Είναι κάτι παιδάκια στην αυλή και παίζουν τον εμποράκο. Κάνουν σχέδια για εισαγωγές και εξαγωγές. Το ένα θα πάει, λέει, στην Ιαπωνία και θα φέρει φθηνά αυτοκίνητα, θα τα πουλάει χωρίς τέλη ταξινόμησης. Το άλλο παιδάκι θα πάρει, λέει, όλη τη μαστίχα Χίου και θα την πουλήσει στα Αραβικά Εμιράτα. Το τρίτο παιδάκι θα βοηθήσει, λέει, τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας, θα φέρνει φασόλια σε κονσέρβα. Παιδάκια είναι, θα μεγαλώσουν και θα μάθουν ότι το εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κανόνες και τους κανόνες τούς ορίζει η Κομισιόν.
Ενα από τα παιδάκια μεγάλωσε, μπήκε στην πολιτική, αλλά δεν έμαθε ότι οι εμπορικές συναλλαγές έχουν πλαίσιο και δεν μπορεί να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Ο Νίκος Παππάς λέει ότι ταξίδεψε στο Καράκας ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να διερευνήσει τις πιθανότητες. Ηθελε να αγοράσει αγροτικά προϊόντα από τα κρατικά σουπερμάρκετ των συντρόφων του. Ηθελε ως κομματικό στέλεχος ευρωπαϊκού κόμματος να προχωρήσει σε συμφωνία δικής του έμπνευσης, με δικές του πρωτοβουλίες και δική του ατζέντα. Ο Νίκος Παππάς ενηλικιώθηκε, αλλά νομίζει ότι οι ακροατές του παραμένουν παιδάκια και μάλιστα χαζά παιδάκια.
Το ταξίδι στη Βενεζουέλα έγινε το 2013 «και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας. Προσπερνάμε τη συμμετοχή στην αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ δικηγόρου που ειδικεύεται στις υπεράκτιες εταιρείες. Η εν λόγω δήλωση έγινε για να εξηγηθεί η παρουσία του δικηγόρου, όμως εγείρει ερωτήματα τα οποία είναι χειρότερα από τις υποθέσεις που προκύπτουν και από συναλλαγές της φαντασίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τεκμήρια. Αυτό που προβληματίζει, λοιπόν, είναι η άγνοια των διαδικασιών. Προβληματίζει η επίδειξη άγνοιας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει έγνοια για τα αγροτικά προϊόντα της Βενεζουέλας και να θέλει να βοηθήσει την οικονομία της φίλης χώρας. Εν τούτοις, δεν είχε κανένα δικαίωμα να πάρει πρωτοβουλία και να εξετάσει μονομερώς την αγορά τροφίμων σε επίπεδο διακρατικής συμφωνίας. Η Κομισιόν έχει σαφείς διαδικασίες που προϋποθέτουν σχέδιο με ατζέντα συνομιλιών, δηλωμένα πρόσωπα ως εκπροσώπους, δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων διά του Τύπου. Κανόνες εμπιστευτικότητας υπάρχουν, αλλά αφορούν τους όρους της τυχόν συμφωνίας. Ενα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δικαιούται να ξεκινά συνομιλίες με την κυβέρνηση τρίτης χώρας για εμπορικά ζητήματα.
Προκύπτει το ερώτηµα αν ο Νίκος Παππάς ήθελε από τότε να διακινήσει το αγροτικό προϊόν που είναι γνωστό ως «σανός», ιδανικό για τα ζωντανά, δηλαδή για τους ψηφοφόρους. Θα πει κανείς ότι υπερβάλλουμε, είπε μια κουβέντα ο άνθρωπος και πιανόμαστε από την κουβέντα για να βγάλουμε γενικά συμπεράσματα. Δεν υπερβάλλουμε, είναι θέμα αρχής. Θεωρεί ότι θα συγκινήσει με μια δήλωση που περιέχει αριστερή ψυχοπονιά για μια χώρα που καταστρεφόταν οικονομικά. Θα μπορούσε να μείνει στη λιτή εξήγηση ότι εξέταζε την προοπτική επίσκεψης εκεί του Αλέξη Τσίπρα και να βρει κάτι πιο λογικό για να δικαιολογήσει την παράταιρη παρουσία του δικηγόρου των offshore.
Για το επίμαχο ταξίδι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως η πιθανή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσάβες, κατόπιν από τον Μαδούρο, αλλά αυτά προκύπτουν από ένα δημοσίευμα στη Βενεζουέλα, χωρίς περαιτέρω τεκμήρια. Καλό είναι να μένουμε στα γεγονότα, ότι δηλαδή το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την παρουσία νομικού συμβούλου με ειδικές γνώσεις και ότι ο υπουργός Επικρατείας επικαλείται προθέσεις που ήταν εντελώς εκτός πολιτικού πλαισίου. Η δήλωση για τα σουπερμάρκετ ήταν ένα στραβοπάτημα και τα παιδάκια που παίζουν συχνά στραβοπατούν. Ενίοτε ματώνουν το γόνατο, ενίοτε πέφτουν.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ