Δεν επρόκειτο να ασχοληθώ με το κόστος του ταξιδιού του Πρωθυπουργού (και της κομματικής συνοδείας του) στην Κούβα, εάν δεν έβλεπα ένα non paper (από αυτά τα συνηθισμένα της κυβερνητικής προπαγάνδας) που έλεγε ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στοίχισε ελάχιστα: «Το ταξίδι (καύσιμα) κόστισε 16.700 ευρώ και η διαμονή 6.200 ευρώ, σύνολο δηλαδή 22.900 ευρώ». Εψαξα, ρώτησα, έμαθα και σας το μεταφέρω. Πρώτα απ’ όλα, σας ενημερώνω ότι το κόστος πτήσης ανά ώρα όλων των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας έχει επισήμως κοστολογηθεί από ειδικούς και έχει δημοσιευθεί μάλιστα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεύτερον, σύμφωνα με αρ. Φύλλου 2808 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, της 5ης Νοεμβρίου, το κόστος ανά ώρα πτήσης του Gulfstream έχει υπολογιστεί σε 5.537,09 ευρώ (όπως φαίνεται και στο έγγραφο νούμερο 11). Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε: Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ (διεθνής αεροπορικός οργανισμός), η πτήση από Αθήνα σε Αβάνα διαρκεί 15 ώρες. Ο κ. Τσίπρας έκανε και έναν σταθμό σε μια νατοϊκή βάση στην Ισπανία για ανεφοδιασμό. Αν πολλαπλασιάσετε το κόστος πτήσης ανά ώρα με τις ώρες πτήσης, σίγουρα δεν βγαίνει το νούμερο 16.700 ευρώ που δίνει το Μαξίμου, εκτός εάν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος έκαναν έκπτωση στην τιμή καυσίμου. Συνεπώς, κάποιοι αποκρύπτουν την αλήθεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή που αναφέρεται στο ΦΕΚ περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και τα φύλλα πορείας του πληρώματος, τα landing fees κ.τ.λ.

Και το τρολ στην Κούβα

Ας πάμε τώρα στα έξοδα παραμονής της πρωθυπουργικής συνοδεία στο πολυτελές ξενοδοχείο «Nacional» της Αβάνας. Το Μέγαρο Μαξίμου (μέσω non paper) σημειώνει ότι δεν ξεπέρασαν τα 6.200 ευρώ. Καμία αντίρρηση, αλλά μπορούσαν να περιοριστούν. Γιατί, για παράδειγμα, πήρε μαζί του δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της επιτροπής ελληνο-κουβανικής φιλίας; Δεν έφτανε ο ένας; Και, δεύτερον, πώς βρέθηκε στις φωτογραφίες που στάλθηκαν από την Κούβα ένα από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ (τον είχε γνωρίσει και ο Στ. Θεοδωράκης στην Κουμουνδούρου), ο Δ. Καραμάνης; Ποιος πλήρωσε τα έξοδά του; Διότι, στα επίσημα έγγραφα που είδα, ο κ. Καραμάνης βεβαίως δεν χαρακτηρίζεται ως… «τρολ του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά ως διευθυντής του γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου. Και κάτι ακόμα, ιδού πώς ήταν η υποδοχή που έκαναν οι σύντροφοί της του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίνα Κασιμάτη την Πέμπτη το πρωί, ξενυχτισμένη, μόλις επιστρέψασα από την Κούβα. Δεν άκουσα κανέναν συριζαίο βουλευτή να την ρωτά ούτε για τον Κάστρο, ούτε για την εκδήλωση, ούτε για τον Μαδούρο, αλλά εάν είχε… ζέστη στην Αβάνα. Και αυτή βεβαίως απαντούσε: «Και ζέστη και υγρασία». Γι’ αυτό της έλεγαν οι σύντροφοι ότι κυκλοφορούσατε με κοντομάνικες μπλούζες Lacoste! (υπερβολές, θα έλεγα).

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΑΤΟ – Συμμαχία

Τρέχουν τώρα στην κυβέρνηση και ζητούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Εκαναν ένα μεγαλοπρεπές και αξιοπρεπέστατο… delete στις παλαιότερες δηλώσεις των απανταχού ανά τη χώρα συριζαίων περί «φονιάδων των λαών» και «Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα» και αιτούνται τώρα (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση) από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να παραμείνουν τα πλοία του 6ου Στόλου και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ηδη, μαθαίνω ότι ο Π. Καμμένος πήρε πάνω του την πρωτοβουλία και είχε και θα έχει επαφές και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, και με ομολόγους του από χώρες-μέλη της Συμμαχίας ώστε τα νατοϊκά πλοία στο Αιγαίο που παρακολουθούν τη ροή των προσφύγων να μην αποσυρθούν (όπως ζήτησε η Τουρκία), αλλά να παραμείνουν επ’ αόριστον.
***
Κάποιες διαπιστώσεις που έγιναν ότι ο αριθμός των προσφύγων σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου ξεπέρασε τον αριθμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των Ερντογάν, Τσαβούσογλου, και Κιλιτσάρογλου (αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία) για τις βραχονησίδες, για τα ελληνικά νησιά, για τη Συνθήκη της Λωζάννης, για τα Ιμια, ακόμη και για την κυπριακή σημαία, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι, παρά τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας με τους ανατολικούς γείτονές της και τους Κούρδους, και παρά τις διώξεις στρατιωτικών λόγω του πραξικοπήματος, η Αγκυρα δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου, απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Η κατάσταση την προηγούμενη εβδομάδα στο Αιγαίο ήταν εκρηκτική λόγω μιας τουρκικής άσκησης που έγινε με τα τουρκικά μαχητικά να προβαίνουν σε προκλήσεις. Η όλη υπόθεση είναι σοβαρή και έτσι θα πρέπει να εκλαμβάνεται.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει… κοριό

Ηρθε η ώρα της επίσημης καταγγελίας για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κομμάτων. Εως τώρα ουδείς στην κυβέρνηση και στην ΕΥΠ παραδεχόταν ότι γινόταν κάτι τέτοιο. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται «επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού». Το ΚΚΕ κάνει λόγο για ένα «τρίτο κέντρο» από το οποίο προκαλούνται οι συνακροάσεις. Καταγγελία σοβαρότατη, που έκανε το ΚΚΕ αλλά και τα άλλα κόμματα να ζητούν επισήμως πλήρη διαλεύκανση του θέματος.

HeliosPlus