Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να γλιτώσουν οι γυναίκες από την online σεξουαλική παρενόχληση; Η ακροδεξιά ιστοσελίδα Breitbart δίνει την απάντηση, αυτή που καταπολεμά και τους πιο δύσκολους λεκέδες: «Να σβήσουν τον υπολογιστή». Υπενθυμίζω ότι η Breitbart πρόσκειται εμμέσως στον Τραμπ (αφού πρόεδρος του μητρικού ειδησεογραφικού δικτύου Breitbart News Network ήταν μέχρι πρότινος ο Στίβεν Μπάνον, ο σημερινός επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του νέου πλανητάρχη, ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων, αποκαλέσει τις προοδευτικές γυναίκες «τσούρμο λεσβιών»). Ως εκ τούτου, η ιστοσελίδα υποδαυλίζει με μαεστρία τον αναζωπυρωμένο μισογυνισμό της μετά-την-εκλογή-του-Τραμπ εποχής.
Τη συγκεκριμένη «συμβουλή» περί εξοστρακισμού του «ασθενούς φύλου» από τον φύσει και θέσει «μάτσο» κυβερνοχώρο ανέλαβε να μεταλαμπαδεύσει στην ανθρωπότητα ο 33χρονος ελληνικής καταγωγής συντάκτης τεχνολογίας της Breitbart, Μάιλο Γιαννόπουλος. «Καιρός για λίγη ειλικρίνεια» θα γράψει πρόσφατα, πάντα με απώτερο στόχο το ανηλεές τρολάρισμα. «Οι γυναίκες –και αυτό δεν θα το ακούσετε πουθενά αλλού –διαλύουν το Internet εις βάρος των ανδρών, εισβάλλοντας σε κάθε σπιθαμή χώρου που μας αναλογεί online και καταστρέφοντάς την με έναν κλαιόμενο, απαιτητικό, μη μου άπτου φεμινισμό που επιζητά διαρκώς την προσοχή και έρχεται σε αντιπαράθεση με τη φυσική κλίση των ανδρών να είναι φασαριόζοι, συγκρουσιακοί και απολαυστικά αυτιστικοί».
Σοβαρά τώρα, ο Γιαννόπουλος αποφαίνεται ότι το Internet έχει πλέον παραδοθεί σε ένα παλιρροϊκό κύμα γυναικών που οδύρονται για το ακατάσχετο bullying που υφίστανται online. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη-ορόσημο του Pew Research Center (2014) για τη σεξουαλική παρενόχληση στο Διαδίκτυο, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να «αναστατωθούν» από μια online επίθεση. Ποια είναι η λύση; Είτε να εξοστρακισθούν οι γυναίκες από το Διαδίκτυο είτε να δημιουργηθεί ένα θηλυκό, αδιάβροχο στην τεστοστερόνη Νet. Θα είναι, βέβαια, πολύ αργό σε σχέση με το κανονικό. «Δεν είναι πρόβλημα, οι γυναίκες, άλλωστε, δεν βλέπουν πορνό –αυτό που χρειάζονται είναι ένα ευρυζωνικό Internet αρκετά γρήγορο ώστε να ασκούν bullying η μία στην άλλη στο MumNet (σ.σ.: ιστοσελίδα μαμάδων) ή να μυξοκλαίνε επειδή είναι μόνες στο OkCupid».
Μέσα στο επιτηδευμένο παραλήρημά του, ο Μάιλο Γιαννόπουλος επιστρατεύει κάμποσα υπερόπλα από το ανεξάντλητο μισογυνικό οπλοστάσιο. Μεταξύ άλλων, επικαλείται την έμφυτη κλίση των γυναικών να αλληλοκαταβροχθίζονται. Επιστρατεύει, μάλιστα, πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι περισσότερες σεξιστικές βρισιές στα social media εις βάρος γυναικών («πουτάνα», «εύκολη»… και τα συναφή) εκτοξεύονται από γυναίκες. Την εν λόγω έρευνα διενήργησε την περασμένη άνοιξη η Demos αλιεύοντας τα υβριστικά ή απαξιωτικά προς τις γυναίκες σχόλια που εξακοντίστηκαν σε διάστημα τριών εβδομάδων μέσα στη δεξαμενή του Twitter της Βρετανίας. Από τα στοιχεία της έρευνας, 6.500 άτομα δέχθηκαν περί τα 10.000 επιθετικά και μισογυνικά tweets, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα 80.000 άτομα δέχθηκαν την ίδια περίοδο 200.000 τέτοια tweets. Και, ναι, πάνω από τους μισούς θύτες ήταν γυναίκες.
«Εγώ, ο Ντόναλντ Τραμπ, και τα υπόλοιπα Αλφα Αρσενικά θα συνεχίσουμε να κυριαρχούμε στο Διαδίκτυο χωρίς τη φεμινιστική κλάψα» γράφει ο Μάιλο Γιαννόπουλος. «Θα έχει πλάκα! Σαν μια μεγάλη αδελφότητα, με αστεία και ανέκδοτα και χωρίς πλέον το άγχος ότι ένα άκομψο αλλά άκακο σχόλιο θα τορπιλίσει την καριέρα σου». Εξυπακούεται ότι η εν λόγω ρητορική αποσκοπεί στο να χολώσει και άλλο τις ήδη στραπατσαρισμένες –μετά και τη συντριπτική ήττα της Χίλαρι –(μετα)φεμινίστριες ανά τον πλανήτη.
Το ζήτημα είναι κατά πόσον όλα αυτά τα χοντροκομμένα α λα Γκέμπελς αστεία, που εκσφενδονίζονται βροχηδόν από την Breitbart, την «πλατφόρμα της εναλλακτικής Δεξιάς», θα υπεισέλθουν στην καθημερινότητα γυναικών και ανδρών, σαν ένας χοντροκομμένος εφιάλτης. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένας βρετανός άνδρας εξομολογήθηκε (ανώνυμα) στον «Guardian» ότι μέσα από όλο αυτό το διαδικτυακό δηλητήριο ο ίδιος παρ’ ολίγον να γίνει ισλαμόφοβος (ίσως και ξενόφοβος, ρατσιστής, αντισημίτης, μισογύνης…). Ο «προσηλυτισμός» είναι μόνο ένα κλικ μακριά.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ