ΥΠΑΡΧΟΥΝ αθλήματα –όπου η Ελλάδα έχει ισχυρή διεθνή παρουσία –τα οποία, επειδή δεν ανήκουν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρούνται –κάκιστα –από τους πολλούς ως «παιδιά ενός κατώτερου (αθλητικού) θεού». Χαρακτηριστική, εν προκειμένω, η περίπτωση της Τεχνικής Κολύμβησης (κυρίως με μονοπέδιλο ή διπλό πέδιλο). Πρόσφερε στη χώρα μας το 2016 37 μετάλλια σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Είναι το νεότερο και έκτο άθλημα της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας με ένταξή του το 2010, ενώ σε αγωνιστική μορφή χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980. Καλλιεργείται από τριάντα σωματεία, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά, και οι αθλητές αθλητές-αθλήτριες υπερβαίνουν τους 500.
nnn
ΚΑΘΕ χρόνο η συμμετοχή της Τεχνικής Κολύμβησης σε διεθνείς διοργανώσεις σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα είναι σημαντική. Τον Ιούλιο του 2016 διεξήχθη στον Βόλο το παγκόσμιο πρωτάθλημα, με συγκομιδή μεταλλίων πολύ σημαντική. Επτά μετάλλια. Χρυσό από τον Αντ. Τσουρουνάκη στα 50 μ. επιφάνειας και τον Χρ. Χριστοφορίδη, 800 μ. επιφάνειας. Τέσσερα χάλκινα μετάλλια, μεταξύ των οποίων και στην ομαδική Κολύμβηση (OPEN WATER) 4X2.000 μ., με συμμετοχή στην ομάδα δύο ανδρών και δύο γυναικών και σχετική βαθμολόγηση. Το αγώνισμα αυτό διεξάγεται στη θάλασσα, σε λίμνες κ.λπ. Ολα τα άλλα σε κολυμβητήρια μεγάλων διαστάσεων. (Συμμετοχές 317 από 34 χώρες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.)
nnn
ΠΟΛΛΑ μετάλλια και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων. Γαλλία 315 συμμετοχές, 26 χώρες. Στην Πανεπιστημιάδα, πέντε χρυσά και 6 αργυρά-χάλκινα. Δύο πρώτες θέσεις στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Ρωσία) και άλλα τρία μετάλλια. Οι αριθμοί είναι τεκμήρια της διεθνούς θέσης του αθλήματος, στην ταυτότητα του οποίου στη ροή του 2016 να προστεθούν ένα παγκόσμιο ρεκόρ (100 μ. τεχνική κολύμβηση, μονοπέδιλο, επιφάνειας, Λ. Καρετζόπουλος), τέσσερα ευρωπαϊκά ρεκόρ από τη Σοφία Κτενά (50 μ. άπνοια, 100 μ. υποβρύχια κολύμβηση, διπλό πέδιλο) και δύο παγκόσμιες επιδόσεις κατηγορίας Νέων (50 μ. και 100 μ. διπλά πέδιλα).
nnn
Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ είναι ότι αξίζει, τουλάχιστον, η δημοσιότητα σε αθλήματα που παραμένουν εκτός του ολυμπιακού νυμφώνος για διαφόρους λόγους, και όχι πάντα στέρεα τεκμηριωμένους, ενώ εντάσσονται άλλα με κριτήρια συχνά την ισχυρή τηλεθέαση. Σε ελληνικό ομοσπονδιακό επίπεδο τεχνικός σύμβουλός της είναι ο Αλ. Ξιάρχος και προπονητές οι Γ. Σταματιάδης και Γ. Καραϊτζογλίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ