Η κομματική γραμμή, αλλά και η γραμμή της εφημερίδας «Αυγή», είναι ότι τίποτα δεν συμβαίνει με την ιστορική αυτή εφημερίδα της Αριστεράς. Ούτε παραιτήσεις μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου υπήρξαν, ούτε παραιτήσεις του διευθυντή της, ούτε γκρίνια επειδή οι συντάκτες της έχουν να πληρωθούν δύο μήνες, ούτε καν παράπονα γιατί η κυβέρνηση τους ξέχασε και προτιμά να δίνει τις ειδήσεις στον αστικό Τύπο. Αλλωστε η ίδια η εφημερίδα διέψευσε με μια λακωνική ανακοίνωσή της τα πάντα. Και βεβαίως ένας ερευνητής δεν βρίσκει εύκολα πρόσβαση στα ενδότερα της «Αυγής», αφού οι πάντες έχουν ερμητικά κλειστά τα στόματά τους. Ελα, όμως που καμιά φορά οι πληροφορίες, όσο ελεγχόμενες κι αν είναι, ξεφεύγουν από το στενό κομματικό μαρκάρισμα.
nnn
Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι όντως υπήρξαν παραιτήσεις, όντως υπήρξε αναβρασμός (και καβγάς) στην «Αυγή», την περασμένη Τρίτη, γύρω στις 6 το απόγευμα στο γραφείο του διευθυντή της Κ. Νικολακάκου, στον 3ο όροφο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Και δεν ήταν μόνον ο διευθυντής που είχε την πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά και άλλοι δύο της ηγεσίας της εφημερίδας, που είπαν ότι εάν παραιτηθεί ο διευθυντής θα παραιτηθούν και αυτοί. Ηταν στο ίδιο γραφείο ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Στούμπος και ο πρόεδρος του ΔΣ της εφημερίδας Β. Μουλόπουλος. Πάντως για την ιστορία αναφέρω ότι ο κ. Μουλόπουλος αφήνει να εννοηθεί ότι έχει καιρό να ασχοληθεί με την εφημερίδα…
nnn
Οπως και να έχει το πράγμα, εκείνο το απόγευμα υπήρξε ένας συνωστισμός (αρμοδίων και αναρμοδίων) έξω από το γραφείο του διευθυντή. Εκανε για παράδειγμα την εμφάνισή του ο άρτι καρατομηθείς (με δικαστικό κλητήρα) από τη διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ Σταύρος Καπάκος, ο οποίος μάλλον επανέρχεται στα προηγούμενα καθήκοντά του. Ηταν εκεί (αν και δεν αποτελεί είδηση, αφού συνεχώς στα γραφεία της «Αυγής» τη βρίσκεις) και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, η οποία πήρε αποστάσεις από τις παραιτήσεις και εν συνεχεία εκφράζοντας την κομματική ορθότητα ειδοποίησε το κόμμα. Δηλαδή ειδοποίησε τον επανεκλεγέντα γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Π. Ρήγα. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς μεσολάβησε, αλλά οι παραιτήσεις ανακλήθηκαν, ωσάν ουδέποτε υπήρξαν, πλην όμως υπήρξαν ορισμένοι όροι. Μαθαίνω λοιπόν ότι οι κ.κ. Στούμπος και Νικολακάκος δεν μπορούσαν άλλο να μην εγγυηθούν την πληρωμή των συντακτών. Υπήρξαν σφοδρότατα παράπονα επειδή η κυβέρνηση προτιμά τον αστικό Τύπο στη διοχέτευση ειδήσεων, έγινε συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις και την απαγόρευση που επέβαλε σε αυτές η «Αυγή». Μάλιστα κάποιος είπε ότι δεν ειδοποιήθηκε η εφημερίδα για την γκάφα του ΑΠΕ (με το δημοψήφισμα που ζητούσε ο Ερντογάν, με αποτέλεσμα να εκδοθεί με την είδηση του ΑΠΕ) και πολλά άλλα. Γεγονός είναι ότι τίποτα δεν βγήκε προς τα έξω και σε αυτό οι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άψογοι στη διαφύλαξη κομματικών μυστικών.
nnn
Εχω ακόμα τη βάσιμη υποψία ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις «γκρίνιες» του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Δ. Στούμπου προς τον επανεκλεγέντα κομματικό γραμματέα Π. Ρήγα για τα οικονομικά της «Αυγής», γεγονός άλλωστε που πυροδότησε και την κουβέντα περί παραιτήσεων στη συνεδρίαση του ΔΣ, αλλά επεκτείνεται και πιο πέρα. Και αυτό, σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδουν κάποιοι συριζαίοι, έχει να κάνει με τον προβληματισμό ορισμένων στο Μέγαρο Μαξίμου για το κατά πόσον η κομματική «Αυγή» καλύπτει τις απαιτήσεις τους για τη στήριξη και προβολή του κυβερνητικού έργου. Κάτι μου λέει ότι το «έργο» θα έχει και συνέχεια…
Αναπάντητες κατηγορίες στην ΕΡΤ

Αυτές οι υπόνοιες για οικονομικές ατασθαλίες που άφησε φεύγοντας από την ΕΡΤ ο διευθυντής ενημέρωσης Στ. Καπάκος έμειναν και από τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και από την κυβέρνηση αναπάντητες. Και βεβαίως δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις του… περιβάλλοντος του Νίκου Παππά πως «δεν ευσταθούν». Τι συμβαίνει ακριβώς με την ΕΡΤ την οποία ενισχύουν οι φορολογούμενοι; Τι γίνεται με τις μεικτές παραγωγές; Δόθηκαν καινούργιες; Τι καθεστώς υπάρχει με ορισμένες εκπομπές, υπήρξε διαφοροποίηση της παραγωγής (δηλαδή από εσωτερική να έγινε μεικτή παραγωγή, άρα ακριβότερη) μιας εκπομπής συγγενούς υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΡΤ; Κάποιος πρέπει να δώσει απαντήσεις…


Ο υπουργός, το Φεστιβάλ και οι φίλες του

Διορισμένες από τον Αριστείδη Μπαλτά, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών, Λιάνα Θεοδωράτου και Κατερίνα Παπανικολάου, ενημέρωσαν την περασμένη εβδομάδα τους εργαζομένους ότι οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν –οι περισσότερες λήγουν αύριο. Στο Φεστιβάλ παραμένουν μόνον οι πέντε αορίστου χρόνου και ούτε το Πρωτόκολλο μπορεί να λειτουργήσει. Εν αναμονή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ διόλου απίθανο να διοριστούν «τα δικά μας παιδιά» μια που ήδη ένας νομικός σύμβουλος και μία γραμματέας προσελήφθησαν.Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι πρότινος μέλος και νυν αντιπρόεδρος είναι εκείνη χάρη στην οποία πέρασε, το περασμένο καλοκαίρι, τροπολογία για να επιτρέπεται να είναι κάποιος μέλος και σε συμβούλιο Ανεξάρτητης Αρχής (είναι στην ΑΔΑΕ) και σε κρατικό (Φεστιβάλ). Είναι και νομική σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού. Κι όλα αυτά την ώρα που το Φεστιβάλ μετακομίζει στην Πλάκα, σε αντίστοιχο χώρο, με ενοίκιο κατά ένα τρίτο λιγότερο!

HeliosPlus