Ενα προϊόν υψηλής τεχνολογίας χρειάζεται περίπου 10 μηχανικούς να δουλεύουν έναν περίπου χρόνο για να το αναπτύξουν. Αρα ο κ. Τσίπρας –αντί να δώσει τον χριστουγεννιάτικο μποναμά των 600 εκατομμυρίων ευρώ σε 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους –θα μπορούσε να δαπανήσει τα χρήματα αυτά για να προσλάβει περίπου 20.000 μηχανικούς με ετήσιο μισθολογικό κόστος 30.000 ευρώ τον χρόνο ο ένας.
Στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να είχε 2.000 νέα ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έτοιμα να μπουν σε παραγωγή για να κατακτήσουν αγορές στο εξωτερικό και να φέρουν δισεκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα.
Αντ’ αυτού προτίμησε να τα δώσει στους συνταξιούχους, ενισχύοντας τον καθένα από αυτούς κατά μέσο όρο με ένα ευρώ την ημέρα έξτρα εισόδημα. Επειδή μάλιστα η άπαξ αυτή ενίσχυση θα δοθεί παραμονές Χριστουγέννων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μεγαλύτερο μέρος της να δαπανηθεί σε κάποιο παιχνίδι για το/τα εγγόνι/-α.
Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο μέρος των 600 εκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας για βοήθημα στους συνταξιούχους είναι πολύ πιθανόν να ξοδευτεί για την αγορά εισαγόμενων κινέζικων παιχνιδιών –με πολύτιμο συνάλλαγμα να πηγαίνει στο εξωτερικό, μάλλον στην Κίνα.
Η λύση των μηχανικών θα έφερνε στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα, η λύση των συνταξιούχων θα οδηγούσε στη μεταφορά σε λογαριασμούς κινεζικών εταιρειών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Με την ίδια μεθοδολογία εάν τα 600 εκατομμύρια ευρώ αντί να δοθούν στους συνταξιούχους προσφέρονταν σε 3.000 χωριά για να δημιουργήσουν φάρμες βοοειδών με 300 μοσχάρια η καθεμία, η χώρα θα εξοικονομούσε περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο σε συνάλλαγμα από τη μη εισαγωγή κρέατος, ενώ παράλληλα θα δημιουργούνταν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά της Ελλάδας.
Τα παραδείγματα για τη δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων με τα 600 εκατομμύρια ευρώ, αντί για την ψηφοθηρική ενίσχυση προς τους συνταξιούχους, είναι άπειρα.
Οι επενδύσεις αυτές θα έφερναν μέσα σε λίγα χρόνια δουλειές και δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για κίνηση της αγοράς και νέες επενδύσεις.
Τα 360 ευρώ κατά μέσο όσο σε κάθε συνταξιούχο μπορεί όμως να φέρουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ εάν ο κ. Τσίπρας κάνει, πάλι, την αντιευρωπαϊκή κυβίστηση και στήσει πρόωρες κάλπες.
Τα πράγματα είναι απλά. Αρκεί η χώρα να αποκτήσει μια σοβαρή πολιτική ηγεσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ