Τον λυράρη τον έφερε στο σπίτι του πατέρα της Κ. Μητσοτάκη η Ντόρα Μπακογιάννη. Τον έφερε ως έκπληξη στο (πλούσιο) γεύμα που παρέθεσε στο Ακρωτήρι προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση (φωτογραφία από το γεύμα), αλλά μάλλον η έκπληξη ήταν αλλού. Ο λυράρης Νίκος Ζωιδάκης (από τους πλέον ξακουστούς στην Κρήτη) έπαιξε την πρώτη μαντινάδα, όχι, όπως όλοι περίμεναν, για τον υψηλό προσκεκλημένο της οικοδέσποινας, αλλά για την ίδια την Ντόρα: «Στο πόδι του Μητσοτάκη είναι η Ντόρα Μπακογιάννη» τραγούδησε κάνοντας την Ντόρα να χαμογελάσει και τους Πρ. Παυλόπουλο και Ν. Βούτση να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Αυτή ήταν η πρώτη έκπληξη. Ακολούθησαν όμως και άλλες…
nnn
Η μεγαλύτερη απ’ όλες ήταν το φαγητό που προσφέρθηκε. Μπορούσε άνετα να φάει ένας ολόκληρος λόχος. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: αγρίμι τσιγαριαστό, τούρτα αλμυρή με τυριά, αρνάκι στον φούρνο γιαχνί με στάκα, διάφορες πίτες σφακιανές, αγριόχορτα, γαμοπίλαφο και στο τέλος μελένιοι λουκουμάδες. Οι συνδαιτυμόνες τίμησαν το κρητικό κρασί μαρουβάς και την τσικουδιά. Να σημειώσω ότι η Ντόρα βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον Κ. Μητσοτάκη (που είναι στην Αθήνα), ο οποίος έδινε οδηγίες από πού να ψωνίσουν την πρώτη ύλη του φαγητού. Και οι οδηγίες του τηρήθηκαν κατά γράμμα (ας μπορούσε να κάνει διαφορετικά).
nnn
Η άλλη έκπληξη ήταν οι προσκεκλημένοι της Ντόρας. Δεν κάλεσε πολιτικούς, ούτε καν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά παιδικές της φίλες και φίλους. Ετσι παρέστησαν τα ζεύγη Μανώλη Παπαδάκη και Μανώλη Παπαδομανωλάκη, ο Νίκος Παπαδάκης (πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος») και ο φίλος της οικογένειας Στ. Νικηφοράκης.
nnn
Η συζήτηση ήταν χαλαρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ενδιαφέρον σε δύο φωτογραφίες παππούδων της Ντόρας, από τους οποίους μάλιστα ο ένας είχε πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα. Παρατήρησε με μεγάλη προσοχή την «πολεμική συλλογή» από όπλα και μαχαίρια που διαθέτει στο σπίτι του ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ δεν έλειψε η συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Εγινε κουβέντα για την κλιμακούμενη επιθετική στάση της Τουρκίας, μια στάση που ως γνωστόν καυτηρίασε έντονα σε ομιλίες του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κοτζιάς επί το έργον

Ποιος τη χάρη του (γερμανομαθούς) Νίκου Κοτζιά που θα περάσει την Κυριακή με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθώς ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα είναι η πρόταση της Μέρκελ και των κομμάτων της συγκυβέρνησής της για την προεδρία. Αυτή τη στιγμή είναι υπουργός Εξωτερικών και με αυτή την ιδιότητά του έρχεται στην Ελλάδα. Το μεσημέρι της Κυριακής θα πετάξουν στη Θεσσαλονίκη, για να εγκαινιάσουν μια έκθεση με τίτλο «Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το βίωμα» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ιστορίας του Βερολίνου και χρηματοδοτείται από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον». Αν το θυμάστε, το ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γκάουκ όταν είχε ήρθε στην Ελλάδα. Το Ταμείο αυτό χρηματοδοτείται από το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Ενας φίλος από τα παλιά

Μεταξύ των συναντήσεων που είχε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της παρουσίας της στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ήταν αυτή με τον Σπύρο Βούγια. Στη συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα ο Σπύρος Βούγιας τόνισε στη Φώφη Γεννηματά ότι θα είναι ενεργά παρών στην προσπάθεια διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής και αυτόνομης προοδευτικής παράταξης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
Η γαλλική εβδομάδα του Γιάννου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, την εβδομάδα ανάμεσα στους δύο γύρους των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στη Γαλλία, βρέθηκε στο Παρίσι και συνάντησε παλιούς φίλους και σημαντικούς παράγοντες της γαλλικής δημόσιας ζωής. Συναντήθηκε με δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Λιονέλ Ζοσπέν και τον Λοράν Φαμπιούς –σήμερα πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου -, τον Ιβ-Τιμπό ντε Σιλγκί, ευρωπαίο επίτροπο την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, καθώς και τον Ζαν Λεμιέρ, πρόεδρο της Νομισματικής Επιτροπής του Eurogroup την ίδια περίοδο και σήμερα πρόεδρο της τράπεζας BNP. Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων οι νέοι κίνδυνοι που μπορεί να ανακύψουν για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα ύστερα από ενδεχόμενη ήττα του Ματέο Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα, καθώς και ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γαλλία, και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Για την Ελλάδα η σημερινή Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει διαθέσιμο χρόνο. Την έχει αφήσει στην τύχη της –ή για την ακρίβεια στον αυτόματο πιλότο που ονομάζεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οταν η Φάνη συνάντησε τον Μοσκοβισί

Δειπνούσε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στο δώμα της «Μεγάλης Βρεταννίας» μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη, όταν εκεί συνάντησε τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Τον ενημέρωσε ότι ήταν η τελευταία υπουργός Εργασίας που εφάρμοσε πριν από το Μνημόνιο τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, κάτι για το οποίο ο κ. Μοσκοβισί έδειξε ενδιαφέρον, αφού προηγουμένως τη συνεχάρη για τα άψογα γαλλικά της.

HeliosPlus