Και όμως, παρά τους πανηγυρισμούς και τις προσδοκίες της κυβέρνησης (και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κινήθηκε στην πάγια αμερικανική γραμμή, της γενικολογίας, του ευχολογίου και της στρογγυλοποίησης των προβλημάτων. Οσον αφορά το ακανθώδες θέμα του χρέους επέμεινε στη λεγόμενη «Αγία Τριάδα», δηλαδή της προόδου που έχει γίνει έως τώρα, της ανάγκης περισσότερων μεταρρυθμίσεων και εξεύρεσης τρόπου ελάφρυνσης του χρέους. Πέραν τούτου ουδέν. Αλλά η ελληνική φιλοξενία είναι αδιαπραγμάτευτη, κυρίως όταν τη χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Στο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο είχε φροντίσει και για την… ψυχαγωγία του αμερικανού προέδρου. Να μην είναι δηλαδή ένα δείπνο μέσα σ’ ένα αυστηρό περιβάλλον στην αχανή αίθουσα τελετών του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά να συνοδεύεται και από μουσική και από τραγούδια για συμβολικούς λόγους.


«Μια βάρκα ήταν μόνη της σε θάλασσα γαλάζια…»

Ζητήθηκε από την παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να γίνει μια πολιτιστική έκπληξη στον αμερικανό πρόεδρο. Εμαθα ότι έκαναν πρόβες για τα εξής τραγούδια, δύο ξένα και δύο ελληνικά. Πρώτο το θρυλικό «Imagine» του Τζον Λένον των Beatles, δεύτερο το «The Sound of Silence» των Simon and Garfunkel (σας θυμίζω μερικούς από τους εξαίρετους στίχους του για να δείτε εάν συμβολίζει κάτι):… «Ten thousand people, maybe more / People talking without speaking / People hearing without listening, / People writing songs that voices never share / And no one dare / Disturb the sound of silence». Το τρίτο ο «Γλάρος» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου (αυτό που λέει «Μια βάρκα ήταν μόνη της σε θάλασσα γαλάζια / κι ήτανε κι ένας γλάρος με ολόλευκα φτερά / κι όλο την κοντοζύγωνε για να της κάνει νάζια / και τις φτερούγες του έβρεχε στα γαλανά νερά» που το δόξασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Αλίκη στο Ναυτικό» και το τέταρτο «Το χρυσοπράσινο φύλλο» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Λεωνίδα Μαλένη που το απογείωσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης –ένα τραγούδι για την Κύπρο. Τη διεύθυνση της Παιδικής Χορωδίας θα είχε η Μέτα Κατσούλη και τα παιδιά θα τα συνόδευαν στα τραγούδια τους η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας (για την οποία φρόντισε ο πανταχού παρών για τον Ομπάμα στην Αθήνα Πάνος Καμμένος).


Ο ενικός στη δερμάτινη πολυθρόνα

Πάρτι έγινε στο Διαδίκτυο από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επέλεξε να απευθυνθεί στον ενικό στον Μπαράκ Ομπάμα κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωσάν να ήταν φιλαράκια από παλιά, αγνοώντας πλήρως το πρωτόκολλο: «Η επίσκεψή σου στην Αθήνα στέλνει σημαντικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας σου» του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καθήμενος χαλαρά (σαν να βρισκόταν στο σαλόνι στο σπιτιού του) στη λευκή δερμάτινη πολυθρόνα του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλά και το ύφος του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου όταν υποδέχθηκε τον απερχόμενο πλανητάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο ειπώθηκε στο Διαδίκτυο ότι δεν ήταν το πρέπον. Πολλοί σχολίασαν ότι το ύφος αυτό θύμιζε σαν να ζητούσε… ρουσφέτι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο δε Ομπάμα είδε ότι το πρωτόκολλο ήταν χαλαρό με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ενώ εξέλαβε το Προεδρικό Μέγαρο περίπου σαν τον… Λευκό Οίκο. Ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν κοιμάται σε αυτό; «Οχι» του απάντησε αιφνιδιασμένος ο κ. Παυλόπουλος (γνωρίζοντας ότι οι κάμερες καραδοκούσαν): «Κοιμάμαι στο σπίτι μου»


«Τα καψώνια στον Ομπάμα»

Ο μόνος ίσως ευτυχής από την επίσκεψη Ομπάμα ήταν ο Πάνος Καμμένος. Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο φορώντας κόκκινη γραβάτα (χρώμα των Ρεπουμπλικανών), είχε συνομιλία μαζί του (ακόμα και για τα εξοπλιστικά), τον χαρακτήρισε ως τον «πιο αγαπημένο αμερικανό πρόεδρο που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα» και στους συνεργάτες του έλεγε εδώ και ημέρες ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος από την επίσκεψή του. Μου λένε ότι έκανε λόγο για ένα ποσό 5 δισ. ευρώ. Λέτε; Η υποδοχή του κ. Ομπάμα από τον Πάνο Καμμένο εξόργισε το Ποτάμι, το οποίο εξέδωσε και ανακοίνωση με τίτλο «Ποιος κάνει καψώνια στον Ομπάμα;». Αναφέρει τα εξής: «Ποιος νοσηρός εγκέφαλος σκέφτηκε να στείλει τον κ. Καμμένο να υποδεχθεί τον Πρόεδρο Ομπάμα; Ποιος αποφάσισε να υποδεχθεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ο ένας από τους δύο αρχηγούς (ο άλλος ήταν ο Μιχαλολιάκος) που χαιρέτισαν θερμά την εκλογή Τραμπ λέγοντας μάλιστα ότι «χάρη σε μένα και τον Τραμπ η Νέα Τάξη Πραγμάτων τελείωσε για πάντα;»».

Η Ντέλια και το Air Force One

Φανταστείτε την έκπληξη της Ντέλια Βελκουλέσκου την ώρα που έμπαινε στο Χίλτον για να συναντηθεί με τους Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου και Σταθάκη όταν την περικύκλωσαν καμιά 50νταριά άνδρες ντυμένοι στα μαύρα και με βλοσυρό ύφος. Εως ότου μάθει ότι επρόκειτο για τα πληρώματα του Air Force One και των άλλων αεροσκαφών που συνόδευαν τον αμερικανό πρόεδρο έδειχνε έκπληκτη και φοβισμένη. Η έκπληξή της έφτασε στα ύψη όταν την πλησίασε ένας… Κορεάτης και τη φίλησε. Ηταν ο περιβόητος Κιμ, σύμβουλος Τσακαλώτου.

HeliosPlus