Δεν άντεξε τον πειρασμό,όπως έγραφε το «Βήμα» την Κυριακή ο κ.Τσίπρας και ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά τη διανομή 617 εκατομμυρίων σε συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου,δημιουργώντας μια οιονεί προεκλογική ατμόσφαιρα. Αναμφισβήτητα ευπρόσδεκτο το δωράκι για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά δεν λύνει προφανώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ακολουθώντας το παράδειγμα Σαμαρά το 2014, ο κ.Τσίπρας θεωρεί προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό θα εξευμενίσει μια μερίδα του εκλογικού σώματος, που εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένο με την πολιτική του και την αθέτηση των υποσχέσεων του. Η πρόσφατη ιστορία όμως έχει αποδείξει ότι καμιά κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή δεν διασώθηκε με όσες παροχές κι αν εξάγγειλε.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε για μια φορά ακόμα να ακολουθήσει το συνήθη δρόμο του αιφνιδιασμού απέναντι στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Με την δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει ανοικτή, με το ΔΝΤ να απαιτεί επιπλέον μέτρα,με αρκετά θέματα,όπως το εργασιακό, να αποτελούν σημείο τριβής και να καθιστούν αμφίβολη την ολοκλήρωση της προχώρησε σε μια μονομερή κίνηση δημιουργώντας, εξ αντικειμένου ένα ακόμα σημείο σύγκρουσης.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, με την κίνηση του αυτή να προετοιμάζει το έδαφος για μια γενικότερη σύγκρουση ,καθώς και η κοινοβουλευτική του ομάδα και το εκλογικό του ακροατήριο δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Γιατί είναι σίγουρο ότι η διανομή ενός μικρού τμήματος από την υπέρμετρη φορολόγηση στην οποία έχει οδηγήσει την κοινωνία, δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομίας, ούτε να εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από μια μικρή ανάσα στους χειμαζόμενους συμπολίτες μας.

Το μείζον θέμα του κλεισίματος της αξιολόγησης και της εισόδου της χώρας σε μια κανονικότητα,φαίνεται ότι ακυρώνεται και πάλι για ευκαιριακούς μικροκομματικούς λόγους. Αντί για ένα συνολικό σχέδιο μείωσης της φορολογίας και ανασύνταξης της οικονομίας, επικρατούν και πάλι οι λαϊκίστικες συγκυριακές μεθοδεύσεις.

Ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί όπως φαίνεται να συνειδητοποιήσει ότι μαζί με τις αντοχές του ίδιου και του κόμματος του, μειώνονται δραματικά και οι αντοχές της κοινωνίας.Ούτε η όποια ελάφρυνση του χρέους,μετά το 2030,που επικαλείται, ούτε τα δωράκια στους συνταξιούχους πρόκειται να αλλάξουν το κλίμα και την κατάσταση στη χώρα.Αν δεν το αντιλαμβάνεται και δεν το αντέχει,προφανώς και για τον ίδιο και για την οικονομία και για την κοινωνία, οι εκλογές είναι μονόδρομος…

ΤΟ ΒΗΜΑ