Ε, λοιπόν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ζουν στον κόσμο τους. Κάνουν ότι κάνουν και εν συνεχεία, προφανώς από τύψεις για τη χαμένη (προ πολλού) αριστεροσύνη τους, εκδίδουν και μια ανακοίνωση επαναστατική, έτσι για να τα έχουν καλά με την αριστερή συνείδησή τους. Και δεν το κάνουν για πρώτη φορά. Θέλετε ένα παράδειγμα; Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες να δώσουν δυναμικό παρόν στις εργατικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Δηλαδή, τους ζητεί να διαδηλώσουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, ξεχνώντας προφανώς ότι αυτές οι πολιτικές τις οποίες ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα των «σκληρών» διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Όλη αυτή η ιστορία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο (χέρι – χέρι) που δήθεν έκαναν εξόργισαν το Μαξίμου το οποίο εν συνεχεία έβαλε την «Αυγή» να καυτηριάσει τη στάση τους. Αν και όπως μαθαίνω στο Μαξίμου την επόμενη ημέρα χαρακτήρισαν απλώς «γελοιότητες» την αντίδραση των άλλων κομμάτων.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα προς Φίλη

Ήταν, εάν δεν κάνω λάθος, το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ο πρωθυπουργός προς τον Ν. Φίλη μετά την καρατόμησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, ας πούμε για να του προσφέρει κάποια θέση ή να του δώσει κάποια αρμοδιότητα, αλλά για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Ήταν επίσης ένα ολιγόλεπτο τηλεφώνημα και μάλλον δεν πρόλαβε να ρωτήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας τον Πρωθυπουργό ποιος οργάνωσε και εκτέλεσε το συμβόλαιο πολιτικού θανάτου του, που είπε κατά την παράδοση του υπουργείου του, μήπως και μάθουμε και εμείς. Αλλά ο κ. Φίλης φαίνεται ότι τα ξέχασε όλα αυτά. Ήταν χαρούμενος γιατί του ευχήθηκαν και μέλη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, όχι όμως ο Αρχιεπίσκοπος. Όλα καλά λοιπόν για τον κ. Φίλη. Ακόμα και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν μαζί με χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο. Απλώς έλεγε ότι πήγαν μόνον τέσσερις Συριζαίοι βουλευτές από τους 24 που είναι μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και το κυριότερο (όπως υπερηφανεύτηκε για την αριστεροσύνη του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πήγε ούτε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Δουζίνας. Όταν θέλεις να φανείς αρεστός μπορείς να δικαιολογήσεις τα πάντα.

Γιατί κοκκινίζει από ντροπή ο Βρετανός πρεσβευτής

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Τζον Κίτμερ, του «πρέσβη της Αυτής Βρετανικής μεγαλειότητας στην Ελληνική Δημοκρατία» (όπως επισήμως είναι ο τίτλος του), ήταν όντως συγκινητική. Και για τον ίδιο αλλά και για την χώρα μας. Παραθέτω ένα δύο σημεία για να καταλάβετε τι εννοώ: «Πολλοί από εσας με έχετε αποκαλέσει «Φιλέλληνα» και κοκκινίζω πάντα από υπερηφάνεια κάθε φορά που μου το λέτε αυτό. Στο μυαλό μου λάμπουν οι μορφές όσων πράγματι αξίζουν τον χαρακτηρισμό αυτόν: Ο Βύρωνας, ο Αστιγξ, Ο Κόδρινγκτον, ο Γλάδστων, ο Τζωρτζ, ο Λη Φέρμαρ – για να ονομάσω λίγους μόνον». «Για μένα, το να υπηρετώ την Ελλάδα έμελλε να σημαίνει πάντοτε κάτι (ακόμα) περισσότερο από αυτό». «Ερωτεύτηκα γρήγορα την γλώσσα των προγόνων σας, τόσο ευέλικτη, τόσο λεπτομερής, τόσο όμορφη. Και πίσω της υπάρχει μια θαυμάσια λογοτεχνία». «Τα τελευταία 32 χρόνια ταξιδεύω στην πατρίδα σας. Το κάθε βήμα που έκανα, η κάθε κουβέντα που είχα με σας, ο καθένας από σάς που γνώρισα, το κάθε τι που έμαθα καθ΄οδόν – όλα αυτά υπήρξαν για μένα μια απερίγραπτη χαρά και προνόμιο».

Φρουτάκια παντού

Μπορεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή να διεξάγεται σε άδεια έδρανα (λόγω απεργίας των ΜΜΕ) και να εμφανίζονται από το καφενείο της Βουλής ξαφνικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνον όταν πρόκειται να μιλήσει κανένας υπουργός (για να τον χειροκροτήσουν), αλλά στο Περιστύλιο βγαίνουν ειδήσεις. Για παράδειγμα οι βουλευτές του ΠαΣοΚ εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τα… φρουτάκια. Όχι βεβαίως γιατί έχει επιτραπεί η λειτουργία τους (αφού και οι ίδιοι την ψήφισαν το 2013), αλλά επειδή η κυβέρνηση άλλαξε τους όρους λειτουργίας τους. Εις εκ των «νευρικών» βουλευτών για τα φρουτάκια ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Α. Λοβέρδος, ο οποίος εμφανώς οργισμένος κατήγγειλε σε συναδέλφους του βουλευτές (λέγοντας ότι θα το πει και από το βήμα της Βουλής) ότι «η Ελλάδα έγινε ένα απέραντο φρουτάδικο». Κατήργησαν, έλεγε κάθε περιορισμό που είχε θεσπιστεί το 2013, όπως την απόσταση που πρέπει να απέχει το ένα κατάστημα με φρουτάκια από το άλλο, τον περιορισμό ότι μόνον 80 ευρώ μπορεί κάποιος να παίξει κτλ. Τώρα, όπως έλεγε, μπορεί όποιος θέλει να εγκαταστήσει τέτοια «διαβολικά» (όπως τα χαρακτήρισε) μηχανήματα ακόμα και απέναντι στα σχολεία. Ο τζόγος στην υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών (πάντα έτσι ήταν, θα μου πείτε).

Για μια Ελλάδα… σέξι

Ρώτησα έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού να μου πει πώς αντέδρασε ο Αλ. Τσίπρας στο δημοσίευμα του περιοδικού «People» που τον περιλαμβάνει στην πεντάδα των πιο σέξι πολιτικών παγκοσμίως. Στην αρχή γέλασε, αλλά μετά σοβάρεψε: «Την Τετάρτη δεν είχαμε πρωινό καφέ για να τον ρωτήσω. Ο αρχηγός είχε σοβαρότερες ασχολίες, ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στο Ισραήλ και για την πολιτική διαπραγμάτευση που σκοπεύει να αρχίσει για να κλείσει την αξιολόγηση», μου είπε. Αλλά, ρωτώντας μαθαίνεις. Έτσι έμαθα ότι το θέμα του… σέξι αρχηγού» είχε κάπου αναφερθεί και στο παρελθόν και τότε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο «ο Πρόεδρος δεν δίνει σημασία σε τέτοια ζητήματα, τα θεωρεί κουτσομπολιά». Για την ιστορία σας αναφέρω ότι η λεζάντα στο περιοδικό κάτω από τη φωτογραφία του έγραφε: «Αλέξης Τσίπρας,42.Ο επαναστάτης μαθητής που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μας ενέπνευσε για το σλόγκαν…»Έλα, Αλέξη, για μια Ελλάδα που είναι σέξι». Ε, πώς να το κάνουμε, έτσι όπως γίναμε μόνον το σέξι μας έλειπε.
Κυριάκος ξεναγός

Έναν διαφορετικό ρόλο ανέλαβε ξαφνικά την Τετάρτη ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, αυτόν τον ρόλο του ξεναγού. Ξενάγησε στους χώρους του Κοινοβουλίου παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα παιδιά φαίνονταν ιδιαίτερα χαρούμενα, του έφεραν μάλιστα και δώρα (χριστουγεννιάτικες κάρτες σχεδιασμένες από τους ίδιους και μια πέτρινη εκπληκτική κατασκευή), τόσο που ορισμένοι του υποσχέθηκαν ότι θα τον ψηφίσουν στις εκλογές. Του ζήτησαν όμως να παραστεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει.

Η Εθνική και το Mega
Με αφορμή σχόλιο της στήλης το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας Δ. Καποτόπουλος με εξώδικο που έστειλε υποστηρίζει ότι « η διαχείριση του λογαριασμού της Τηλέτυπος ΑΕ – Mega – γίνεται από την υπηρεσιακή δομή της τράπεζας με την οποία δεν έχω οποιαδήποτε οργανική σχέση, ούτε της ασκώ οποιοδήποτε έλεγχο». Υπογραμμίζει ακόμα ότι δεν έχει σχέση με πολιτικά ή κομματικά συμφέροντα και ότι οι ενέργειες του υπαγορεύονται από το συμφέρον της τράπεζας που υπηρετεί και εργάζεται. Επισημαίνω ότι το σχετικό σχόλιο αναφερόταν στην – βεβαιωμένη – άρνηση της Εθνικής να αποδεσμεύσει μέρος του ποσού από τους λογαριασμούς του Mega που ήταν και είναι δεσμευμένοι για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Έστω και ένα μήνα μετά το δημοσίευμα η απάντηση του κ. Καποτόπουλου διαψεύδει μεν την προσωπική του συμμετοχή, αλλά επιβεβαιώνει επί της ουσίας τη στάση της τράπεζας.