Η αβεβαιότητα φώλιασε για τα καλά στις καρδιές των ανθρώπων όλου του κόσμου το φετινό Νοέμβρη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ κι όσα ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν επέτειναν την ατμόσφαιρα ανησυχίας.
Οι πολίτες του κόσμου βλέπουν κύματα ανασφάλειας να έρχονται από παντού.
Δεν υπάρχει ζώνη του πλανήτη που να εκπέμπει ασφάλεια και προοπτική. Αντιθέτως αυξάνονται οι εκδοχές του απομονωτισμού,της περιχαράκωσης και της αμφισβήτησης ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Και στην Ευρώπη επίσης, η οποία εθεωρείτο παράδεισος ανοχής, ανεκτικότητας, αλληλεγγύης, κινητικότητας και ευκαιριών υψώνονται τείχη εθνικισμού, αποκλεισμού και μίσους. Η ευρωπαϊκή συνοχή δοκιμάζεται σχεδόν καθημερινά πλέον.
Μικρά και μεγάλα γεγονότα προσθέτουν συνεχώς ύλη επιχειρημάτων στις αντιενωσιακές δυνάμεις, διαμορφώνοντας περιβάλλον ανατροπών.
Τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη θα δοκιμαστούν καθοριστικά οι αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να δηλώσουν τη θέλησή τους για συνταγματική μεταρρύθμιση.Την ίδια μέρα θα προσέλθουν στις κάλπες και οι Αυστριακοί και δείχνουν έτοιμοι να διαλέξουν για πρόεδρο ένα πρόσωπο της απομονωτικής ακροδεξιάς.
Αν οι Ιταλοί αρνηθούν τις συνταγματικές αλλαγές του Ρέντσι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί.Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο η Ιταλία θα πέσει σε χέρια εύκολα,σε πρόσωπα του σχοινιού και του παλουκιού που είναι έτοιμα να θυσιάσουν την ευρωπαϊκή επιλογή και να διαλέξουν κι αυτοί δρόμο μοναχικό.
Αντιστοίχως ενδεχόμενη επικράτηση ακροδεξιού προέδρου στην Αυστρία θα ενισχύσει αντίστοιχες τάσεις στην κεντρική Ευρώπη.
Το δυστύχημα είναι ότι πιθανώς σε τέτοιο κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας και αστάθειας θα συζητηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα στις 5 Δεκεμβρίου το ελληνικό πρόβλημα.Δηλαδή θα εκτιμηθεί η πρόοδος της αξιολόγησης και στη βάση αυτής θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο κίνδυνος περιπλοκής σε αυτές τις συνθήκες είναι προφανής, φανερώνοντας πόσο κρίσιμος είναι ο παράγων χρόνος.
Ιδιαιτέρως αυτός που χάθηκε πρώτα το 2015 κατά τη βαρουφάκειο άσκηση και ακολούθως από τις δεύτερες εκλογές του 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2016.
Ο κ.Τσίπρας έχασε δυνάμεις και δυνατότητες και τώρα τρέχει με το στράτευμα εξουθενωμένο και την αξιοπιστία κλονισμένη.
Μοιάζει απίθανο να ξεπεράσει τις ερχόμενες σκληρές μέρες του Δεκέμβρη χωρίς απώλειες. Δυστυχώς.