Τώρα που αρχίζει ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, για τα μέτρα του 2018 και τις δημοσιονομικές απαιτήσεις τους για το 2019 και 2020, καλό είναι να θυμούνται όλοι δύο πράγματα:
1. Η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας για το βάθος της ύφεσης και στα τρία μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, και
2. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πέσει έξω και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο απαιτούσε από την ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι αναλυτές και ευτυχώς, τον τελευταίο χρόνο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, άρχισαν ευθέως να αμφισβητούν την αυθεντία του ΔΝΤ στις οικονομικές προβλέψεις και επανεξετάζουν όλα τα δεδομένα.
Στη φτωχή Ελλάδα με το πλούσιο όμως επιστημονικό δυναμικό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έγκυροι αναλυτές διαφωνούν δημόσια με τις προβλέψεις «μιζέριας» των ξένων που υποκρύπτουν σε μεγάλο βαθμό πολιτικές σκοπιμότητες.
Τελευταίο παράδειγμα οι προβλέψεις του γνωστού οικονομολόγου Δημήτρη Μαρούλη της εταιρίας ΣΤΟΧΑΣΙΣ , ο οποίος έχει θητεύσει στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και το τμήμα μελετών της Alpha Bank ο οποίος από την ανάλυση των στοιχείων της οικονομίας και του προυπολογισμού προειδοποιεί για τα εξής:
το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση 0,2% το 2016, 2,0% το 2017 και 2,5% το 2018, ενώ ο Προϋπολογισμός για το τρέχον έτος μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση ύψους 1,8% του ΑΕΠ«.
Και σημειώνει ότι «οι εξελίξεις αυτές (υψηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από τις απαιτήσεις του τρίτου Μνημονίου) δείχνουν, ότι η εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ το 2017, 4,5% του ΑΕΠ το 2018 και άνω του 3,2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020«.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι προβλέψεις των επικεφαλής οικονομολόγων του ΣΕB, της Eurobank και της AlphaBank οι οποίοι μελετούν τους πρόδρομους δείκτες για την πορεία της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τα απολογιστικά (πλέον) δημοσιονομικά στοιχεία για τον κρατικό προυπολογισμό και τη δημοσιονομική κατάσταση των φορέων της γενικής κυβέρνησης για το 2016.
Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε που βρισκόμαστε προτού ληφθούν αποφάσεις για μέτρα του μέλλοντος αντί να ακούμε και να υιοθετούμε, για μια ακόμη φορά, τις μπούρδες του ΔΝΤ περί πρόσθετων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ.