Μόλις δύο εβδομάδες μετά την πρόβλεψή μου και η πρώτη από τις δύο μείζονες απειλές για την Ευρώπη και την Ελλάδα δρομολογήθηκε. Το Προσφυγικό, πυροδοτούμενο και από την παιδαριώδη συμπεριφορά του έλληνα υπουργού Αμυνας, ανακτά τη δυσεξέλεγκτη δυναμική του. Ο «στυγνός δικτάτορας» Ερντογάν εξαπέλυσε νέο κύμα προσφύγων διώχνοντας αφρικανούς λαθρομετανάστες προς τα ήδη δεινοπαθούντα ανατολικά νησιά μας. Ταυτόχρονα οι φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισαν να εντάξουν και πάλι την Ελλάδα στη διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος για άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής, που στην πραγματικότητα είναι η χώρα μας, όπου συρρέουν τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων. Φαίνεται ότι Ερντογάν και ΕΕ θέλησαν έτσι να ανταγωνισθούν τον κ. Τσίπρα σε χριστουγεννιάτικα δώρα. Δηλαδή αυτό της επαναφοράς της 13ης σύνταξης, όπως χαρακτήρισε το επίδομα περίπου 300 ευρώ προς συνταξιούχους, προκαλώντας την αγανάκτηση των αποδεκτών του, καθώς τους είχε ήδη αφαιρέσει πολλαπλάσια με περικοπές και φόρους και ενώ επίκεινται και νέες μειώσεις.
Αλλά και αυτή η προεκλογική (;) χειρονομία επενδύθηκε με τον ισχυρισμό ότι αποβλέπει στην εισοδηματική στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Ομως δεν είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι η πιο δυστυχούσα κατηγορία συμπολιτών μας. Εν πρώτοις, οι λαμβάνοντες σύνταξη πάνω από 600 έως 840 ευρώ, που θα τους δοθεί το επίδομα, είναι συγκριτικά πολύ πιο ευημερούντες από εργαζομένους με μαύρα, με μπλοκάκι ή και τους μερικώς απασχολουμένους, με αποδοχές πείνας 300 και 400 ευρώ μηνιαίως. Ασφαλώς δε είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα οι κάπου 1,2 εκατ. άνεργοι (ελάχιστοι παίρνουν επίδομα ΟΑΕΔ) που δεν έχουν ούτε ενός ευρώ εισόδημα, ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι. Αυτοί δεν έπρεπε να διεκδικήσουν προτεραιότητα στα αισθήματα αλληλεγγύης του κ. Τσίπρα; Πώς δεν τους σκέφθηκε ο γενναιόδωρος με τους δικούς μας υπερβολικούς φόρους; Και πώς τουλάχιστον τα συνδικάτα δεν επεσήμαναν την παράλειψη, αλλά και αυτά εν χορώ, όπως και οι άλλοι επικριτές, περιορίστηκαν μόνο στο ασήμαντο του επιδόματος προς συνταξιούχους. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι άνεργοι δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση ώστε να τους κατεβάσει στους δρόμους για να τύχει προσοχής η δυστυχία τους, μολονότι και οι άνεργοι ψηφίζουν και συνεπώς μπορούν να τιμωρήσουν όσους τους αγνοούν. Ο κ. πρωθυπουργός δεν σκέφθηκε επίσης και τους χιλιάδες μικρομεσαίους που οι περισσότεροι από αυτούς ήδη πένονται πνιγμένοι από τα χρέη και τους φόρους, και απειλούμενοι και με κλείσιμο ελλείψει πελατείας…
Αλλά και κάτι σημαντικότερο. Αν σημειώθηκαν πλεονάσματα, γιατί δεν ενδιαφέρθηκε η κυβέρνηση να τα διαθέσει στους 300.000 που μάταια αναμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους, όπως και στους χιλιάδες που μάταια αναμένουν να τους εξοφλήσει το Δημόσιο τις επτά δισεκατομμυρίων ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του; Η εκ των υστέρων δήλωση ότι πιθανόν να δοθεί το επίδομα και στους ανέργους μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα, αφού θα πρέπει να εξευρεθούν και άλλα χρήματα από το πλεόνασμα, εν αγνοία μάλιστα των δανειστών μας, καθώς είχαμε δεσμευθεί να διατεθούν κυρίως σε εξόφληση ληξιπροθέσμων κρατικών οφειλών και μείωση του δημόσιου χρέους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ