Επιχειρήματα της δεκάρας για εκατομμύρια


Τέλος καλό, όλα καλά –διότι αποδείχθηκε πως έχουμε δημοκρατία. Οσοι ταυτίζουν τη δημοκρατία με τη βούληση των πολιτικών και δηλώνουν, όπως ο Νίκος Παππάς την περασμένη εβδομάδα, «αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, δεν θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη λειτουργία της δημοκρατίας» είναι επικίνδυνοι, ημερολόγιό μου.
Τέτοιες απόψεις είναι απολυταρχικές, παραβλέπουν, όχι από λάθος αλλά εκ πεποιθήσεως, ότι σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου υπάρχει θεσμός που δεν είναι πολιτικός, η Δικαιοσύνη –που ακριβώς ελέγχει και τις αποφάσεις των πολιτικών, αν κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.
Και η λειτουργία της δημοκρατίας απαιτεί να αλλάξει ο νόμος, αφού το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό –αρκεί να μην είναι και ο καινούργιος τέτοιος. Υποσχέθηκε πως θα το κάνει ο Νίκος Παππάς. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Επικρατή υπουργό δεν είναι το Σύνταγμα –αντιθέτως, το θεωρεί εμπόδιο στον στόχο του να ελέγξει τα μέντια. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα λέει ο καινούργιος νόμος. Αλλά το θέμα είναι, ημερολόγιό μου, ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως ραδιοφωνία-τηλεόραση είναι «υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους» και ότι απαιτείται «αδειοδότηση» για να λειτουργήσει οποιοσδήποτε σταθμός. Αν δεν τελειώσουμε με αυτά τα ανελεύθερα, αν οι έλληνες πολιτικοί δεν καταλάβουν επιτέλους ότι δεν δικαιούνται να φέρονται όπως οι βασιλιάδες του 19ου αιώνα –που χωρίς την άδειά τους, δεν εκδίδονταν εφημερίδες –αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, τα προβλήματα θα δημιουργούνται πάντα. Γιατί κάθε κυβέρνηση θα προσπαθεί να ελέγξει τα κανάλια.
Δυστυχώς, τα κόμματα το ΕΣΡ δεν το σκέφτονται σαν ανεξάρτητη αρχή αλλά σαν διακομματική επιτροπή που θα βολεύει τα πράγματα προς το συμφέρον όλων. Για τούτο τόσα χρόνια δεν μπορούν να το συγκροτήσουν –γιατί μετρούν για κάθε μέλος του πόσο θα είναι κοντά τους. Αυτή η διακομματική διαπλοκή ενάντια στα κανάλια είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει.
  • Οσο για τα επιχειρήματα της εξ Αρτης Ολγας Γεροβασίλη, δεν απευθύνονται σε ανθρώπους ή έστω σε ψηφοφόρους αλλά στα πρόβατα και τα γίδια των γειτονικών Τζουμέρκων –στα οποία καταγγέλλει ότι δεν θα τους μοιράσει εκατομμύρια, γιατί τα δίνει πίσω στους πλούσιους το Συμβούλιο Επικρατείας.
Επιχειρήματα της δεκάρας, ημερολόγιό μου. Ούτε τσοπάνος δεν θα τα έλεγε, γιατί το σέβεται και το αγαπά το ποίμνιό του –μόνο κατσικοκλέφτης θα τα έλεγε για να πείσει τα ζωντανά να τον ακολουθήσουν. Κατσικοκλέφτης, σαν τον Πάνο Καμμένο που έχει «κλέψει» 400 εκατομμύρια από τον κοινό κορβανά, μη μειώνοντας τις δαπάνες του υπουργείου του, όπως είχε συμφωνηθεί. Αυτά από πού θα λείψουν;
Τα τύμπανα των εκλογών


Η Ολγα Γεροβασίλη είναι πράκτορας των μελαχρινών: έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει όλα τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν για τις ξανθιές· αφού ολοκληρώσει το έργο της Ραχήλ Μακρή, θα μπορεί να αποχωρήσει.
  • Οσο για τον απερίγραπτο Παύλο Πολάκη του «έχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει», ο παλαιός κνίτης έπρεπε να συμπληρώσει «…και να χάνει» –η δική του Αριστερά ξέρει πρωτίστως να χάνει. Αλλωστε, και οι τζιχαντιστές ξέρουν να πολεμούν· αν αισθάνεται πολεμιστής, ας πάει σε αυτούς ή στη Λεγεώνα των Ξένων ο Πολάκης –να μην τον πληρώνουμε εμείς τουλάχιστον. Πολιτικά και οικονομικά.
  • Και με την ευκαιρία που θυμηθήκαμε τους πολεμοχαρείς κομμουνιστές, τι άραγε εννοούσε ο βαθυστόχαστος λόγιος Αδωνις Γεωργιάδης με τη φράση «σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο»; Στην Ελλάδα σε βγάζουν από τη φυλακή αν δηλώσεις κομμουνιστής;
Το βέβαιο είναι πως αν δηλώσεις ακροδεξιός εθνικιστής, καλή ώρα όπως ο Πάνος Καμμένος, μπαίνεις στην κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, που δεν έχει λιγότερα προσόντα, αισθάνεται αδικημένος που είναι στην αντιπολίτευση.
  • Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες «σε δημοκρατική εγρήγορση» –όποιος γρηγορεί πολύ, σκοντάφτει. Και προσθέτει «Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές». Αν είναι ομαλότητα έναν χρόνο μετά τις εκλογές να γίνονται ξανά εκλογές, τότε τι είναι πολιτική ανωμαλία;
Εχουμε και άλλες δουλειές να κάνουμε από το να «γρηγορούμε δημοκρατικά» –μπορεί το κράτος να μας αφαίμαξε και να ισορρόπησε τα οικονομικά του, η ιδιωτική οικονομία βουλιάζει όμως, ημερολόγιό μου. Ας σταματήσουν οι αντιπολιτευόμενοι να χτυπούν τα τύμπανα των εκλογών, ας σταματήσουν οι συμπολιτευόμενοι να προσπαθούν να φέρουν το πολίτευμα στα μέτρα τους και ας μας αφήσουν να συμμαζέψουμε τα συντρίμμια μας.
  • Εκτός από τα τηλεοπτικά, έχουμε και τον ανασχηματισμό, ημερολόγιό μου. Εκεί παίζονται μεγάλα προσωπικά δράματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι εξηντάρηδες απλώς θέλουν να μείνουν ή να γίνουν υπουργοί, δεν αμφιβάλλω πως οι νεότεροι ισχυροί κομματάρχες έχουν αρχίσει να σκέπτονται: «Αφού έγινε έτσι εύκολα ο Αλέξης πρωθυπουργός, γιατί όχι και εγώ;». Γιατί ήταν primus inter pares o Αλέξης Τσίπρας, όχι αδιαμφισβήτητος ηγέτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας το ξέρει βέβαια –το θέμα είναι αν διατηρεί την ικανότητα να εκτελεί τους αντιπάλους του με την ευκολία που το κατάφερνε ως τώρα. Αλλιώς, αν συνεχιστεί η δημοσκοπική κατάρρευση στις εκλογές, η μάχη για τη «μετά Τσίπρα εποχή» θα ξεκινήσει. Αλλά εμείς δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα μεγαλειώδη δράματα αλληλοσφαγής των ισχυρών, ημερολόγιό μου. Πρέπει να περιμαζέψουμε τα συντρίμμια μας.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Φθινόπωρο· τα φύλλα πίπτει (πλην των λεφτοδένδρων) και τα αριστερά παιδία παίζει βάναυσα παιχνίδια με αναδρομικές περικοπές συντάξεων· με μόνη σύνταξη να παραμένει ακεραία την αττική.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΙΠΤΕΙ
nnn
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες θυμίζει αντίδραση τετράχρονου παιδιού που του πήραν τη σοκολάτα μέσα απ’ το στόμα!
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ
nnn
ΕΡΤ: Για μία ακόμα φορά, η μεταρρύθμιση κατέληξε σε απορρύθμιση, με τον πλουραλισμό, την αντικειμενική ενημέρωση και την ελεύθερη έκφραση να θυσιάζονται στον βωμό του κυβερνητικού ελέγχου και να παραμένουν στα εσαεί ζητούμενα.
ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΑΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ
nnn
«Στου Παππά τα παραθύρια κάθονται δύο μαύρα φρύδια», λέει το άσμα. Ματαίως προσπάθησαν να βρουν κάτι που να ριμάρει και με τα βοσκοτόπια.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΡΙΜΑΔΟΡΟΣ
nnn
Αρκετοί από τους «τέως αγανακτισμένους» συμπολίτες μας, απασχολούμενοι συνήθως εις τη λεγόμενη «μαύρη αγορά», δηλώνουν «μονίμως άνεργοι», απαλλασσόμενοι έτσι από το 50% των διαφόρων τελών (ΔΕΗ, ύδρευση κ.λπ.) Κατά σύμπτωση, είναι οι περισσότεροι φανατικοί «ανελοσυριζαίοι» και ενίοτε εισπράττουν καιεπίδομα ανεργίας! Ο κ. Τρύφωνας είναι απασχολημένος με αλλότρια…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Αν διάβαζε και λίγα κόμικς, θα ήξερε πως ο Ιζνογκούντ δεν έγινε ποτέ χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Νόμισα πως ήρθες στην Αθήνα για να ετοιμάσεις την υποδοχή του Ομπάμα, ίσως και για να προσπαθήσεις να τον πείσεις να έρθει να μας κυβερνήσει από κοντά, όταν λήξει η θητεία του στις ΗΠΑ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, @yahoo.gr
nnn
Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το Νομπέλ του Ντίλαν ότι από τότε που ο Σαρτρ το αρνήθηκε, η Σουηδική Ακαδημία ρωτάει, πριν αποφασίσει και ανακοινώσει, τον προς βράβευση εάν το αποδέχεται ή όχι! Αρα…
Σ. Η. ΡΕΒΕΛΑΣ, ΤΡΙΠΟΛΗ
nnn
Πουλήσατε και πουλάτε την Ελλάδα, αλλά την ορθοδοξία μας δεν θα σας το επιτρέψουμε –άστραψε και βρόντηξε ο Ιερώνυμος. Αμέσως, ο ένας επεδίωξε την ουδετεροποίηση Φίλη και ο άλλος έτρεξε στο Αγιονόρος. Η Πολιτεία μας μάλλον είναι προθήκη της Εκκλησίας.
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Αν μείνει και στις 17/11 ο αμερικανός πρόεδρος, ο Αλέξης πού θα είναι;
Εξω ή μέσα στην αμερικανική πρεσβεία;
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
nnn
Κατόπιν αιτήματος Νίκου Παππά το Ινστιτούτο Φλωρεντίας εργάζεται για την απάντηση του ερωτήματος: «Πόσ’ απίδια βάζει ο σάκος;».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ