Ηταν ένα μακρινό ταξίδι προς την Αβάνα, αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία), με το υπερσύγχρονο Gulfsteam, για να τιμήσει τη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο. Απογειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και έφθασε χαράματα της Τρίτης (4.30 τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας. Τον υποδέχθηκαν ο κουβανός υπουργός Παιδείας, ο πρεσβευτής μας στην Αβάνα και το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας. Και από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο ξενοδοχείο «Nacional», στην τεράστια παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν (όπου ο κ. Τσίπρας είχε ξαναπάει μικρότερος). Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε από την Αθήνα με βροχή και κρύο και έφθασε στην Κούβα με 20 βαθμούς Κελσίου και μόλις ξημέρωσε, με 30 βαθμούς και με την υγρασία αισθητή. Αλλά αυτό τον άφηνε αδιάφορο, αφού θα ήταν ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που θα παρακολουθούσε την εκδήλωση για τη μνήμη του Κάστρο.
nnn
Προτού όμως σας περιγράψω, όπως ακριβώς μου το αφηγήθηκαν, τι έκανε τόσες ώρες μέσα στο αεροπλάνο ο Πρωθυπουργός, καλό θα ήταν να σας αναφέρω ποιους πήρε μαζί του σε αυτό το φανταστικό ταξίδι που είναι το όνειρο κάθε συριζαίου. Ηταν ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης, η γραμματέας του Ελένη Σταυρακάκη, δύο βουλευτές της ομάδας ελληνο-κουβανικής φιλίας της Βουλής, η Νίνα Κασιμάτη και ο Νίκος Συρμαλένιος και δύο αστυνομικοί της προσωπικής του ασφάλειας. Το πρώτο πράγμα που έκανε μέσα στο αεροπλάνο ο Πρωθυπουργός (όπως και οι άλλοι επιβάτες του Gulfstream) ήταν να… κοιμηθεί. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας φαινόταν κουρασμένος από την πιεστική ημέρα που είχε με συναντήσεις με Μοσκοβισί, Κερέ, με τις οδηγίες που έδινε για την αξιολόγηση, για το χρέος κ.τ.λ. Κοιμήθηκε, όπως μου λένε, εύκολα και ξύπνησε όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε μια… νατοϊκή βάση στην Ισπανία για ανεφοδιασμό. Τώρα, θα πείτε, γιατί σε νατοϊκή βάση και όχι σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές αεροδρόμιο της Ισπανίας. Εξήγηση δεν μου έδωσαν, απλώς μου είπαν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θεωρείται… στρατιωτικό, αφού ανήκει στη δύναμη VIP της Πολεμικής Αεροπορίας.

nnn
Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση για να σημειώσω ότι οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα στο πρωθυπουργικό αξίωμα, όταν ταξίδευαν σε υπερατλαντικές αποστάσεις είχαν άλλες ασχολίες εν πτήσει. Ο Αντ. Σαμαράς, για παράδειγμα, διάβαζε «Herald Tribune» ή έλυνε (μετά μανίας) sudoku. Πολλές φορές πραγματοποιούσε και μίνι συσκέψεις στο αεροσκάφος, με τη Σοφία Βούλτεψη να κρατά σημειώσεις. Ο Κ. Καραμανλής μελετούσε φακέλους, έπιανε κουβέντα με τους συνεργάτες του, έπαιζε με ένα από τα πολλά κομπολόγια που είχε, ενώ ο Κώστας Σημίτης πάντοτε μελετούσε φακέλους και προετοιμαζόταν επαρκώς για την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε. Η μοναδική φορά που πήρε μαζί του στο αεροπλάνο σακούλα (και μάλιστα με την ένδειξη… Duty free) ήταν όταν επισκέφθηκε το 2002, στον Λευκό Οίκο, τον Τζορτζ Μπους. Στη σακούλα είχε δώρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που επρόκειτο να διεξαχθούν στην Αθήνα το 2004 και ένα δίευρο. Ο κ. Σημίτης πάντοτε αξιοποιούσε τον χρόνο της πτήσης και πολλές φορές πραγματοποιούσε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη σε ύψος 35.000 ποδών.
nnn
Μετά τον ανεφοδιασμό που έγινε στη νατοϊκή βάση της Ισπανίας και μόλις το Gulfstream πήρε ύψος, προσφέρθηκε γεύμα, δείπνο, πρόγευμα, πείτε το όπως θέλετε, λόγω της ώρας. Αλλοι έφαγαν μια αχνιστή μακαρονάδα μπολονέζ και άλλοι σαντουιτσάκια. Προσφέρθηκαν αναψυκτικά, πορτοκαλάδες, τσάι και καφές. Και τότε άρχισαν οι συζητήσεις. Τι άλλο; Ολα για τον Κάστρο. Για την επανάσταση που οργάνωσε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για το εμπάργκο που επέβαλαν στον λαό της Κούβας οι ΗΠΑ. Οι βουλευτές ρώτησαν τον Πρωθυπουργό κατά πόσο επηρέασε τις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις το ταξίδι Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα, τον περασμένο Μάρτιο, και ο Πρωθυπουργός τους απάντησε ότι τα αποτελέσματα δεν φαίνονται αμέσως αλλά θα φανούν στο μέλλον. Εν συνεχεία, υπήρξε συζήτηση για τα εσωτερικά θέματα, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Οι συνομιλητές του δεν γνώριζαν λεπτομέρειες και εξέφρασαν και αυτοί την αισιοδοξία τους.
nnn
Μόλις έφθασαν στην Αβάνα, ο πρεσβευτής της Ελλάδας τούς πληροφόρησε για το εθνικό πένθος στην Κούβα διαρκείας εννέα ημερών. Η κυρία Κασιμάτη ρώτησε τι σημαίνει αυτό, πέρα από τις μεσίστιες σημαίες που υπήρχαν παντού στο αεροδρόμιο. Ο πρεσβευτής τής εξήγησε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι εκδηλώσεις και έχει απαγορευτεί και η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους. Κάτι βεβαίως που δεν ένοιαξε τα μέλη της ελληνικής αποστολής.
Βύρων κατά αντι-λαϊκιστών

Αρχισε τις… διδαχές ο Βύρων Πολύδωρας μετά τα όσα του επεφύλαξε η μοίρα (αναφέρομαι φυσικά στην έμπνευση του Μεγάρου Μαξίμου να τον προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ). Οι «Διδαχές του Αριστοτέλους» ήταν το θέμα της διάλεξης που έδωσε στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου σταγειρίτη φιλοσόφου. Περιορίζομαι να σας μεταφέρω πώς ξεκίνησε την ομιλία του: «Ενα κοπάδι από καρακάξες επιτίθενται μετά μανίας σ’ ένα μικρό αηδόνι, γιατί το εύρισκαν παράφωνο και τους χαλούσε τη χορωδία (!)» ανέφερε ο Βύρων, με την υποσημείωση: «Αισώπειος μύθος ή λαϊκή παροιμία;». Ενώ έβαλλε κατά όσων επισείουν τον κίνδυνο του λαϊκισμού (εδώ γέλασαν).

Καβγάς μεταξύ «συντρόφων»…

Μπορεί να έχουμε δει καβγάδες και καβγάδες στο Κοινοβούλιο, αλλά και μεταξύ «συντρόφων» δεν το περιμέναμε. Ο λόγος για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδο και τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του κόμματος Δ. Κρεμαστινό. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να τεθεί υπό την κρίση του Σώματος η πρότασή του για διακομματικό αίτημα απόσυρσης δυο άρθρων του νομοσχεδίου για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, επί των οποίων η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική για αδιαφάνεια και ρουσφέτια. Ο κ. Κρεμαστινός όμως έδωσε τον λόγο στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Σώματος επί του αιτήματος Λοβέρδου με αποτέλεσμα ο τελευταίος να «εκραγεί». «Σας πρότεινα κάτι κύριε Πρόεδρε, να το θέσετε το θέμα στο Σώμα και με αψηφείτε;», του είπε, ενώ εκείνος του εξήγησε πως «όταν μιλάει ο εισηγητής κανένας δεν μπορεί να τον διακόπτει». Βλέποντας δε τον κ. Λοβέρδο όρθιο να φωνάζει τον προειδοποίησε: «Θα με αναγκάσετε να εφαρμόσω τον Κανονισμό. Καθίστε κάτω!». «Όχι δεν κάθομαι κάτω. Αν δεν το κάνετε συμμετέχετε σε πραξικόπημα», του απάντησε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο αντιπρόεδρος του επανέλαβε: «Καθίστε στη θέση σας, δεν θα διακοπεί ο εισηγητής. Θα τελειώσει και θα σας απαντήσω. Εγώ διευθύνω τη διαδικασία όχι εσείς». «Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι εκλεγήκαμε για να λέμε κάτι και να το απορρίπτετε έτσι. Ως εδώ! Δεν θα υποχωρήσουμε!», φώναξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, ενώ ο αντιπρόεδρος του είπε: «Δεν δικαιούστε εσείς να είστε πάνω από τη Βουλή». Φαντάσου να μην ήταν και στο ίδιο κόμμα…

HeliosPlus