Η καταγγελία είναι σοβαρή και μάλιστα ο καταγγέλλων υπέβαλε την παραίτησή του, αν και όπως έλεγε περίμενε… καρατόμηση μόνο και μόνο επειδή ανακάλυψε σκάνδαλο. Πρόκειται για μια καταγγελία που έκανε άνω – κάτω την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους αφού, σύμφωνα με αυτήν, έκαναν φτερά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (τα υπολογίζουν σε 700.000) από το ταμείο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, με τη σημείωση ότι παρά την καταγγελία η υπόθεση δεν έχει ακόμα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, ούτε καν απασχόλησε την Αστυνομία. Το Κέντρο αυτό στην Ιερά Κοινότητα είχε ιδρυθεί με τον νόμο 1198/81 και είχε ως σκοπό τη διαφύλαξη της αγιορείτικης κληρονομιάς, πλην όμως πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο της Ιεράς Κοινότητας για σκάνδαλα (από τις επιχορηγήσεις) ή για «αμαρτωλές μανούβρες», όπως χαρακτηριστικά τις ονόμαζαν οι μοναχοί. Ανάμεσα στις καταγγελίες υπάρχει και μία για «εκβιασμό αγιορειτών μοναχών». Πρόεδρος του Κέντρου αυτού ήταν έως πρόσφατα ένας μετακλητός υπάλληλος που τον διόρισε εκεί η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια. Δεν θέλω να πιστέψω ότι τοποθετήθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος επειδή είχε καταγωγή από τις Σέρρες, εκλογική περιφέρεια της υφυπουργού. Πιστεύω ότι είχε κάποια προσόντα. Ελα όμως που από έναν απλό λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι λείπουν πολλά λεφτά από το ιερό ταμείο. Ισως βρεθούν να λείπουν περισσότερα εάν διενεργηθεί κανονικός διαχειριστικός έλεγχος. Το θέμα είναι ότι η υπόθεση κρατείται μυστική και ακόμα όταν προχθές ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη κανένας δεν του είπε το παραμικρό.


Μια Βουλή τσίρκο

Ποτέ στην ιστορία του δεν βρέθηκε το Κοινοβούλιο σε αυτήν την άθλια κατάσταση. Υβρεις που ούτε οι χούλιγκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα δεν τολμούν να εκστομίσουν, ειρωνείες και απειλές ακούστηκαν (και δυστυχώς γράφτηκαν στα πρακτικά) από βουλευτές, τη στιγμή που συζητούνταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις παροχές που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας προς τους συνταξιούχους. «Κότα λειράτη, παλιοκρητίκαρε, αρχιγαϊδούρι, θα σου ξεριζώσω το μουστάκι τρίχα – τρίχα, τομάρι, τυχοδιώκτη, απατεώνα, βλάκα» ακούστηκαν από τη μεριά του Αδωνη Γεωργιάδη προς τον Παύλο Πολάκη (φωτογραφία), όταν ο τελευταίος τόλμησε να αναμείξει τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Είσαι πιστό σκυλί του Σόιμπλε», «εσένα σε βαστάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τα ραβασάκια που έστελνες εσύ και η γυναίκα σου», «άσε τα σάπια», «εμένα δεν με βαστάει κανένας» ήταν οι φράσεις που εξαπέλυσε ο κ. Πολάκης προς τον Αδωνι. Και όλα αυτά τα παρακολουθούσαν από τα θεωρεία μαθητές ενός σχολείου της Καλαμάτας που έμειναν με το στόμα ανοικτό. Ωραία παραδείγματα τους έδωσαν οι βουλευτές και μετά παραπονούνται γιατί οι νέοι απομακρύνονται από την πολιτική.


Θα σε κλείσω φυλακή

Τη σκυτάλη των ύβρεων πήρε αμέσως ο γαλάζιος Μάριος Σαλμάς, τον οποίο ο κ. Πολάκης κατηγόρησε για ανάμειξη σε φαρμακευτικές εταιρείες. Εδώ τα πράγματα ξέφυγαν. Αφού ακούστηκε εκ μέρους του κ. Σαλμά το… ελληνοπρεπέστατο «Αϊ γ@@@ ρε μ@λ@κ@», «παλιογαϊδούρι» και «θα σου δείξω εγώ εσένα, θα σε κλείσω, ρε απατεώνα, φυλακή», ο γαλάζιος βουλευτής πήρε φόρα και αφού στόλισε τον κ. Πολάκη και με άλλα κοσμητικά επίθετα τον κατηγόρησε ότι ζητιάνευε χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες για να αγοράσει ασθενοφόρα στην Κρήτη τα οποία ο ίδιος τα οδηγούσε στα Χανιά προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος».

Ευγενία VS Πολάκη

Για την ιστορία σάς λέω ότι τα νεύρα του Αδωνη προς τον Αλ. Τσίπρα ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης, προτού ο κ. Πολάκης αναμείξει τη σύζυγό του Ευγενία στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μιλώντας για μόλις οκτώ λεπτά σε ραδιοφωνικό σταθμό (στον Alpha) αποκάλεσε 16 φορές τον Πρωθυπουργό «τυχοδιώκτη» και μία φορά «τομάρι». Αλλά και η Ευγενία Μανωλίδου αναμείχθηκε στον καβγά (αφού αναφέρθηκε στη Βουλή το όνομά της), η οποία απείλησε με μηνύσεις τον κ. Πολάκη και εξέφρασε την απορία: «Αντρες είναι αυτοί που εμπλέκουν και συζύγους;». Αυτός ήταν ο λόγος που Αδωνις επέμεινε να ξεριζώσει τρίχα – τρίχα το μουστάκι του κ. Πολάκη. Να υποθέσω ότι ο κ. Πολάκης θα κάνει πολύ καιρό να ξυρίσει το μουστάκι του αφού εάν το ξυρίσει τώρα όλοι θα υποψιάζονται πως φοβήθηκε τον Αδωνι.


Το ψάρι, το τηγάνι και ο Ευκλείδης

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Εχουμε πιο μεγάλο ψάρι να τηγανίσουμε (we have bigger fish to fry)». Με τη φράση αυτή απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε από το Βερολίνο για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη διανομή του έκτακτου βοηθήματος των 617 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο εξόργισε τους Γερμανούς και οδήγησε στο πάγωμα των διαδικασιών για την ελάφρυνση του χρέους από τον ESM. Αυτό που μου προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση πάντως είναι η αναφορά στο ψάρι και στο τηγάνι (we have bigger fish to fry). Σπάω το μυαλό μου να καταλάβω εάν αναφερόταν στον Σόιμπλε ή στον Τόμσεν. Σίγουρα όμως αναφερόταν στο χρέος. Πάντως πράκτοράς μου που ήταν αυτήκοος μάρτυρας μου είπε πως ο Ευκλείδης όταν ξεστόμιζε αυτή τη φράση κοίταζε προς την κατεύθυνση της Βίλχεμστράσε, του δρόμου όπου εδρεύει το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και ο άσπονδος φίλος του Τσίπρα Βόλφγκανγκ.

HeliosPlus