Απόδειξη του πόσο συμπαθούν οι σύντροφοί του τον Νίκο Παππά, εκλεκτό του Αλ. Τσίπρα, είναι οι ψήφοι που πήρε στην ανάδειξη των νέων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σύνολο 150 ψήφων, έλαβε 38 και κατάφερε, παρά το σιγοντάρισμα που του έκανε ο Πρωθυπουργός, να εκλεγεί… προτελευταίος και καταϊδρωμένος. Πέρασε σε ψήφους μόνο τον Μπαλάφα και τη Βάκη που τερμάτισαν τελευταίοι. Οσον αφορά τη Ρένα Δούρου, αυτήν την τόσο επιτυχημένη περιφερειάρχη και διεκδικήτρια της αρχηγίας στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Κατάφερε, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε και για αυτήν ο κ. Τσίπρας, να συγκεντρώσει μόνο 40 ψήφους και να πλασαριστεί στις τελευταίες θέσεις μαζί με τον κ. Παππά.
***
Δεν γνωρίζω αν στενοχωρήθηκε ο κ. Τσίπρας που ο εκλεκτός του κ. Παππάς παρ’ ολίγον να μην εκλεγεί στο Πολιτικό Συμβούλιο. Εκείνο το οποίο έμαθα είναι ότι οργίστηκε που ένας από τους μέντορές του, ο Αριστ. Μπαλτάς, παρότι τον πρότεινε, δεν εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ηρθε τελευταίος με μόνο επτά ψήφους. Πολύ κάτω βρέθηκε και η Ολγα Γεροβασίλη.

***

Τι σκέφτεται ο Πρόεδρος;

Τι άραγε να σκέφτεται τώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νομομαθής, πρώτος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου; Αν δεν με απατά η μνήμη μου, υπό την καθοδήγησή του καταρτίστηκε ο περιβόητος νόμος Παππά. Σε αυτόν προσέτρεξε ο υπουργός επίδοξος καναλάρχης προκειμένου να του δώσει τα φώτα του. Αλλωστε ο κ. Παππάς ποτέ δεν έκρυψε τις συχνές επισκέψεις του στο Προεδρικό Μέγαρο. Και για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, ας μεταφερθούμε μερικούς μήνες πίσω, ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο Προεδρικό Μέγαρο…
***
Ως είθισται, την πρώτη ημέρα του έτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται τις ευχές της πολιτικής, της στρατιωτικής, της εκκλησιαστικής και της διπλωματικής ηγεσίας. Στέκεται (μαζί με τους υπασπιστές του και τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας) στη μέση της αίθουσας τελετών και περνούν να τον χαιρετήσουν και να του ευχηθούν οι πάντες. Σε όλους λέει και κάποια καλή κουβέντα ο Πρόεδρος ή κλείνει ραντεβού μαζί τους. Οταν ήρθε η ώρα να τον χαιρετήσει ο Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος του είπε ότι ελπίζει πως εφέτος θα τελειώσει το ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου. Ο κ. Παππάς όλο χαρά τού απάντησε: «Πάντοτε με τη δική σας καθοδήγηση…». Γι’ αυτό διερωτώμαι τώρα τι να σκέφτεται ο Πρόεδρος.
***
Το «μαύρο» έπνιξε το Μέγαρο Μαξίμου. Σε μαύρο χάλι μαθαίνω ότι είναι το δίδυμο Παππά – Γεροβασίλη. Και από κοντά ο προϊστάμενός τους. Η δεύτερη φέρει βαρέως το ότι αναγκάστηκε να αναγνώσει το οργισμένο διάγγελμα του προϊσταμένου της. Εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή η μοναδική εμφάνισή της. Καταλαβαίνουν και αυτή και ο κ. Παππάς ότι η απόσταση από το φως στο σκοτάδι είναι τελικά πολύ μικρή. Αναλογίζονται ότι σε λίγο δεν θα τους ζυγώνει άνθρωπος. Ολους αυτούς που έτρεχαν από πίσω τους αποζητώντας είτε προστασία είτε διευκολύνσεις τώρα τους βλέπω να συνωστίζονται έξω από το γραφείο του Μακάριου Λαζαρίδη.

***
Σας μεταφέρω επίσης ότι οι δημοσκόποι, από τις πιο φοβισμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι έχουν υποστεί τη διαρκή πίεση του Νίκου Παππά, αρχίζουν να ξεθαρρεύουν σιγά-σιγά. Στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους σιγοψιθυρίζουν ότι τα αζύγιστα αποτελέσματα τα οποία λαμβάνουν από τις έρευνες που διενεργούν φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη ζώνη του 10%-11%. Και επειδή δεν το πίστευαν ως τώρα προχωρούσαν σε ζυγίσματα για να προσεγγίσουν υποτιθέμενες λογικές διαφορές από την πρώτη μετά βεβαιότητας πια Νέα Δημοκρατία. Ετσι όπως πάνε, αν διατηρηθούν αυτές οι τάσεις, τους βλέπω να καταλήγουν χειρότερα και από τον Γ. Παπανδρέου. Εκείνος από το 45% πήγε στο 13%. Αυτοί από το 37% θα πάνε στο 7%.
***
Συνεπώς όλες οι κινήσεις από εδώ και πέρα μοιάζουν άβολες. Τίποτε δεν βγαίνει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους. Η αξιολόγηση δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από το τέλος Ιανουαρίου και ας ελπίζει ο κ. Τσίπρας ότι θα την έχει ολοκληρώσει μέσα στον Νοέμβριο. Ο απερχόμενος πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα θα τους καλέσει απλώς να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και τίποτε άλλο. Ο ανασχηματισμός κόλλησε μετά τις εξελίξεις και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ο λαός ρωτάει πλέον σταθερά: «Πότε θα φύγουν;». Οπου σταθώ και όπου βρεθώ, αυτό ρωτάνε.
***
Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού (με τη φωνή και την εικόνα της Ολγας Γεροβασίλη) η ΕΡΤ το μετέδιδε το βράδυ της Τετάρτης συνεχώς. Μέτρησα 13 φορές μέσα σε μία ώρα. Ως δικαιολογία, είπαν ότι το μετέδιδαν συνεχώς ώστε να διευκολύνουν τα άλλα κανάλια να πάρουν ήχο και εικόνα. Και γελάει ακόμα και το παρδαλό κατσίκι με αυτήν τη δικαιολογία. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μία ώρα πριν από τη μετάδοσή του, η Ολγα ζήτησε από την ΕΡΤ να σταλεί επειγόντως συνεργείο της Διεύθυνσης Ενημέρωσης στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είπαν ούτε το γιατί ούτε ποιος θα μιλούσε. Το μόνο που επιμόνως ζήτησε το Μέγαρο Μαξίμου είναι να προΐσταται του τηλεοπτικού συνεργείου ένας συγκεκριμένος σκηνοθέτης, ο οποίος καλύπτει κάθε δραστηριότητα του κ. Τσίπρα και στον οποίο έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν θέλησαν (όπως κάνουν πάντα) να υπάρχει δημοσιογράφος και είπαν ότι αν ερχόταν θα περίμενε έξω, εκεί στις νεραντζιές…
***
Ελα όμως που ο σκηνοθέτης απουσίαζε στον Αγιο Στράτη, όπου πήγε για να καλύψει την εκεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. Πήγε ως προπομπός του κ. Τσίπρα για να εξετάσει τον χώρο όπου θα βρισκόταν ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, για να προετοιμάσει τα πλάνα, πώς θα καλυφθεί η παρέλαση των μικρών μαθητών, αλλά και το γεύμα που θα παρέθετε η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου σε εστιατόριο του νησιού. Κοτζάμ σκηνοθέτη έστειλαν για να φανεί καλή η εικόνα του κ. Τσίπρα. Ετσι στο Μαξίμου πήγε ένας σκηνοθέτης της ροής προγράμματος. Εκεί έγινε το μπέρδεμα. Δεν έδωσε, όπως έμαθα, αμέσως, ως όφειλε, την εικόνα στα άλλα κανάλια και αναγκάστηκαν οι της ΕΡΤ να μεταδίδουν συνέχεια το διάγγελμα μπας και το πάρουν και τα υπόλοιπα κανάλια. Αλλά ούτε η Ολγα δεν αντέδρασε. Νόμιζε προφανώς ότι αυτή η υπερπροβολή τής κάνει καλό. Τι καλό; Με το ύφος που διάβασε ένα τόσο ακραίο, διχαστικό κείμενο;
Αμετανόητος Φίλης
Μπορεί να νομίζουν ορισμένοι ότι έχει επιβληθεί ανακωχή στις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας μετά την τελευταία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά ο Νίκος Φίλης επιμένει να προκαλεί. Αναζητώντας τρόπο να παραμείνει στον υπουργικό του θώκο, ο κ. Φίλης θέλει να δημιουργηθεί υφυπουργείο Θρησκευμάτων, το οποίο δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας αλλά στο… Εσωτερικών.
***
Ο κ. Φίλης επιδιώκει να εκβιάσει τον Πρωθυπουργό, ώστε να μην αποπεμφθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό. Τα έχει… στυλώσει, καλυπτόμενος πίσω από τον μεγάλο αριθμό ψήφων που έλαβε στο πρόσφατο Συνέδριο. Παραμένει δε αμετανόητος στο να προκαλεί τον μετριοπαθή Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε κάθε αφορμή.
***
Το χειρότερο είναι ότι, εφόσον δημιουργηθεί ένα τέτοιο υφυπουργείο, υπάρχουν σκέψεις να ανατεθεί σε στέλεχος των ΑΝΕΛ. Μπορώ ήδη να φανταστώ ποικίλες αντιδράσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ