Με δύο Σινούκ CH-47D (κόστος ανά ώρα πτήσης 7.667,12 ευρώ) πήγαν στο Καστελόριζο ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος και Δ. Βίτσας (φωτογραφία) και τα κουτσουρεμένα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Αμυνας για να ευχηθούν στους στρατιώτες-ακρίτες εν όψει των Χριστουγέννων και να τιμήσουν την Κυρά της Ρω. Τα περισσότερα κόμματα αρνήθηκαν να στείλουν βουλευτές στο Καστελόριζο και έτσι βρήκε την ευκαιρία η Χρυσή Αυγή να στείλει τρεις βουλευτές, δηλαδή τους Χρ. Παππά, Ηλ. Κασιδιάρη και Ι. Αϊβατίδη. Ολοι αυτοί μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενός των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων στάθηκαν σε στάση προσοχής και έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από το μνημείο της Κυράς της Ρω. Δίπλα στον κ. Καμμένο βρισκόταν συνεχώς η Νίνα Κασιμάτη (η πασοκογενής συριζαία που είχε συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κούβα). Οταν ρώτησα μία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πώς αισθανόταν δίπλα στους χρυσαυγίτες (να ταξιδεύουν μαζί, να καταθέτουν στεφάνια μαζί, να τρώνε μαζί, να επισκέπτονται σχολεία μαζί και να ψέλνουν τον εθνικό μαζί) μου απάντησε: «Μα είναι μέλη της Επιτροπής. Δεν τους μιλούσαμε, αλλά τους… ματιάσαμε».

nnn
Εν συνεχεία πέταξαν προς τη Στρογγύλη, όπου και εκεί χαιρέτησαν ευχόμενοι καλές γιορτές τους στρατιώτες, ενώ τους έγινε και μια άτυπη ενημέρωση για τις δυνατότητες της μονάδας. Τελευταία επίσκεψή τους ήταν το Καστελόριζο. Γευμάτισαν σε στρατιωτική μονάδα όπου έφαγαν φασολάδα (για όσους νηστεύουν) και μουσακά (για όσους δεν νηστεύουν). Οι δημοσιογράφοι προτίμησαν μια παραλιακή ταβέρνα για ψαρόσουπα και άλλους ψαρομεζέδες. Εν συνεχεία ο κ. Καμμένος τούς φόρτωσε όλους σε ένα πουλμανάκι και τους πήγε στο λιμάνι, όπου εκεί βρισκόταν μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, την οποία και επισκέφθηκαν.
nnn
Βουλευτές και δημοσιογράφοι απογειώθηκαν από το στρατόπεδο Σακέτα της Αττικής με τα Σινούκ. Στη διάρκεια της πτήσης φόρεσαν ωτοασπίδες (λόγω του θορύβου που κάνουν οι μηχανές των ελικοπτέρων) και έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Αλλωστε οι χρυσαυγίτες κάθισαν και οι τρεις μαζί και δεν τους μιλούσε κανείς. Εκείνο που έχει σημασία είναι πώς τους αντιμετώπισε η Νίνα Κασιμάτη: «Οποιον βάλω στο μάτι κάτι παθαίνει» είπε η γαλανομάτα βουλευτής. Και κάρφωσε όπως μου το εξιστόρισε το βλέμμα της στον χρυσαυγίτη Χρ. Παππά που καθόταν απέναντί της στο τραπέζι στο στρατόπεδο στο Καστελόριζο: «Τον έβλεπα και δυσφορούσα, γιατί να καθίσει μαζί μας…» έλεγε, έως ότου έγινε το… μάτιασμα. Ο υπ’αριθμόν 2 της Χρυσής Αυγής έκανε μια κίνηση, σπάει η καρέκλα του και σωριάστηκε φαρδύς-πλατύς στο έδαφος. Να μη σε πιάσει το μάτι της Νίνας.


Ο Καμμένος και η στολή του

Λύθηκε το μυστήριο γιατί ο Πάνος Καμμένος φοράει στρατιωτική στολή. Επειδή… κρυώνει! Μου το αποκάλυψε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του, λέγοντας ότι «τον αδικείτε όταν γράφετε ότι του αρέσουν οι στρατιωτικές στολές ή ότι είναι στρατολάτρης» (για να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη που μου είπε). Αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι κάτω από το στρατιωτικό μπουφάν φορούσε πουκάμισο και γραβάτα, το προτίμησε γιατί είναι αντιανεμικό και εκείνο το βράδυ στα ελληνοαλβανικά σύνορα έκανε κρύο. Μόνο που δεν μας είπε γιατί του αρέσει να βάζει και την πουλάδα των αλεξιπτωτιστών στο μπουφάν του, αλλά αυτό κάποια στιγμή θα το μάθουμε. Πάντως στο Καστελλόριζο ο υπουργός πήγε με καπαρτίνα.


Τα γεύματα του Πάνου

Πολλά πράγματα έχουμε να μάθουμε ακόμα για τον Πάνο Καμμένο. Για τις μυστικές αποστολές φέρ’ ειπείν που κάνει στις Βρυξέλλες ή για τα γεύματα στο σπίτι του στη Βούλα. Με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, μαθαίνω παρέθεσε γεύμα στον Χρ. Ζώη και σε μερικούς άλλους φίλους του, από τον χώρο των sites. Ο Χρ. Ζώης μπορεί να λέει ότι τελείωσε με την πολιτική, αλλά όταν και όποτε τον φωνάξουν να αναλάβει εμφανίζεται πρόθυμος. Ηταν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της κυρίας Θάνου και τον είχε προτείνει και ο κ. Καμμένος για να αναλάβει υπουργείο στον τελευταίο ανασχηματισμό. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στο γεύμα αυτό έγινε και πολιτική συζήτηση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον κ. Τσίπρα. Τον χαρακτήρισε έντιμο και ικανό πρόσωπο, ότι οι ξένοι τού δίνουν ακόμα έναν χρόνο για να κυβερνήσει, αποκλείοντας τις πρόωρες εκλογές.

Ο φίλος μου ο Νικολάκης

Έπρεπε να τον βλέπατε τον Νίκο Κοτζιά την ώρα που μιλούσε για εκείνον ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη Θεσσαλονίκη. «Αγαπητέ Νίκο Κοτζιά» τον προσφώνησε πρώτο- πρώτο, ενώ για τους άλλους επίσημους επεφύλαξε τυπική προσφώνηση. «Αξιοσέβαστη Υπουργέ Κονιόρδου» και «Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Μπουτάρη». Αργότερα τον αποκάλεσε «ο φίλος μου ο Νίκος Κοτζιάς» κι αποκάλυψε ότι σπούδασαν στο ίδιο πανεπιστήμιο κι ότι πήγαιναν στην ίδια φοιτητική παμπ κι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φούσκωνε από καμάρι. Οι δυο τους βρέθηκαν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εγκαινίασαν από κοινού την έκθεση «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το βίωμα», ελληνογερμανικής παραγωγής και γερμανικής χρηματοδότησης. Ο Νίκος Κοτζιάς είχε την πρωτοκαθεδρία από ελληνικής πλευράς στα εγκαίνια, ενώ η Λυδία Κονιόρδου τελευταία στιγμή αποφάσισε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπως λεν οι πληροφορίες μου. Ήταν εκεί και οι υπουργοί Σωκράτης Φάμελλος, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δε μιλούσε σε κανέναν και δε χειροκρότησε τον… «όφι τον Αλεμανό» όταν εκείνος τελείωσε την ομιλία του.

Οταν ο υπουργός πάει παιδικό θέατρο

Ελάτε σε μια στιγμή στη θέση των γονέων. Να πληρώσεις εισιτήριο, να βρεις καμιά καλή θέση, να φέρεις μέσα στη βροχή και τα παιδιά μαζί σου για να παρακολουθήσουν την παιδική παράσταση «Σέρλοκ Χολμς, το γαλάζιο ρουμπίνι» και να υπάρχει ένας κύριος που να ομιλεί συνεχώς στο κινητό του και μάλιστα δυνατά και να μην δίνει σημασία σε κανέναν. Ούτε στις παρατηρήσεις να ομιλεί πιο σιγά, ούτε στις εκκλήσεις να απενεργοποιήσει το κινητό τους. Εγραφε γονείς και παιδιά στα παλαιότερα των υποδημάτων του εκείνη την Κυριακή το πρωί στην παιδική σκηνή. Και ποιος θα τολμούσε να τον πετάξει έξω; Ηταν, βλέπετε, ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

HeliosPlus