Κάτι δεν πάει καλά με τον Νίκο Παρασκευόπουλο (φωτογραφία) και γενικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις σχέσεις του με τους χρυσαυγίτες νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού. Η δήλωσή του, ότι πρέπει να στηριχθεί η Χρυσή Αυγή από το πολιτικό σύστημα αν κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, δεν προκάλεσε μόνον θυελλώδεις αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα (ακόμη και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά αύξησε και τη θρασύτητα του εθνικιστικού αυτού μορφώματος (υπόδικο για εγκληματικές πράξεις), που έφτασε στο σημείο μέλη του (ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές) να εισβάλουν στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, όπου διεξαγόταν η συζήτηση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα και αποκλείοντας το κτίριο. Με την αστυνομία να μένει ατάραχη…
nnn
Αλλά γιατί να μη διαθέτουν τέτοιο θράσος οι χρυσαυγίτες; Δεν πήγαν τις προάλλες μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ (αλλά, να μην το ξεχνάμε, και με βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων) στο Καστελόριζο, όπου κατέθεσαν στεφάνι, συνομίλησαν με στρατιώτες, συνέφαγαν όλοι μαζί, συναγελάστηκαν και έψαλαν τον εθνικό ύμνο; Το θράσος τους έφτασε σε σημείο που ακόμη και στον Νίκο Παρασκευόπουλο, που επιχείρησε με τις δηλώσεις του να τους νομιμοποιήσει, επιτέθηκαν φραστικά λέγοντάς του: «Εκδημοκρατισμό χρειάζεται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που αποκλείει και καταδιώκει τη Χρυσή Αυγή με τον πιο άθλιο τρόπο». Και κάτι ακόμα. Τελευταίως έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας και τα… μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου του εθνικιστικού αυτού κόμματος, κρατώντας γιγαντιαίες τις σημαίες με τον μαίανδρο και ρίχνοντας χαρτάκια με συνθήματα κατά των… πλειστηριασμών.
nnn
Οσον αφορά τον ίδιο τον κ. Παρασκευόπουλο, θα πρέπει να σας πω ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είχε προκαλέσει την μήνιν και των δικαστικών και της Αστυνομίας με τη νοοτροπία του να «αδειάσει» τις φυλακές. Κατάδικοι με βαριές καταδικαστικές αποφάσεις αποφυλακίζονταν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, να αυξηθεί η εγκληματικότητα, αφού πολλοί από αυτούς ξαναγύρισαν στις φυλακές μετά από εγκληματικές πράξεις που διέπρατταν. Ισως αργά ο κ. Παρασκευόπουλος επιχείρησε τη Δευτέρα να ανασκευάσει τις δηλώσεις του περί Χρυσής Αυγής, λέγοντας (το συνηθισμένο όταν ένας πολιτικός κάνει γκάφα) ότι παρερμηνεύτηκαν και ετοιμάζεται για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Λύκοι και μέλισσες». Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα πάνε στην παρουσίαση, όπως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο Φώτης Κουβέλης.
Σουρωτή και πορτοκαλόπιτα

Ο μεν Ευκλείδης Τσακαλώτος μοίρασε στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου του την πορτοκαλόπιτα που του έστειλε η γιαγιά ενός φίλου του γιου του επειδή, όπως είπε, η γιαγιά χάρηκε που απάντησε επιθετικά στον «γαλάζιο» Βασ. Οικονόμου. Ο δε βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (και σκιώδης υπουργός Υγείας) μόλις το έμαθε φώναξε έναν κούριερ, του έδωσε ένα μπουκάλι Σουρωτή, και του είπε να το παραδώσει αυτοπροσώπως στον κ. Τσακαλώτο με το σημείωμα: «Πιες τη για να μη σου κάτσει στο στομάχι η πορτοκαλόπιτα». Υψηλή πολιτική σε όλο της το μεγαλείο.
nnn
Για τον κ. Τσακαλώτο όμως θέλω να προσθέσω και τούτο: Μέλος του Eurogroup μου επιβεβαίωσε ότι οι διάλογοι που έγιναν στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και δημοσίευσε την Κυριακή «Το Βήμα» όντως διημείφθησαν. Και το κλίμα ήταν όντως εκρηκτικό για τον υπουργό Οικονομικών. Αυτά, για να επαληθευτεί για άλλη μια φορά ότι με τούτη την κυβέρνηση καμία είδηση δεν επιβεβαιώνεται εάν προηγουμένως δεν… διαψευσθεί.


Απρόσμενος «κλακαδόρος»

Ηταν ένας άλλος Καραμανλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το περασμένο σαββατόβραδο. Ναι μεν κάθισε στα ορεινά της αιθούσης (στα πίσω καθίσματα όπου υπάρχει περισσότερη… άνεση), αλλά δεν έμεινε αυτή τη φορά σιωπηλός, ή έστω να λέει ανέκδοτα και να πειράζει τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ο Κώστας Καραμανλής συμπεριφέρθηκε ωσάν να είναι ένας βουλευτής από αυτούς που κάνουν φασαρία όταν βρίσκεται στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Φώναζε συνεχώς «άντε τώρα που θέλεις να μας σώσεις» όταν ο κ. Τσίπρας εξήγγελλε κάποια παροχή. Ή το άλλο που είπε «ναι, τώρα μας έσωσες» όταν μίλησε για τις παροχές στους συνταξιούχους… Οι υπόλοιποι βουλευτές που κάθονταν μαζί του αιφνιδιάστηκαν ακούγοντας τον Καραμανλή να ξεσπαθώνει κατά του κ. Τσίπρα. Μόνον που αυτά που έλεγε δεν γράφονταν στα πρακτικά. Τα άκουγαν απλώς οι τριγύρω του, που συνήθως είναι ακραιφνείς καραμανλικοί. Εν συνεχεία όλοι αυτοί ανέλαβαν δράση λέγοντας σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους ότι «ο πρόεδρος άλλαξε στάση αφού διαπίστωσε ότι οι ερασιτεχνισμοί και οι αυτοσχεδιασμοί του κ. Τσίπρα έως σήμερα έχουν κάνει κακό στη χώρα». Και τι τους απάντησαν οι άλλοι; Ας βγει και να τα πει επιτέλους δημόσια, και να μην κρύβεται πίσω από… κύκλους.


Αγοράζουν αόρατα αεροσκάφη

Μου λένε ότι, παρά την οικονομική κρίση, ετοιμάζονται να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη (μια δωδεκάδα), όχι όποια-όποια, αλλά πέμπτης γενιάς και… αόρατα (stealth). Ως δικαιολογία για την αγορά τέτοιων αεροσκαφών προβάλλεται ότι τα ίδια θα προμηθευτούν και οι Τούρκοι, και μάλιστα θα τους παραδοθούν εντός του 2018. Το θέμα είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα (η ΝΔ τα υπολογίζει σε 3,5 δισ. ευρώ). Αλλά ποιον ενδιαφέρει, θα τα φορτώσουν (εάν τα βρουν) στις επόμενες γενιές…

Εισπράττει 200.000 και θέλει και … ρεπό

«Πρέπει να δουλεύω και Σαββατοκύριακα;» Η ερώτηση αυτή φέρεται να απευθύνθηκε -με ένα μείγμα απορίας και απογοήτευσης – στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος επελέγη από την Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) του ΤΧΣ για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου. Ο κ. Μιχαηλίδης που είναι σήμερα ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής στο Λονδίνο και επικουρεί επιχειρήσεις που επιδιώκουν διοικητική αναδιάρθρωση, επελέγη για τη θέση του CEO του ΤΧΣ, όταν ο Βασίλης Κατσικιώτης που αρχικά είχε τοποθετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών Διευθύνων Σύμβουλος αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα (προτίμησε να μείνει στη Νέα Υόρκη). Προχθές ο κ. Μιχαηλίδης βρέθηκε στην Αθήνα για να ενημερωθεί για τα καθήκοντα του. Ωστόσο, προς έκπληξη τόσο των μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, όσο και του Ιταλού Φραντζέσκο Παπαντία που προεδρεύει της Επιτροπής Επιλογής που εισηγήθηκε για τον κ. Μιχαηλίδη, ο επενδυτικός τραπεζίτης ζήτησε «να το μελετήσει», εκφράζοντας δεύτερες σκέψεις του για την ανάληψη των καθηκόντων στο ΤΧΣ. Παρά το γεγονός ότι οι ετήσιες αποδοχές του Διευθύνοντος Σύμβουλου του ΤΧΣ μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 220.000 ευρώ ο κ. Μιχαηλίδης δεν φαίνεται να θέλγεται από το ποσό αυτό, αλλά να τον απασχολήσει περισσότερο ο ελεύθερος χρόνος του. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε και την αγωνία του για το εάν απαιτείται εργασία και τα Σαββατοκύριακα…

Ποδοσφαιροποιούν τους χρυσαυγίτες

Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα προσπαθούσαν ο ταλαντούχος Κώστας Ζαχαριάδης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των ΑΝΕΛ, όταν ρωτήθηκαν σε πρωινή εκπομπή σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με τη Χρυσή Αυγή. Ο Ζαχαριάδης επικαλούνταν μια ακόμη εκδοχή του παραγινωμένου επιχειρήματος για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, αλλά ο Καμμένος το πήγε παραπέρα. Σύγκρινε το ταξίδι στο Καστελλόριζο με μια εκδρομή ποδοσφαιρόφιλων αντίπαλων ομάδων! Όπως ένας Ολυμπιακός θα πήγαινε εκδρομή με Παναθηναϊκούς και Παοκτζήδες χωρίς να συμφωνεί απαραιτήτως μαζί τους, έτσι κι οι βουλευτές πήγαν όλοι μαζί, είπε. Άραγε κατάλαβε τι εκστόμισε; Και γιατί κανένας απ’ τους παραβρισκόμενους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε γύρισε να του επισημάνει την ασέβεια των λόγων του απέναντι στη δημοκρατία; Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημ. Καμμένος φέρεται με τέτοιο απρεπή τρόπο. Όλοι θυμάστε τον παραλληλισμό του Άουσβιτς με την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε κάνει το 2015. Τότε είχε βάλει τη φωτογραφία της εισόδου του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης αλλάζοντας την επιγραφή «Arbeit macht frei» σε «Μένουμε Ευρώπη». Να θυμίσω εδώ ότι ο κ. Καμμένος έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Παρέμεινε υφυπουργός μόλις 12 ώρες και απολύθηκε μ΄ένα… twitter όταν ανακάλυψαν μερικές παλαιές αναρτήσεις στο Διδίκτυο που αποκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα… εγκληματία.

HeliosPlus