Η χθεσινή εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα να χορηγήσει 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους, ως «κοινωνικό μέρισμα» από το υψηλότερο πρωτογενές εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνησή του.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερο από το στόχο. Δηλαδή 1,9 δισ. ευρώ, αντί 900 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το τρίτο Μνημόνιο.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των μέτρων που η κυβέρνηση συμφώνησε με τους πιστωτές και εφάρμοσε. Δηλαδή, διαπραγματεύθηκε «σκληρά», όπως υποστηρίζει, και πέτυχε τη λήψη μέτρων που ήταν 1 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που χρειάζονταν!
Αυτό και αν είναι επιτυχία. Δηλαδή, αν δεν είχε διαπραγματευθεί «σκληρά», πόσα θα ήταν τα μέτρα;
Και όταν άρχισε να τα εφαρμόζει και μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξή τους, γιατί δεν χαλάρωσε τη φορολόγηση, αλλά αντίθετα προχώρησε μέσα στην τουριστική περίοδο στην αύξηση του ΦΠΑ, όταν η αγορά φώναζε ότι θα έπληττε τη ζήτηση;
Δηλαδή, αυτό που έκανε η κυβέρνηση για να έλθει χθες περήφανα ο Πρωθυπουργός και να εξαγγείλει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν να υπερφορολογήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, να αυξήσει τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτούς και να μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις, γονατίζοντας την ήδη εξαντλημένη οικονομία.
Και έρχεται τώρα στο τέλος του έτους και από την «επιτυχημένη» διαχείριση του Δημόσιου Ταμείου μοιράζει «μπόνους» 385 ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους (τόσο αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε κάθε συνταξιούχο). Του δίνει περίπου 1 ευρώ την ημέρα, το χρόνο.
Δηλαδή, δίνει ένα χαρτζιλίκι σ΄αυτούς που τους αύξησε τον ΦΠΑ, τους φόρους σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, τηλεφωνία και τους έκοψε τις φοροαπαλλαγές. Διότι το 2017 θα πληρώσουμε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους!
Βεβαίως, αυτοί θα πέσουν κατά κύριο λόγο στις πλάτες όσων κερδίζουν έντιμα λόγω ικανοτήτων, προσόντων, σπουδών, επιχειρηματικού πνεύματος και μόχθου πάνω από τον μέσο όρο.
Αντί λοιπόν να ανταμείψει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, να δώσει κίνητρα παραμονής στους νέους με προσόντα και διάθεση για δουλειά που εγκαταλείπουν τη χώρα, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και τις δημόσιες επενδύσεις που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία για να αυξηθούν οι συντάξεις, επιλέγει την υπερφορολόγηση και τη φτωχοποίηση για να στηρίξει στη συνέχεια τους ασθενέστερους, μοιράζοντάς τους ελεημοσύνη!
Επιπλέον, τα μέτρα στήριξης της παραγωγής θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και είναι αμφίβολο αν θα φέρουν ψηφαλάκια. Οι παροχές όμως είναι δοκιμασμένο και αποδοτικό λαϊκιστικό μέτρο.