Παραδοσιακά, τα σκήπτρα της ενημέρωσης σε περιπτώσεις όπως η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα τα κρατούσαν η δημόσια τηλεόραση και το ισχυρότερο ενημερωτικά ιδιωτικό κανάλι, το οποίο επί σειρά ετών ήταν το Mega. Δυστυχώς, με όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες το Mega περιορίστηκε στο να προβάλει σε επανάληψη την «Νταντά» και το «Κόκκινο δωμάτιο», σκορπίζοντας ακόμη μια φορά θλίψη. Αλλά και στην ΕΡΤ η κατάσταση δείχνει να είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Γκάφες η μία πίσω από την άλλη, με τις πλέον μεγαλειώδεις να είναι η απώλεια πλάνου της χειραψίας του προέδρου των ΗΠΑ με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας αλλά και αυτού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ακολούθησαν και άλλες μικρότερες οι οποίες διάνθισαν τη συνολικά μέτρια κάλυψη της ΕΡΤ. «Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στον ελληνικό εναέριο χώρο, οι μουσικοί Σάιμον και Τραφάλγκαρ»… και μη χειρότερα.
Συνολικά, η εικόνα εξέπεμπε κάτι παλιό, κάτι βαριεστημένο, κάτι ξεπερασμένο και ταυτόχρονα πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Πάνελ να αναλύουν επί ώρες, να αραδιάζουν θεωρίες, να μιλούν βαριεστημένα. Τίποτα το πρωτότυπο, ούτε ένα ρεπορτάζ διαφορετικό. Ακόμη και τα πλάνα ήταν αυτά που θα περίμενε κάποιος από πρωτάρηδες. Η εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης δέσμια του παρελθόντος και των ξεπερασμένων συνταγών. Της ευκολίας και του δημοσιοϋπαλληλισμού που πλημμυρίζει πια όλα τα στούντιο.
Κάπως έτσι φαντάζομαι στήθηκε και η «Αίθουσα σύνταξης», η οποία μεταφράζει την πολυφωνία ως συνονθύλευμα δημοσιογράφων εκ των οποίων κάποιοι έχουν ταχθεί με το ένα ή το άλλο κόμμα και τους οποίους έχουν αφήσει σε ένα στούντιο να δημιουργούν μια εκπομπή η οποία δεν έχει ούτε δομή ούτε στόχο. Αναμενόμενο να μην έχει και τηλεθέαση.
Φυσικά και σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά κανάλια οι ελλείψεις ήταν πολλές. Στον ΑΝΤ1 ενώ ήξεραν ότι έρχεται ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξαν να προβάλουν το «Πρωινό» και να το διακόψουν! Είναι δυνατόν στις 10 το πρωί, λίγα λεπτά πριν από την άφιξή του να βγάζεις το πρωινό ψυχαγωγικό μαγκαζίνο; Τα ίδια φυσικά και στον Alpha, όπου παρακολουθήσαμε και την κυρία Μενεγάκη να διαμαρτύρεται έντονα επειδή της διέκοπταν τη θεματολογία!
Πολύ καλά στάθηκε ο Σκάι ο οποίος ως αμιγώς ενημερωτικός σταθμός κράτησε ψηλά τον πήχη αλλά και το Star που είχε μια αξιοπρεπή εικόνα επιλέγοντας να αλλάξει τη ροή του προγράμματός του για να μεταδώσει έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές.
Χειρότεροι όλων φυσικά οι έλληνες πολιτικοί, όλων των παρατάξεων, οι οποίοι πολύ μακριά από αυτό που εξέπεμπε ο πλανητάρχης οι ίδιοι δεν έχαναν ευκαιρία ακόμη και αυτό το διήμερο να προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους με τον γνωστό απαράδεκτο τρόπο που συνηθίζουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ