Περισσότερο ως μηχανικός παρά ως πρωθυπουργός ή, έστω, ως ευσεβής πιστός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) συνοδευόμενος από πλειάδα υπουργών. Και δεν είχε κανένα πρόβλημα να το παραδεχθεί, αφού, όπως είπε, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναστήλωση του Τάφου διότι, πέραν των άλλων, είναι και μηχανικός. Αλλωστε ο Πατριάρχης Θεόφιλος που τον συνόδευε ελάχιστη ενημέρωση του έκανε και τον ρόλο της ξενάγησης ανέλαβε η καθηγήτρια στο ΕΜΠ (και καθηγήτρια του κ. Τσίπρα όταν ήταν φοιτητής) Τώνια Μοροπούλου. Του εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και ως υλικό το τιτάνιο. Η κυρία Μοροπούλου, πρώην στέλεχος της ΚΝΕ, ήταν μαζί με τη Μαρία Δαμανάκη εκφωνήτρια στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, κάποια στιγμή πέρασε στο ΠαΣοΚ και εξελέγη δημοτική σύμβουλος επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη. Σήμερα διατηρεί άριστες σχέσεις με τους μηχανικούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Α. Φλαμπουράρης, Χρ. Σπίρτζης, αλλά και με την αδελφή του Πρωθυπουργού Ζανέτ.
nnn
Η παραδοχή ωστόσο του κ. Τσίπρα ότι τον ενδιαφέρει η αναστήλωση του Παναγίου Τάφου ως μηχανικός προκάλεσε έναν μικρό σεισμό στο Διαδίκτυο, αφού πολλοί ήταν αυτοί που εξέλαβαν ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να αποδείξει πως δεν υπάρχει Θεός. Υπερβολές, θα πείτε. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι λίγη ώρα αργότερα στην τριμερή διάσκεψη που έγινε στα Ιεροσόλυμα ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα, Νίκο Αναστασιάδη και Βενιαμίν Νετανιάχου συνέβη ένα απρόοπτο. Πήγε ο κ. Τσίπρας να υπογράψει και έκανε μια απότομη κίνηση ρίχνοντας με το χέρι του το ποτήρι με το νερό. Βράχηκαν το τραπέζι και ένα μέρος της συμφωνίας. Προς στιγμήν υπήρξε αμηχανία, οι δικοί μας υπουργοί φώναξαν «γούρι-γούρι», οι Ισραηλινοί κοίταζαν χαμογελώντας, αλλά επικράτησε το «γούρι-γούρι» και οι υπογραφές συνεχίστηκαν.


Ο χρησμός του Ευκλείδη

Δύσκολα μπορεί κάποιος μη ειδικός να παρακολουθήσει τις ομιλίες του Ευ. Τσακαλώτου. Δεν είναι το ότι συνδυάζει τα νούμερα με τα φτωχά ελληνικά του, είναι το ότι τώρα τελευταίως επιδίδεται και στους… χρησμούς: «Το Σάββατο θα σας πω αν θα πάρουμε νέα μέτρα μετά το 2018» είπε στους βουλευτές κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό. Αυτούς τους χρησμούς δεν μπόρεσε να καταλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος απάντησε και αυτός με υπαινιγμούς στον υπουργό: «Μου έλεγαν στη γιορτή μου να τα εκατοστίσω κι έλεγα βάλτε κάτι παραπάνω να προλάβω την ελάφρυνση του χρέους», κάνοντας ακόμα και τον υπουργό να γελάσει. Στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσακαλώτος έδωσε τα ρέστα του. Χαρακτήρισε τους δανειστές «παίκτες», ζήτησε να υπάρξει αναφορικά με το χρέος «διαφάνεια και ένας καθαρός διάδρομος ώστε έλληνες και ξένοι επενδυτές να γνωρίζουν ότι υπάρχει καθαρή λύση για το χρέος ώστε να επενδύσουν χωρίς εκπλήξεις» και τέλος δεν δίστασε να ζητήσει τη… βοήθεια της ΝΔ να μην ψηφιστούν νέα μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.
Τα e-mail της… οργής

Σε ένα από τα e-mail της κυβερνητικής προπαγάνδας αφέθηκε να διαρρεύσει ότι η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έκανε επιθετική παρέμβαση στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ρώτησα να μάθω τι τους είπε με τόσο επιθετικό ύφος. Και ιδού τι μου είπαν: «Ζήτησε από τη βελγίδα επίτροπο Μαριάν Τίσεν να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Και πού είναι η επιθετική στάση; ξαναρώτησα. «Καυτηρίασε επίσης τη στάση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι συμμετέχουν στο κουαρτέτο των πιστωτών» μου είπαν. Α, έτσι, μάλιστα. Τους έδωσε να καταλάβουν.


Ο ντόκτορ της καρδιάς

Εδώ και καιρό ήθελα να σας επισημάνω τη δράση του γαλάζιου βουλευτή Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακα, ο οποίος είναι από τους πλέον δημοφιλείς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (αν και ακραιφνής καραμανλικός), λόγω του πηγαίου χιούμορ του, της «έξω καρδιάς» και του χειρισμού της ατάκας. Να τον δείτε στη Βουλή, μόλις εισέρχεται, όλοι τρέχουν να ακούσουν ιστορίες του ή ακόμα και να τον πειράξουν, αφού δέχεται κάθε πείραγμα. Εκείνο όμως που πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι ότι προ καιρού ο κ. Γιόγιακας έκανε έναν υπουργό της Ταϊβάν να ξεραθεί στα γέλια. Ολα άρχισαν όταν κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Εδώ να σημειώσω πως όταν λένε «κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία» εννοούν μόνο τους γαλάζιους βουλευτές, καθ’ ότι οι συριζαίοι τάσσονται με την άποψη της Κίνας και δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν και ο Αλ. Τσίπρας τούς απαγορεύει να την επισκέπτονται. Σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης πτήσης ο κ. Γιόγιακας ήταν σιωπηλός. Οταν όμως έφθασε στην Ταϊβάν, δεν έβαζε γλώσσα μέσα. Αρχισε τα ανέκδοτα, τα οποία και συνέχισε ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Οταν τον ρώτησε «εσείς από ποιαν παράταξη προέρχεστε;», αυτός έκανε μια υπόκλιση και του είπε: «Me, I’m cardiologist. I’m the doctor of the heart», κάνοντας τον υπουργό να διπλωθεί από τα γέλια. Αλλά και στην επιστροφή των βουλευτών πρωταγωνίστησε, όταν ξαφνικά ένας επιβάτης έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Ο Γιόγιακας πήδηξε αμέσως στο μπροστινό κάθισμα και έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον επιβάτη, χορηγώντας του μάλιστα και υπογλώσσιο.

HeliosPlus