Ηταν εμφανής η αμηχανία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση όταν διάβαινε την είσοδο της οικίας του Κώστα Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι. Το γεγονός ότι θα βρισκόταν μαζί του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στο δείπνο που τους είχε προσκαλέσει η Ντόρα Μπακογιάνη δεν μετρίαζε την αμηχανία του, τη στιγμή που εισερχόταν στο σπίτι ενός από τους παραδοσιακούς ηγέτες της Δεξιάς, με υιό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε βεβαίως η απουσία από το σπίτι του πατριάρχη της οικογένειας μπορούσε να απαλύνει την αμηχανία του, παρότι ο κ. Μητσοτάκης είχε συνεργαστεί με την Αριστερά στο λεγόμενο «βρώμικο ’89». Αλλά για όλα φρόντισε η Ντόρα…
nnn
Περισσότερο για να διασκεδάσει την αμηχανία του Προέδρου της Βουλής, παρά για να τον τιμήσει, η Ντόρα έκανε ένα νεύμα στον λυράρη Νίκο Ζωιδάκη να παίξει την πρώτη μαντινάδα: «Γεια σου, Πρόεδρε της Βουλής, που με το βλέμμα σου προστατεύεις τους βουλευτές» (ή κάπως έτσι). Και ο κ. Βούτσης χαμογέλασε, φάνηκε πλέον ότι αισθανόταν άνετα. Τόσο που όταν πληροφορήθηκε ότι το πλούσιο μενού περιελάμβανε και αγρίμι τσιγαριστό, ρώτησε με χιούμορ εάν είναι νόμιμο ή… κλεψιμαίικο. Και όταν τον διαβεβαίωσαν ότι είναι νόμιμο, με σφραγίδες, αγορασμένο από κατάστημα που υπέδειξε τηλεφωνικώς ο Κώστας Μητσοτάκης, τότε ήπιε ευχαρίστως ένα σφηνάκι τσικουδιά που του πρόσφερε η οικοδέσποινα.
nnn
Η Ντόρα είχε φροντίσει ώστε στο τραπέζι να μην υπάρχουν άλλοι πολιτικοί. Δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να φέρει σε δύσκολη θέση τους δύο Προέδρους, της Δημοκρατίας και της Βουλής. Αλλά πού να φανταστεί ότι μια παιδική της φίλη, η Τούλα Παπαδάκη, φαρμακοποιός, θα είχε πολιτικές ανησυχίες. Ετσι, χωρίς πολλές περιστροφές ρώτησε τον κ. Βούτση τι έχει να πει για τη χειμαζόμενη οικονομία, για τον λαό που υποφέρει… Προτού όμως ολοκληρώσει τη φράση της, παρενέβη ο καλός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη Στ. Νικηφοράκης και την έκοψε: «Είπαμε, όχι πολιτικές συζητήσεις εδώ μέσα». Ετσι, η Τούλα σιώπησε και οι καλεσμένοι της Ντόρας μπόρεσαν και απόλαυσαν το φαγητό τους, ορίτζιναλ κρητικό, το κρασί και τις τσικουδιές. Ηταν τόσο πολλά τα εδέσματα που μπορούσε άνετα να χορτάσει ένας ολόκληρος λόχος…
nnn
Οι φιλοφρονήσεις ωστόσο προς τον κ. Βούτση συνεχίστηκαν. Κάποιος, για παράδειγμα, του έδωσε συγχαρητήρια γιατί κατάφερε να συγκροτήσει σε Σώμα το ΕΣΡ: «Κάνατε σωστή δουλειά» του είπαν. Κάποιες απορίες που είχαν οι υψηλοί καλεσμένοι της Ντόρας, όπως τι είναι η στάκα, ανέλαβε να τις λύσει ο πανταχού παρών κ. Νικηφοράκης, μπερδεύοντας τη γευσιγνωσία με τον μύθο. Είπε, φέρ’ ειπείν στον κ. Βούτση, δείχνοντάς του το κρητικό έδεσμα, ότι «αυτό είναι αφροδισιακό, άκρως αφροδισιακό, μια παλιά συνταγή που έλκει την καταγωγή της από την εποχή του Μίνωα». Ε, δεν είχαν πρόχειρο και κανένα laptop για να γκουκλάρουν τα λεγόμενα του κ. Νικηφοράκη και απόλαυσαν άπαντες αυτό το «άκρως αφροδισιακό έδεσμα».
nnn
Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Εγινε μια περιήγηση στην οικία του κ. Μητσοτάκη με ξεναγό την οικοδέσποινα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε σε δύο εκθέματα. Στις φωτογραφίες των παππούδων της Ντόρας, εξηγώντας του ότι ο ένας παππούς πήρε μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Και σε μια… χαντζάρα: «Δώρο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας προς τον Μητσοτάκη» έσπευσε να πει η Ντόρα την ώρα που ο ΠτΔ κοίταζε τη χαντζάρα. Είναι ένα παλιό σαουδαραβικό κειμήλιο, ανέφερε. Κάποιος τότε παρατήρησε: «Φαντάσου πόσους χριστιανικούς λαιμούς έκοψε τούτο το μαχαίρι». Ολοι γέλασαν. Μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά, αφού ήξεραν ποιος είπε αυτό το… αστειάκι;

Υποδοχή στην Αβάνα
Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει ότι το ταξίδι του στην Κούβα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, αφού είχε επαφές, όχι μόνον με λατινοαμερικανούς ηγέτες, αλλά και με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και ότι δεν κράτησε περισσότερο από… μιάμιση ημέρα: Μιάμιση ημέρα στην Κούβα και μιάμιση ημέρα στο αεροπλάνο, έλεγε. Ηταν πάντως πανευτυχής στην Αβάνα, αφού να σκεφτείτε, πηγαίνοντας με το Gulfstream στην κουβανική πρωτεύουσα, ρωτούσε τους συνεπιβάτες του εάν είχαν επισκεφθεί την Κούβα και τους εξιστορούσε και τις περιπέτειές του όταν την είχε επισκεφθεί πολύ μικρότερος. Η υποδοχή ήταν άψογη, αλλά δεν ήταν άψογη μόνον για τον κ. Τσίπρα. Ηταν για όλους τους ξένους ηγέτες ακριβώς η ίδια. Ακόμη, προσπάθησε να μη χρεώσει με έξοδα την κουβανική κυβέρνηση. Το μοναδικό γεύμα που υπήρξε σε κεντρικό εστιατόριο της Κούβας το πρόσφερε η ελληνική πρεσβεία. Το γεύμα δεν περιελάμβανε οινόπνευμα, αφού το πένθος, που διαρκούσε εννέα ημέρες, είχε ως πρώτο κανόνα την απαγόρευση οινοπνευματωδών ποτών και… μουσικής: «Αλλες φορές καθόσουν εδώ και άκουγες μουσική, άκουγες τζαζ από τους δρόμους» παρατήρησε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός.

Αστυνομία… fb
«Αστυνομία» facebook και twitter πληροφορούμαι ότι έχει δημιουργήσει η Χαρ. Τρικούπη, για να διαπιστώνει αν οι διαδρομές της σκέψης των στελεχών του ΠαΣοΚ συμπίπτουν με αυτές της Φώφης Γεννηματά. Τα αποτελέσματα των διαδικτυακών περιπολιών δεν άρεσαν καθόλου στην ηγεσία του κόμματος, η οποία επιχειρεί να επιβάλει την ιδεολογική ομοιομορφία είτε με οργισμένα σχόλια των Cybercops στον «τοίχο» των παραβατών είτε με απειλές διαγραφής είτε με φιρμάνια έξωσης από τη Χαρ. Τρικούπη. Η τελευταία περίπτωση που υπέπεσε στην αντίληψή μου κατηγορείται ότι αναπαρήγαγε στο facebook δημοσιεύματα (προφανώς μη αρεστά) του… «Βήματος»!
nnn
Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο, με το οποίο είχε συνομιλία με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας φαινόταν πανευτυχής: «Ισως τη Δευτέρα να υπάρξει μια ευχάριστη έκπληξη» είπε στους συνεργάτες του, κάτι δηλαδή, όπως εξήγησε, σαν χριστουγεννιάτικο δώρο. Τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός; Οπως εξήγησε, το τηλεφώνημα προς την κυρία Μέρκελ δεν αφορούσε μόνον το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά αλλά και το χρέος. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επρόκειτο να συναντήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και τον Φρανσουά Ολάντ, έκανε τον Πρωθυπουργό να χαμογελά. Ρώτησα έναν από τους στενούς συνεργάτες γιατί χαμογελούσε ο κ. Τσίπρας και ιδού τι απάντησε: «Η έκπληξη που εννοεί αφορά το χρέος». Δηλαδή θα υπάρξει και κούρεμα; Ξαναρώτησα: «Δεν αποκλείεται να δεις καμιά 20αριά δισ. ευρώ ελάφρυνση» μου απάντησε. Σταγόνα στον ωκεανό.

Αρον-άρον πριν από την παραγραφή
Θορυβήθηκαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών από το δημοσίευμα του «Βήματος» σχετικά με τον πόλεμο δύο καπνεμπορικών εταιρειών και το κύκλωμα των εφοριακών, και έσπευσαν να καταθέσουν προσωρινό πόρισμα ελέγχου για τη μία εταιρεία, λίγες ημέρες προτού παραγραφεί η υπόθεση. Σε αυτό καταλογίζονται ευθύνες για παρεμπόδιση από την ελεγχόμενη εταιρεία αλλά και αδράνεια του ελεγκτικού μηχανισμού. Προκύπτουν όμως και περίεργα πράγματα: Εμφανίζονται δύο καπνοβιομηχανίες, παγκόσμια μεγαθήρια, να συναλλάσσονται με μια εταιρεία που οι προηγούμενοι έλεγχοι θεώρησαν «βιτρίνα», να εκδίδουν τιμολόγια, να καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς της και να πιστοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις για ποσά ασήμαντα συγκρινόμενα με τα κέρδη τους. Να θυμίσω ότι με τον ελληνικό κλάδο της μιας από τις δύο καπνοβιομηχανίες είχε συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Καυτή πατάτα
Στα χέρια της Ολγας Γεροβασίλη βρίσκεται η «καυτή πατάτα» του Ψηφιακού Οργανογράμματος του Δημοσίου. Πρόκειται για το βασικό εργαλείο για την αποτύπωση, τη διαχείριση και τη μεταρρύθμιση του κράτους. Το γενικό πλαίσιο περιλαμβάνεται στον νόμο για την Κινητικότητα που ψήφισε η Βουλή.
nnn
Ομως για να γίνει πράξη απαιτείται εξειδίκευση. Οπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση. Και εκεί είναι που κολλάει το πράγμα. Διότι, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον Σταύρο Θεοδωράκη, στα λόγια συμφωνούν. Στην πράξη όμως ζορίζονται.
nnn
Καθοριστικό ρόλο έχει η κυρία Γεροβασίλη με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Διότι έτσι όπως νομοθετήθηκε το Ψηφιακό Οργανόγραμμα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πολλά πρέπει να προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Ιδωμεν λοιπόν τις πραγματικές προθέσεις της κυρίας υπουργού…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ