Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του αθλητή και της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η ύψιστη δικαίωση της όλης αγωνιστικής του προσπάθειας. Πόσο μάλλον αν κατακτάται μετάλλιο ή καταλαμβάνεται μια τιμητική θέση, κοντά στο βάθρο των τριών πρώτων. Ταυτόχρονα ο απολογισμός για την απόδοση της εθνικής αποστολής δεν πρέπει να περιορίζεται στις μεγάλες διακρίσεις αλλά να στοιχειοθετείται γενική εικόνα για την αθλητική δυναμική της χώρας. Δηλαδή η αξιολόγηση της εθνικής αποστολής δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντη αλλά πολύπλευρη.
nnn
ΑΚΡΙΒΩΣ μιας άρτιας τεκμηρίωσης εικόνα του τι έκανε ο ελληνικός Αθλητισμός στο Ρίο μάς προσφέρεται με το πρόσθετο ένθετο στο βιβλίο του Γιώργου Λιβέρη «Οι έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες» που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Με δεδομένο ότι η έγκυρη πληροφόρηση οδηγεί σε σωστή κρίση, τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση εκάστου από τους συμμετασχόντες οδηγούν και σε χρήσιμα συμπεράσματα. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι στους 1.583 αθλητές και αθλήτριες που είχαν λάβει μέρος στους Αγώνες από το 1896 μέχρι το 2012, δηλαδή τους αποκαλούμενους OLYMPIANS, προστέθηκαν άλλοι πενήντα. Το πορτρέτο κάθε αθλητή-αθλήτριας, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό αγώνισμα, δίνει και την εικόνα της προσωπικής απόδοσής του.
nnn
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ σημασία έχει το ότι σε κάθε αγώνισμα που συμμετείχε η Ελλάδα αναφέρεται και ο πίνακας της «τελικής φάσης». Ετσι η εικόνα είναι ακριβέστερη, ο αριθμός ποικίλλει από αγώνισμα σε αγώνισμα και συνεπώς η χρήση από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του αριθμού «9» είναι κατ’ οικονομία δεδομένου ότι ισχύει ως τελική φάση μόνο για τους δρόμους με οκτώ λωρίδες (κουλουάρ). Π.χ. η τελική κατάταξη στη Γυμναστική –με κορυφαίο τον Λευτέρη Πετρούνια –περιλαμβάνει 8 αθλητές, στην Ιστιοπλοΐα 10 σκάφη (χάλκινο μετάλλιο για το 470 των Μάντη – Καγιαλή). Στην Υδατοσφαίριση 8 κ.λπ.
nnn
ΣΤΟ ΡΙΟ ντε Τζανέιρο αγωνίστηκαν συνολικά 90 αθλητές και αθλήτριες της χώρας μας και από αυτούς 50 για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς (νέα μέλη της ΕΣΟΑ / Ενωση Συμμετασχόντων Ολυμπιακών Αγώνων). Φυσικά από τους 50 δεν ανήκουν όλοι στη νέα γενιά αλλά σε σοβαρό ποσοστό ηλικιακά ατενίζουν με αισιοδοξία τους δύο προσεχείς Ολυμπιακούς (1920 και 1924). Συνεπώς πρέπει να τύχουν κάθε συνδρομής στην αναπτυξιακή πορεία τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ