Ο καθ’ ημέραν πολιτικός βίος των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από ορισμένες φράσεις που μοιάζει να αρκούν, αυτές και μόνο, για να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Το σύνθημα «εκλογές εδώ και τώρα» είναι το πλέον σύνηθες. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση η οποία δεν ζήτησε… εκλογές προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την τελευταία προσφυγή στις κάλπες. Και, βεβαίως, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που το Κοινοβούλιο εξάντλησε τα χρονικά όρια ζωής που ορίζει το Σύνταγμα.
Είτε τις πρόωρες εκλογές τις προκαλεί η κυβέρνηση είτε προκύπτουν ως συνέπεια μιας πολιτικής κρίσης, η αιφνίδια προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λύνει, κατά κανόνα, τα προβλήματα.
Για τη χρησιμότητα των πρόωρων εκλογών υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Συνήθως, εκλογές ζητούν όσοι αισθάνονται ότι θα τις κερδίσουν. Ετσι, η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία συνεπάγεται και αλλαγή των απόψεων περί εκλογών.
Κατά μια περίεργη αντιστοιχία, οι εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες έδωσαν την ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν και να συμπήξουν κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας.
Η από τον σημερινό πρωθυπουργό αναφορά της πιθανότητας να προσφύγουμε στις κάλπες δημιουργεί την ελπίδα εξομαλύνσεως των πολιτικών διαφορών μετεκλογικά. Με τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας μπορεί να εκλείψουν οι από καθέδρας φιλιππικοί, που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή.
Οι εκλογές στην ώρα τους είναι η εγγύηση για το δημοκρατικό πολίτευμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ