Η επιστροφή…
  • Η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς είχε ξαφνιάσει τον περασμένο Ιούλιο. Οχι τόσο επειδή ήταν δημιούργημά του όσο διότι δύσκολα μπορούσε να τον φανταστεί κανείς εκτός της εγχώριας τραπεζικής σκηνής.
  • Πράγματι η απουσία του διήρκεσε μόλις μερικούς μήνες. Ο έμπειρος τραπεζίτης, σπεσιαλίστας στα deals και στη δημιουργία αξίας, επέστρεψε, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα τη συμμετοχή του με 15% στη συνεταιριστική Παγκρήτια Τράπεζα, με έδρα τον τόπο καταγωγής του, το Ηράκλειο.
… και η επιλογή
  • Η επιλογή δεν θεωρείται τυχαία. Στην αγορά λένε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λόγω κυρίως του υψηλού στοκ «κόκκινων» δανείων, οι μικρότερες και πιο ευέλικτες τράπεζες παρουσιάζουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.
  • H Παγκρήτια μάλιστα, που έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά της νήσου και είναι δεμένη με την τοπική οικονομία, παρέχει την ευχέρεια στον έμπειρο τραπεζίτη να κινηθεί δυναμικά στον χώρο της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού με διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας που αφορούν κατά κύριο λόγο τοπικές επιχειρήσεις, μέσα από την οποία μπορεί να προέλθει η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Κρήτης με τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων.
Εκατονταετής Τόμσεν…
  • Με γλαφυρό ύφος, φλεγματικό χιούμορ και ιδιαίτερη παραστατικότητα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας την Παρασκευή το απόγευμα. Ανάμεσα στις ατάκες που ξεχώρισαν: «Ο Πόουλ Τόμσεν (του ΔΝΤ) και 100 χρονών να πάει θα λέει ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο». Επίσης «το ΔΝΤ μας λέει ότι αν είστε χαζοί και δεχθείτε αυτά τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ τότε δεχόμαστε παρότι διαφωνούμε αλλά θα κόψετε τις συντάξεις και το αφορολόγητο».
… με μούτρα σε πάρτι
  • Και ο αξιωματούχος συνέχισε: «Η δική μου άποψη είναι ότι όταν σε καλούν σε ένα πάρτι λες θα έρθω αλλά με τα δικά μου πιστεύω. Δεν δέχεσαι πρώτα να πας και μετά λες διαφωνώ. Διαπιστώνω μια μικρή έλλειψη θάρρους από την πλευρά του ΔΝΤ».
  • Η ενημέρωση ήταν όντως κατατοπιστική εν όψει του Eurogroup παρότι διανθίστηκε με τις «παραδοσιακές» βολές κατά μεγάλων εφημερίδων και καναλιών που, όπως πιστεύει ο παράγοντας, λένε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ