Μπλέξαμε. Αντί μετά από επτά χρόνια λιτότητας να πάρουμε μια ανάσα, βλέπουμε μπροστά μας την απειλή να συνεχιστεί η σκληρή αυτή πολιτική με το ίδιο μένος που επέβαλαν οι δανειστές από την πρώτη ημέρα στη χώρα.
Aυτό, όμως, που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός είναι ότι η εφετινή είναι η τέταρτη χρονιά (2013 και 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά, 2015 και 2016 με κυβέρνηση Τσίπρα) που η χώρα, μέσα στο αφόρητο κλίμα των συνεχών πιέσεων για μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων, επιτυγχάνει τους στόχους και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Μάλιστα, το 2017 το πλεόνασμα θα είναι 1,8% του ΑΕΠ (3,3 δισ. ευρώ), τριπλάσιο του εφετινού. Και το 2018 θα διευρυνθεί στο 3,5% του ΑΕΠ (7 δισ. ευρώ)! Δεν είναι λίγο και δεν πρέπει να πάει χαμένο. Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στις θυσίες όλων των Ελλήνων, δεξιών και αριστερών, στην πληρωμή των φόρων και στο ότι κάτι –επιτέλους –κινείται.
Είναι πολύ λογικό για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να θέτουν στο τραπέζι αίτημα για χαλάρωση που θα οδηγεί σε μείωση φορολογικών βαρών από το 2019, ώστε να δημιουργηθούν περιθώρια ανάκαμψης στην οικονομία. Αντ’ αυτού όμως αυτό που εισέπραξε βίαια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλαδή ο εκπρόσωπος της χώρας στο τελευταίο Eurogroup, ήταν νέες απαιτήσεις και «όχι» σε κάθε σκέψη για μελλοντική χαλάρωση.
Δικαίως λοιπόν πολλοί εκτιμούν ότι το παιχνίδι είναι για μία ακόμη φορά πολιτικό και εκδηλώνεται με «κυνικό τρόπο» από το ΔΝΤ και τον γερμανό… διευθυντή ορχήστρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με πίεση για επιπλέον μέτρα το 2019 και το 2020 και δεκαετή παράταση της λιτότητας.
Προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών και κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις. Οπως γνωρίζουν ότι όσο δεν προχωρεί η αξιολόγηση και δεν κλείνει το τρίτο Μνημόνιο, οι κάλπες έρχονται πιο κοντά, όπως και ένα νέο πρόγραμμα, με νέα μέτρα.
Γι’ αυτό λοιπόν η ΝΔ και όσοι επιχαίρουν από τις αρνητικές εξελίξεις ασφαλώς μπορούν να ετοιμάζονται για κάλπες, να μοιράζουν καρέκλες αλλά ταυτόχρονα ας προετοιμάζουν και το πακέτο μέτρων που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ και τον κ. Σόιμπλε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ