«Εχει τα πόδια της Μάρλα» λέει το 1994 ο Ντόναλντ Τραμπ για την –ενός έτους τότε –κόρη του Τίφανι στο τηλεοπτικό «Lifestyles of the Rich and Famous». «Δεν ξέρουμε, βέβαια, ακόμη αν έχει και αυτό το κομμάτι της, ο χρόνος θα δείξει» προσθέτει με νόημα, κάνοντας τα χέρια του ευμεγέθεις χούφτες μπροστά στο στέρνο του. Στο πλάι του η τότε σύζυγός του, η ηθοποιός Μάρλα Μέιπλς (ο γάμος τους θα κρατήσει απο το 1993 έως το 1999), η δεύτερη από το παλμαρέ με τις trophy wives του. Γελάει αμήχανη και κολακευμένη.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πλασάρεται πάνω από όλα ως ένας παλαιάς κοπής σύζυγος και πατέρας. Το συνόψισε αριστοτεχνικά τον περασμένο Ιούλιο η Τζιλ Φιλίποβιτς των «New York Times» στο άρθρο της «Why Μen Want to Marry Melanias and Raise Ivankas» («Γιατί οι άνδρες θέλουν να παντρεύονται Μελάνιες και να ανατρέφουν Ιβάνκες»): «Η οικογένεια Τραμπ ενσαρκώνει μια πολύ παλιά σεξιστική υποκρισία: Ανδρες που άλλα θέλουν για τις συζύγους και άλλα για τα παιδιά τους».
Η 46χρονη σύζυγός του Μελάνια και η 35χρονη θυγατέρα του Ιβάνκα είναι οι δύο ετερώνυμοι πόλοι μιας σχιζοειδούς τραμπικής κοσμοθεωρίας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη οικογένεια (και στο σύγχρονο Σύμπαν). Το μόνο στο οποίο μοιάζουν είναι ο σωματότυπος. Κατά τα άλλα, για τη σύζυγο Μελάνια διατηρήθηκε ο παραδοσιακός ρόλος της trophy wife και μητέρας-τροφού που καλό είναι να μην εμπλέκεται στις μπίζνες και στα σημαίνοντα affairs. Δεν είναι τυχαίο ότι για το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου παραμένει εσκεμμένα παραγκωνισμένη. Οπως κατέθετε προ καιρού ο Φρανκ Λουντζ, πολιτικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών: «Η πολιτική δεν είναι η πρώτη, ούτε καν η πέμπτη της γλώσσα. Δεν είναι ο κόσμος της και αν κάτι δεν είναι ο κόσμος σου, θα σκοντάψεις». Η Μελάνια ενεργοποιήθηκε μόνο προς το τέλος, όταν η αισθητική μετάλλαξή της είχε πλέον ολοκληρωθεί, διατηρώντας, βεβαίως, ανέπαφα τα θελκτικά για το εκλογικό σώμα pin up στοιχεία της. Τώρα πια μπορούσε να μιλήσει πειστικά στους ψηφοφόρους για «οικογενειακές αξίες» –να ‘ναι καλά ο λογογράφος της Μισέλ Ομπάμα –επιβεβαιώνοντας ότι, ναι, «ο Ντόναλντ είναι σφόδρα πιστός στην οικογένεια». Τώρα πια μπορούσε να λανσάρει την επινίκια λευκή Ralph Lauren φόρμα-παντελόνι, πατάσσοντας τις θλιβερές «Pantsuit Nation» στρατιές της Χίλαρι Κλίντον.
Αντιθέτως, για την κόρη Ιβάνκα, η οποία γαλουχήθηκε με τις «τραμπικές αξίες», διατηρήθηκε το «female empowerment» αφήγημα. Είναι η πολυδιάστατη γυναίκα της νέας χιλιετίας: απόλυτη μητέρα –με τρία ροδαλά νήπια που μοιάζουν να έχουν βγει από τηλεοπτική διαφήμιση -, απόλυτη entrepreneur –το 2014 είχε καπαρώσει τη θέση 33 στη λίστα του «Fortune» «40 under 40» –που όμως υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαίωματα των γυναικών, και απόλυτο sex icon (ο ίδιος ο μπαμπάς συμφωνεί ότι είναι «a piece of ass», δηλαδή «καλό «κομμάτι»»).
Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι όλο αυτό το αλλοπρόσαλλο οικογενειακό οικοδόμημα –θυμίζει τους Καρντάσιανς, σε μια πιο εξωραϊσμένη βερσιόν –με τις τρεις συζύγους, τα πέντε παιδιά, τα επτά εγγόνια και τις ιστορίες τρυφηλότητας (π.χ. ότι η Μελάνια συχνά άλειφε τον δεκάχρονο σήμερα Μπάρον με ενισχυμένη με χαβιάρι ενυδατική) οιονδήποτε άλλον θα τον είχε καταποντίσει. Το αουτσάιντερ, όμως, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν ενισχύθηκε απλά μέσα από αυτό, τράνεψε.
Είναι βέβαιο. Τον Ιανουάριο του 2017 δεν θα είναι η οικογένεια από το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» που θα καταλύσει στον Λευκό Οίκο. Περισσότερο σκηνές από τη «Δυναστεία» αναμένεται να εκτυλιχθούν (π.χ. με τη Μελάνια και τη Μάρλα να γρονθοκοπούνται με τσιντσιλά γούνες α λα Αλέξις και Κριστλ Κάρινγκτον, ενώ η Ιβάνα θα επιστρέφει με memoirs που θα κάνουν το «House of Cards» να θυμίζει την «Ντόρα, τη μικρή εξερευνήτρια»). H φαμίλια Τραμπ διαθέτει όλα τα συστατικά μιας «παραδοσιακής» οικογένειας της νεο-Δεξιάς: ένα χρυσό κλουβί με βαλσαμωμένα θηλυκά και αμετροεπή (ή ευνουχισμένα) αρσενικά.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ