Τον Σεπτέμβριο που πέρασε, με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Διονύση Κόκκινου, ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση Ομοτίμων Καθηγητών. Στο πλαίσιο ενός συνεδρίου καθορίστηκαν οι στόχοι ενός νέου θεσμού, πράγματι νέου και πράγματι ευρωπαϊκού.
Ο εκλεκτός συνάδελφος στα δύο χρόνια που προηγήθηκαν αφιέρωσε, μαζί με κάποιους συνεργάτες, χρόνο και κόπο και κατάφερε να συγκινήσει και να κινητοποιήσει αυτούς που τον εμπιστεύθηκαν.
Ο νέος θεσμός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απόπειρα παράτασης μιας εξουσίας μετά την κατά νόμο απώλειά της. Αντίθετα, μια πρωτοβουλία ανιδιοτελούς, άδολης αλλά και έξυπνης προσφοράς είναι ενώπιόν μας.
Με την άδεια των συναδέλφων που μετέχουν θα ήθελα να σας πω τι αποκομίζει κανείς ως προτάγματα, ως στρατηγικούς στόχους, αυτής της απόπειρας.
– Επιδιώκεται πρώτα η διασφάλιση μιας συνέχειας στον επιστημονικό προβληματισμό μεταξύ εκείνων που, ενώ θεσμικά απέρχονται, ουσιαστικά εξακολουθούν να αξιοποιούν τις εμπειρίες τους. Και αντί αυτοί οι κόποι και οι πρωτοβουλίες τους να εκδηλώνονται κατά κανόνα σε ατομικό επίπεδο, τώρα με την Ενωση θα μπορούν να διασυνδέονται με εκείνες των συναδέλφων τους.
– Το δεύτερο πρόταγμα προκύπτει από το ότι με την πάροδο του χρόνου –και μέσα από άλλες ύστερες αναζητήσεις –κάποιοι από μας μετεξελίσσονται σε διακλαδικούς, ακόμα και σε διεπιστημονικούς ερευνητές. Αυτές τις νέες τους ανησυχίες που τους ίδιους ευχαριστούν, είναι χρήσιμο να μπορούν να τις κοινοποιούν και να τις μοιράζονται στο πλαίσιο μιας τέτοιας πνευματικής εταιρείας.
– Το τρίτο ενδεχόμενο είναι ότι κάποιοι καθηγητές που τώρα διαθέτουν περισσότερο χρόνο αλλά εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν ωφέλιμα, θα μπορούν, ίσως, να αναζητηθούν από το Πανεπιστήμιο, από την πολιτεία, από άλλους θεσμούς δημοσίου συμφέροντος, για να προσφέρουν υπηρεσίες συχνά χρήσιμες.
Αυτές τις μέρες παίρνουμε από τον καθηγητή κ. Διονύση Κόκκινο το έντυπο για τη συγκρότηση του πρώτου Ευρωπαϊκού Μητρώου της Ενωσης. Και πρέπει να ανταποκριθούμε. Μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να φανεί πολύ σημαντική. Αυτά από την Αθήνα της κρίσης και των πολλών διερωτημάτων για το «Ποιοι είμαστε; Από πού ερχόμαστε; Πού πάμε;» (Paul Gauguin).
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίων, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ