Ακραίες σκέψεις
Τέτοιες ημέρες εθνικής ομόνοιας είχαμε να δούμε από το καλοκαίρι του 2015, τότε που 220-250 βουλευτές ενέκριναν τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. Την Πέμπτη ήσαν λιγότεροι, αλλά δεν υπήρχε ούτε μία αρνητική ψήφος: 196 βουλευτές ενέκριναν το πουρμπουάρ προς τους συνταξιούχους, οι υπόλοιποι έκαναν βόλτες στους διαδρόμους ή δήλωναν απλώς «παρών» ή απείχαν –συνδικαλιστικά κόλπα, από αυτά που τα ξέρουν καλύτερα από όλους οι συριζαίοι.
Ούτε ένας βουλευτής, έστω για δείγμα, δεν είπε «είναι ντροπή, δεν συμφωνώ να μοιράσετε 617 εκατομμύρια για να κερδίσετε μερικά ψηφουλάκια, καταψηφίζω». Διότι μέγιστη υποχρέωση του πολιτικού είναι να μη στερηθεί η χώρα, ο λαός, το έθνος, τις υπηρεσίες του. Αρα πρέπει να εκλέγεται, άρα πρέπει να μοιράζει λεφτά, θέσεις, αξιώματα για να κερδίσει ψήφους –ή, αν είναι στην αντιπολίτευση, να μην εμποδίζει την κυβέρνηση να το κάνει.
Πώς ήθελες δηλαδή να κερδίζονται οι εκλογές; Με βία και νοθεία;
Γιατί όχι, Μπούφο μου; Σε ποιους ασκούσαν ιστορικά βία οι κοτζαμπάσηδες, οι βενιζελικοί, οι βασιλικοί, οι κομμουνιστές, οι εθνικόφρονες για να αποκτήσουν ή να κρατήσουν την εξουσία; Οχι γενικώς στον λαό, στους πολιτικούς αντιπάλους τους: βουλευτές, πολιτευτές, κομματικά στελέχη –οι απλοί ψηφοφόροι έβλεπαν πού είναι η δύναμη και πήγαιναν με αυτή να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ηταν το πολιτικό προσωπικό πάνω από 5% του πληθυσμού; Ε, αυτοί την πλήρωναν! Τώρα όμως την πληρώνουμε όλοι.

–Δεν ξέρω αν την πληρώνετε όλοι, επίδομα πάντως θα πληρωθούν 1.600.000 συνταξιούχοι.

–Την πληρώνουμε όλοι διότι αφορούν όλο το σκάφος αυτές οι αποφάσεις· όχι μόνο τα αμπάρια, ούτε μόνο τα σαλόνια. Αν δεν είχε διορίσει ο Προκόπης Παυλόπουλος δεκάδες χιλιάδες έκτακτους, αν δεν μοίραζαν αφειδώς πλουσιοπάροχες συντάξεις όλες οι κυβερνήσεις, αν δεν διπλασίαζαν τη φαρμακευτική δαπάνη Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν θα είχε καταρρεύσει η χώρα.

–Από ζήλια τα λες επειδή όλοι αυτοί πρόκοψαν! Ο Παυλόπουλος είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αβραμόπουλος επίτροπος στις Βρυξέλλες και ο Κακλαμάνης έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής με 267 ψήφους! Είναι ακροδεξιά και φασιστικά αυτά που λες, να παίρνονται οι ψήφοι με τη βία και όχι με παροχές!
  • Εντάξει, είναι ακραίες σκέψεις αυτές, το παραδέχομαι, αλλά δεν ζηλεύω –φοβάμαι, ημερολόγιό μου. Αυτό περισσότερο από όλα: την επιβολή της θέλησής σου χωρίς να υπολογίζεις τίποτα εκτός από αυτόν που έχει μεγαλύτερη δύναμη από εσένα. Εβριζε η κυβέρνηση εδώ ότι όσοι ψέλλισαν κάτι για εξαγορά ψήφων και για την ανάγκη προηγούμενης συνεννόηση με τους δανειστές είναι «πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας…, δίνουν πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας» –αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε πειθήνια συγγνώμη από γερμανούς βουλευτές διότι, παραδέχθηκε, έπρεπε να είχε ενημερώσει τους δανειστές προτού μοιράσει το ψηφοσυλλεκτικό επίδομα, γράφει το «Spiegel».
Σιγά μην παραδεχθεί ο Τσακαλώτος πως ζήτησε συγγνώμη!
Επωφελείς συμφωνίες


Και βέβαια δεν θα το παραδεχθεί –αλλά δεν τον νοιάζει κιόλας: ο ΣΥΡΙΖΑ με το τέχνασμα να μοιράσει λεφτά τους έσυρε όλους στον ντορό του. Δεν τόλμησαν να καταψηφίσουν, απέδειξε πως ηγεμονεύει πολιτικά, τέτοια που είναι η πολιτική ζωή. Το μήνυμα είναι: μη μας λέτε τυχάρπαστους και τυχοδιώκτες, δεν είστε καλύτεροι από εμάς, λεφτά που δεν υπάρχουν θέλετε να μοιράζετε για να κερδίζετε ψήφους.
  • Φαίνεται πως πια δεν φοβάται τίποτα ο Αλέξης Τσίπρας, έχει εναλλακτική λύση αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με τον Καμμένο: η Φώφη Γεννηματά, που υπερψήφισε το φιλοδώρημα εξαγοράς, φαίνεται έτοιμη να του προσφέρει τις απαραίτητες ψήφους για να μείνει πρωθυπουργός ως το 2019. Υποθέτω μετά από συμβουλές των ευρωπαίων σοσιαλιστών: χρειάζονται και αυτοί από την πλευρά τους τα ψηφουλάκια του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο και στους θεσμούς της Ενωσης, θα γίνουν συμφωνίες επωφελείς για όλες τις πλευρές.
Και καλά κάνει η Γεννηματά για πάρτη της και για το κόμμα της –τέτοιους πολιτικούς έχουμε, με αυτούς θα πορευτούμε. Αλλωστε, εγώ δεν θέλω να γίνουν εκλογές· θέλω να ισορροπήσουμε πρώτα στα βάθη που μας έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε άβυσσο, αν εμπλακούμε σε προεκλογικές αναμετρήσεις.
Ούτε η ΝΔ προφανώς μπορούσε να καταψηφίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι είτε δέσμιος της παιδείας του είτε δέσμιος του κόμματός του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τι τους κόστιζε όμως στο Ποτάμι να ψηφίσουν θαρραλέα «Οχι» αντί να απέχουν;
Δεν μπορούν να δουν πέρα από την πολιτική μύτη τους οι πολιτικοί μας –συνεχώς οσφραίνονται εκλογές οι αντιπολιτευόμενοι, ανασχηματισμούς οι συμπολιτευόμενοι. Με αυτά ζουν, ως εκεί φθάνουν. Καρφάκι δεν τους καίγεται αν η ιδιωτική οικονομία έχει καταρρεύσει, αν η χώρα δεν μπορεί να παράγει πλούτο ώστε να δημιουργούνται δουλειές και εισοδήματα.
Δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη αυτό, εδώ που έχουμε φθάσει –αλλά πώς να πείσεις ότι σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο όταν αποφασίζεις (ή δεν αντιστέκεσαι στην απόφαση) να πάρουν και «βοήθημα» αυτοί που απορροφούν το 10% του ΑΕΠ χωρίς να προσφέρουν πια απολύτως τίποτα, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι μόλις 2%, ενώ ταυτόχρονα έχει τα πρωτεία στην ανεργία και στην ύφεση;
Είναι όμως πολλοί οι συνταξιούχοι, 3.000.000 σχεδόν, η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα –πώς θα συντηρηθεί όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές για τις συντάξεις; Οι πολιτικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα, είναι πολλές οι ψήφοι, ημερολόγιό μου.
  • Αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα όπου να ‘ναι, αλλά κανένα φως από το πολιτικό σύστημα. Καιρός να ασχοληθούμε με τα φώτα των χριστουγεννιάτικων δέντρων και τα μελομακάρονα που σπινθηρίζουν πλάι τους.
Ολο τέτοια πετάς, αλλά όλο με την πολιτική ασχολείσαι!
Εχεις δίκιο, Μπούφο μου –πρέπει να πάρω γενναίες αποφάσεις για τον καινούργιο χρόνο. Αν υπάρξει καινούργιος χρόνος. Εδώ που φθάσαμε, τίποτα δεν είναι σίγουρο πια.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Τούτες τις μέρες, υποχωρούν ατάκτως οι ηδονές οι τετριμμένες μπροστά στο τετριμμένο και ατάκτως ερριμμένο, επί του επελαύνοντος μελίρρυτου μελομακάρονου, αμύγδαλο ή καρύδι.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΚΤΟΣ
nnn
Οπως διαβάζω στo «Βήμα», σκοτάδι PISA (και) στην Παιδεία.
SO.S@COMΑΤΙΑΝΑΓΙΝΕΙ
nnn
Ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται ότι τον αδικεί η διαιτησία, η κυβέρνηση διότι την κατηγορούν ότι ψεύδεται. Τι άλλο θα ακούσουμε χωρίς να κουφαθούμε τελείως;
ΓΛΥΦΑΔΙΩΤΗΣ ΒΑΡΗΚΟΟΣ
nnn
Ο Τσίπρας πουλάει στους θεσμούς κωλοτούμπες, στον Ιερώνυμο χριστιανισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ μαρξισμό και στον ελληνικό λαό αυταπάτες –αθροιστικά: φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Εκδημοκρατισμός κομμάτων είναι να αγκαλιάζει στην Κλαυθμώνος ο Καμμένος τον Τσίπρα και ο Τσίπρας τον Καμμένο. Ητοι το συναμφότερον, θα έλεγε φίλτατος διανοητής.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΓΙΑ ΚΛΑΜΑ
nnn
Τέρμα οι Συριζανέλ –επιστροφή σε πάτριες καταλήξεις: Συριζαμπούληδες… ή ακόμη χειρότερα Συριζαυγίτες.
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
…οργίστηκε ο «χαμηλοσυνταξιούχος» κυριούλης για τις επικρίσεις στον μποναμά του Τσίπρα και, αφού πρώτα πέρασε να πληρωθεί τα ενοίκια από τα διαμερίσματά του, ήπιε καφέ με τον φίλο του, επίσης οργισμένο «χαμηλοσυνταξιούχο», για να ξεθυμάνει… Ο τελευταίος μόλις είχε ολοκληρώσει την ενημέρωση τόκων στην τράπεζα…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Μεγάλη απορία μου: γιατί δεν μιλάει πλέον κανένας για τη Λίστα Lagarde; (Καλές Γιορτές! όσο γίνεται…)
ΠΑΝΟΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ, @gmail.com
nnn
Ας μη μας εκπλήσσει η απόπειρα εξαγοράς ανοχής έναντι 617 εκατ. ευρώ. Εντάσσεται στα πλαίσια της αγοραίας πολιτικής, κάτι που γνωρίζει άριστα η πρώτη φορά αριστερά. Το κατανοούν όμως οι Πολίτες –συνταξιούχοι.
ΖΑΚΥΝΘΙΟΣ
nnn
Ναζί κανείς ή να(μη)ζί; Ναζί! Ναζί! Το υπαινίχθηκε η Κωνσταντοπούλου, το διατράνωσε ο Παρασκευόπουλος, το θέλει και ο ασπόνδυλος που μας κυβερνά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ