από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ραγιαδισμός και σχιζοφρένεια

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου τελούν υπό ουσιαστική κατοχή επί 2.160 χρόνια: από την κατάκτηση της Ελλάδος από τους Ρωμαίους. Στη συνέχεια, το Βυζάντιο θεωρούσε το Θέμα της Ελλάδος ως "Εθνικό" - ειδωλολατρικό. Ορεινές περιοχές (π.χ. Αρκαδία) εκχριστιανίστηκαν οριστικά μόλις τον 9ο αιώνα μ.Χ. 

Ειδικότερα η Πελοπόννησος αποτελούσε ένα από τα 12 «Θέματα» στα οποία είχε διαιρεθεί το ευρωπαϊκό τμήμα της Αυτοκρατορίας, με διοικητή της ένα στρατηγό, που είχε έδρα την Κόρινθο και κύρια ασχολία του την είσπραξη ποικίλων φόρων, συνοδευόμενη ως είθισται από παντοειδείς πιέσεις και καταχρήσεις.

Τη ζοφερή εικόνα συμπλήρωναν οι επιθέσεις των πειρατών, οι επιδρομές από ξηράς και οι θανατηφόρες επιδημίες.  Ήταν το φτωχότερο και πιό καταπιεσμένο τμήμα της Αυτοκρατορίας. Μετά ήρθαν οι Φράγκοι, οι Καταλάνοι, οι Βενετσιάνοι, οι Τούρκοι και τέλος μας έμειναν οι Κοτζαμπάσηδες και οι οσφυοκάμπτες προς τους ξένους πολιτικοί που παρατείνουν τη νοοτροπία του ραγιαδισμού μέχρι και τις μέρες μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναπτύχθηκε, δια μέσου των αιώνων, μια κοινωνική - πολιτισμική κατάσταση όπου ο υποτελής προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε μέσον και αυτό το κατορθώνει με το ψέμα, τη λαμογιά, την απάτη, την κολακεία και την "ευελιξία". Ακριβώς δηλαδή όπως η φιγούρα του Καραγκιόζη.

Έτσι, η Νέα Ελληνική διάλεκτος είναι ίσως η μόνη παγκοσμίως όπου ο όρος "εργασία" (δηλ. δημιουργία, παραγωγή, συνεργασία, δύναμη) έχει υποκατασταθεί από τον όρο "δουλειά" (δηλ. καταναγκαστικό έργο). Αναμενόμενο, αφού το προϊόν της εργασίας το καρπώνονταν οι εκάστοτε διοικούντες. Και επομένως, αν κάποιος ήθελε να προκόψει είτε έφευγε στο εξωτερικό ή φρόντιζε να «καλοπιάνει» παντοειδώς τους άρχοντες-πολιτικούς για να έχει υποστήριξη και κάλυψη. Δυστυχώς αυτό το πολιτισμικό DNA θέλει γενιές για ν’ αλλάξει και γι’ αυτό η αξιοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στον τόπο μας.

Συνεπακόλουθο η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κάθε είδους ηγεσία αλλά και προς τους λοιπούς συμπολίτες. Και επειδή όλοι έχουν κατ’ επανάληψη εξαπατηθεί,  ο καθένας περιχαρακώνει την οικογένειά του έναντι των άλλων και αναγνωρίζει μόνο το άμεσο ατομικό του όφελος «εδώ και τώρα». Το αποτέλεσμα είναι μια μή κοινωνία. Και ενώ παλαιότερα μπορούσαν να καλλιεργηθούν μύθοι που να κατευθύνουν τη δράση των πολιτών, τώρα, με την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και την υπερπληροφόρηση, οι μύθοι και οι αξίες καταρρέουν και ουδείς πλέον πιστεύει ο,τιδήποτε. Αποτέλεσμα η μαζική μετανάστευση των μορφωμένων κυρίως νέων μας που δεν βλέπουν πια μέλλον σ’ αυτή τη χώρα της ανεργίας και της αναξιοκρατίας.

Και ενώ η χώρα διαλύεται από την υπερφορολόγηση, την υπογεννητικότητα, τη συνεχή υποβάθμιση της Διοίκησης και της Παιδείας, την αιμορραγία του άνθους της νεολαίας μας και τα κύματα των μή αφομοιώσιμων μεταναστών, η πολιτική ηγεσία του τόπου φροντίζει μόνο τα του εαυτού της και αρνείται να σοβαρευτεί και να συνεννοηθεί για το καλό του τόπου. Δυστυχώς στην Ελλάδα η Δημοκρατία απέτυχε μέχρι στιγμής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να
βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Οκτώ χρόνια μετά από την έναρξη της καταστρεπτικής αυτής κρίσης οι κάθε λογής ηγεσίες του τόπου δεν φαίνεται να διδάχθηκαν τίποτε και συνεχίζουν ακάθεκτες τις ζημιογόνες πρακτικές του παρελθόντος.   

Εκείνο όμως που εξοργίζει κάθε εχέφρονα άνθρωπο είναι η πολιτική απάτη της τζάμπα μαγκιάς που έχει πάρει τη μορφή της δημόσιας καταγγελίας των δανειστών της χώρας, οι οποίοι “επιδιώκουν να διαλύσουν τη δύσμοιρη χώρα μας” και τους οποίους από τη μιά θερμοπαρακαλούν και ζητιανεύουν αλλά ταυτόχρονα τους εγκαλούν και τους καταριούνται ως “άκαρδους καταπιεστές και δυνάστες”! Ούτε παιδιά του Δημοτικού σχολείου δεν θα μπορούσαν να σκέφτονται έτσι... Πρόκειται για μια χονδροειδή και σχιζοφρενική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μύθος που απευθύνεται σε ανεγκέφαλους και που έχει ως βάση την «κακή μας μοίρα» και το ότι «για όλα φταίνε οι ξένοι και επομένως όχι οι δικές μας ηγεσίες».  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αρχικοί δανειστές προσπάθησαν να φορτώσουν στην Ελλάδα όλο το φταίξιμο. Αλλά μετά από το κούρεμα και την ανάληψη του χρέους από τους εταίρους μας και επειδή οι πολιτικοί μας φρόντισαν διαχρονικά να μη διαθέτουμε σοβαρά, ανεξάρτητα και ακομμάτιστα επιτελεία, δεν είμαστε καν σε θέση να αντιπροτείνουμε τεκμηριωμένα μέτρα. Και έτσι μας επιβάλλουν τις δικές τους αναλύσεις που δεν είναι πάντοτε ορθές ή συμβατές με την Ελληνική πραγματικότητα. Οπότε οι «δικοί μας» κάνουν «αντίσταση» καθυστερώντας την εφαρμογή των μέτρων, την ανάπτυξη, την έξοδο από τα Μνημόνια και αυξάνοντας τα βάρη! Με άλλα λόγια βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.

Με αυτά τα τερτίπια τίποτα δεν πάει αλλά ούτε και θα πάει μπροστά. Και ενώ η Κύπρος βγήκε με πολιτική σύμπνοια από τα μνημόνια σε 2½ χρόνια, εμείς σερνόμαστε ήδη επί 7 χρόνια, ο ένας κατηγορεί τον άλλον και ουδείς γνωρίζει το πότε θα βγούμε, άν θα είμαστε στο Ευρώ και σε τί κατάσταση θα είναι τότε η χώρα. Οι δε εταίροι μας απορούν αν έχουμε σώας τας φρένας...

Πρίν από 36 χρόνια ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ και μας δόθηκε μια μοναδική ευκαιρία να αποσείσουμε κάποιες κακές μας συνήθειες και την κακομοιριά μας και εμείς κάναμε το πάν για να τη σνομπάρουμε. Δεύτερη τέτοια ευκαιρία δεν πρόκειται να υπάρξει διότι προκαλέσαμε με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκεια, την αντιπάθεια και την περιφρόνηση των εταίρων μας.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (33)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Πάντα Βολεμένοι, ή Αδιάφοροι,ή Ριψάσπιδες | 08/12/2016 23:58
  Συμφωνώ μερικώς με τις επισημάνσεις, αλλά θεωρώ ότι λείπει μια σημαντική. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η αναγκαία διόρθωση των ...κλπ, κλπ μπορεί να προέλθει από απλούς αναγνώστες ή πολίτες; 'Ολα αυτά τα χρόνια της κατηφόρας, πού ήταν οι 100ντάδες Οικονομολόγοι, Συνταγματολόγοι(!!) και λοιποί Καθηγητές; Τα 56.000 μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου; Η ελίτ της ελίτ, οι της Ακαδημίας Αθηνών; Όλοι γνώριζαν και ΟΦΕΙΛΑΝ από χρόνια να γίνουν Μπροστάρηδες και να χτυπάνε νυχθημερόν ΚΑΜΠΑΝΕΣ για διορθώσεις. Να κάνουν το ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ. Να έκαναν Ενωτικά Συνέδρια Σύνταξης ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Σχεδίου Οικονομικής Διάσωσης, ως και των αναγκαίων Κοινωνικών Αλλαγών. Άραγε, έκανα λάθος που έβαλα τον παραπάνω τίτλο;
  ΚΔΠ
  απάντηση53
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εξαιρετικό Άρθρο | 08/12/2016 14:55
  Συγχαρητήρια.
  far away and happy about it
  απάντηση62
   
   
   
  Δεν φταιει η Δημοκρατια,διαχρονικα το ζητουμενο ηταν να μην υπαρξει Δημοκρατια | 08/12/2016 13:29
  Η ιστορια της Ελλαδας εξισωνει τους θυτες με τα θυματα όποτε δεν μπορουν να επικρατησουν οι δυναστες.Ολοι οσοι επιχειρησαν να προσφερουν προοδευτικο εργο στην Ελλαδα εφυγαν νικημενοι.Ο Τρικουπης και ο Βενιζελος εσκασαν απο τη στενοχωρια στο Παρισι,οι Παπανδρεου για τρεις γενιες λοιδωρουνται κι οτι φτιαχνουν το γκρεμιζουν οι γνωστοι πατριωτες.Στην λαικη συνειδηση της φτηνιας ο Μεταξας και η χουντα ηταν οι πατριωτες.Ειναι πολλα και δεν λεγονται,εαν ομως ξερεις οτι θα εξασφαλισεις στο εξωτερικο δουλεια που θα σου επιτρεπει να ζησεις αξιοπρεπως και να ορισεις ενα καποιο μελλον ριχνεις μαυρη πετρα πισω σου,αν ματωσει και κανενος τυχαιου το κεφαλι ακομα καλυτερα.Αποδημος σημαινει καταντια.
  Γιωργος
  απάντηση912
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  50-50 | 08/12/2016 03:01
  Το μισό άρθρο που είναι και ιστορική αναδρομή είναι σωστό. Το άλλο μισό που είναι η ανάλυση της παρούσας κατάστασης είναι εκτός πραγματικότητας. 1) Η Ελλάδα δανείστηκε το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία, παγκοσμίως, όχι γιατί τόσα χρειαζόταν αλλά γιατί τόσα ήθελαν οι γερμανικές, ολλανδικές και γαλλικές τράπεζες για να μην καταρρεύσουν. 2) κανένα μνημόνιο και καμία αναδιάρθρωση δεν θα βάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης γιατί απλά, ποτέ δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο παγκοσμίως, ειδικά με την χρήση μέτρων όπως λιτότητα, ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας, ιδιωτικές επενδύσεις. 3) Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο μόνο τυπικά, στην πραγματικότητα, η οικονομία της χειροτερεύει και ο λαός φτωχαίνει.
  η σκέψη είναι ακόμα νόμιμη
  απάντηση427
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΣ | 08/12/2016 02:11
  απολυτως σωστος
  ΚΑΛΑΓΙΑΣ ΓΡΗΓ
  απάντηση152
   
   
   
  Τι λένε όμως άλλοι δημοσιογράφοι | 08/12/2016 00:19
  Οξυδερκής η ανάλυσή σας κ. Κάζη, και σε ιδιωτικές συζητήσεις έχω εκφράσει πολλά από αυτά που αναφέρετε. Σας παραπέμπω όμως στο χθεσινό άρθρο του συναδέλφου σας κ. Σταύρου Ψυχάρη αλλά και στα σχόλια που το συνόδευσαν. Η αντίληψη περί ξένων δυναστών καλά κρατεί. Είναι ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλής η κατηγορία όλων των άλλων πλην ημών.
  picar
  απάντηση181
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  η Ελλάς είναι εσκλαβωμένη.... | 07/12/2016 18:49
  Ωραία τα γράφεις φίλε μου, ωστόσο κάνεις μια σημαντική παράλειψη. Δεν σκλαβώθηκε η Ελλάς μόνον από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς. Το πραγματικό τέλος , ο πραγματικός θάνατος της Ελλάδος, συνέβη μετά την μάχη της Χαιρωνείας, όπου οι Ελληνες ηττήθησαν από τον Αλέξανδρο και Φίλιππο, και υποδουλώθηκαν στους Μακεδόνες. Η Μάχη της Χαιρώνειας ήταν το τελικό κτύπημα κατά των Ελλήνων....
  Δημοσθένης
  απάντηση822
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τζαμπα μαγκες | 07/12/2016 18:36
  Πολυ καλό το άρθρο σου κε Καζη ,ακριβώς έτσι ειναι τα πράγματα,έχουν και ξένοι ευθύνη που τόσα χρονια μας δάνειζαν χωρις να ελέγχουν που πηγαίνουν τα δανικα τους ώστε μια μέρα να τα πάρουν πίσω,αλλα την μεγάλη ευθύνη έχουν οι δικές μας κυβερνήσεις που σκόρπισαν όλα αυτα τα δις ευρώ οχι υποδομές και ανάπτυξη ,αλλα σε ρουσφέτια και παροχές.Καναμε και Ολυμπιακούς αγώνες με δανεικά πολλών δις ευρώ,για να κάνουμε τους σπουδαίους για ένα μήνα.Δεν έχω ακούσει κανέναν απο αυτούς που βρίζουν τους δανειστές να λέει ,να λέει δεν θελουμε τα λεφτά σας και τα δανεικά σας,αλλα θελουμε τα δανεικά σας ,όμως χωρις όρους και μνημόνια .Εσεις θα μας δίνεται και εμείς θα τα ξοδεύουμε οπως θελουμε.Νεα Υορκη
  Αντωνης
  απάντηση163
   
   
   
  Ωραίο άρθρο | 07/12/2016 15:58
  Θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω έναν συλλογισμό: Πολλοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η Ιστορία είναι κυκλική. Αυτό το εννοούν υπό το ψυχολογικό πρίσμα των ιστορικών εξελίξεων και μάλλον ισχύει, αλλά όχι υπό των πραγματικών ιστορικών εξελίξεων. Αυτές οι εξελίξεις είναι μάλλον γραμμικές: Η κλασσική Ελληνική Αυτοκρατορία ουσιαστικά κατέρρευσε με τον θάνατο του Μέγα Αλεξάνδρου, αλλά όχι ο Ελληνικός Πολιτισμός. Παρά ταύτα μιλάμε σήμερα για την Νέα Ελλάδα, σ.σ. για τους Νεοέλληνες. Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί? Είναι μόνο αυτοί που επί γενεών κατοικούσαν στο Κολονάκι, η οι Πόντιοι, η οι Καυκάσιοι, η οι Μαυρομιχάληδες η, η, η, ποιοι? Και ποιοι από αυτούς ακριβώς εκπροσωπούν ακόμη τον κλασσικό Ελληνικό Πολιτισμό? Αιτιάζω ότι πρωτίστως χρειάζεται πολιτιστική συσπείρωση για να βρούμε κάποια ταυτότητα που να μας συνδέει, όπως συνδέει -καλή η στραβή- άλλα κράτη, προκειμένου να βρούμε και εμείς την απαραίτητη πολιτική συσπείρωση για την επιβίωσή μας.
  Μιχαήλ Λέων
  απάντηση227
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ..AMIN.. | 07/12/2016 15:41
  ..AMIN..!!
  Europaios
  απάντηση72
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αλήθειες | 07/12/2016 14:46
  Δημήτρη σ' ευχαριστούμε για τις σωστές αναλύσεις και τις αλήθειες που γράφεις. Πόσοι όμως έλληνες διαβάζουν και αναλυουν τα θέματα που θίγεις, και πόσοι από την άρχουσα τάξη (πολιτική, πνευματική, οικονομική, ακαδημαϊκή) έχουν την θέληση και την τόλμη να ασχοληθούν σοβαρά ; Να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για την κοινωνία, το έθνος ; Ποια είναι η ποιότητα (πνευματική, ηθική, γνωστικό αντικείμενο, επαγγελματική εμπειρία, κλπ.) της τάξης που λαμβάνει αποφάσεις ; Όσο για τους μετανάστες γιατί κατ' αρχήν δεν διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες; Είναι όλοι πρόσφυγες και δικαιούνται άσυλο; Ευχαριστούμε για τις σκέψεις σου Δημήτρη.
  Μηνάς Γαλάνης
  απάντηση305
   
   
  kyriakos | 07/12/2016 14:26
  Καλογραμμένο και τολμηρό. Μπράβο.
  kyriakos
  απάντηση425
   
   
   
  Επιτελους να λαμψη η Αληθεια | 07/12/2016 13:33
  Συγχαρητηρια κυριε Καζη που τελικα λετε την αληθεια για τους ταχατες ελληναραδες και πατριδοκαπηλους, μονο ο ορος Ρωμιος και Ρωμιοσυνη, αυτο υποδηλωνει, το γεγονος οτι ειμαστε απομειναρια της ανατολικης Ρωμαϊκης Αυτοκρατοριας, που εγινε αργοτερα Βυζαντιο.
  Θουκυδιδογλου
  απάντηση3515
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μπράβο | 07/12/2016 10:54
  Συμφωνώ γενικότερα με το άρθρο, θέλω όμως να συγχαρώ ιδιαίτερα τον συντάκτη για την επισήμανση δύο θεμάτων ταμπού για τα ΜΜΕ, την υπογεννητικότητα και την αδυναμία αφομοίωσης σχεδόν όλων των μεταναστών που έχουν πλέον εγκατασταθεί. Η Ελλάδα πεθαίνει ως έθνος αλλά δεν το έχουμε πάρει ακόμη χαμπάρι.
  Γιώργος Ι. Δεβελέκος
  απάντηση687