Η ιστορία είναι διδακτική και ταυτόχρονα καταστροφική για το κράτος δικαίου της χώρας μας. Ενας αφγανός κακοποιός καταδικάστηκε το 2013 σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία εναντίον μιας ελληνίδας φοιτήτριας στην Κέρκυρα.
Και αντί να εκτίσει ολόκληρη την ποινή του (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής), βγήκε πολύ γρήγορα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2015, με βάση το άρθρο 12 του ν. 4322/2015 που αφορούσε τα τριτοκοσμικά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών!
Μετά από όλα αυτά, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς του όρους, το έσκασε παράνομα στη Γερμανία και σήμερα κατηγορείται για τη δολοφονία μιας 19χρονης Γερμανίδας.
Και το εκρηκτικό ερώτημα είναι το εξής: Γιατί άραγε λαμβάνονται αυτά τα ολέθρια μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, που έδωσαν τη δυνατότητα στον παραπάνω Αφγανό να «βγει» εξωφρενικά γρήγορα και να σκορπίσει ξανά τον θάνατο; Υπάρχει πρόβλημα;
Η απάντηση είναι σαφής: Ναι, υπάρχει, αφού κατακρινόμαστε συνεχώς –ως χώρα –από διεθνείς οργανισμούς, τόσο για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, όσο και για τις άθλιες ή μεσαιωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι κρατούμενοι σε αυτές.
Ομως η λύση προφανώς δεν βρίσκεται στα παραπάνω επικίνδυνα μέτρα «αποσυμφόρησης» (που υιοθέτησαν δυστυχώς οι περισσότεροι υπουργοί Δικαιοσύνης, μόνο που την τελευταία φορά ήταν εντελώς γενικευμένα και ισοπεδωτικά)!
Γιατί; Γιατί όταν ένας κατάδικος αποφυλακίζεται αδικαιολόγητα γρήγορα, τότε παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Με απλούστερα λόγια, όλοι νιώθουμε ανασφαλείς, όταν λ.χ. αποφυλακίζεται γρήγορα και βδελυρά ένας μεγαλέμπορας ναρκωτικών (γιατί μάλλον θα συνεχίσει να σκορπά τον «λευκό θάνατο» στα παιδιά ή και σε μεγαλύτερους)!
Το συμπέρασμα; Με επικίνδυνα και αναποτελεσματικά μέτρα αποσυμφόρησης δεν θα λύσουμε το πρόβλημα των φυλακών μας!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ