Ο μακαρίτης Βαγγέλης Γιαννόπουλος ήταν ένας από τους πιο χρήσιμους υπουργούς, αλλά και βουλευτές του ΠαΣοΚ, τόσο επί Ανδρέα Παπανδρέου όσο και επί Κώστα Σημίτη.

Ήταν ο άνθρωπος που έπιανε το σφυγμό της κομματικής βάσης του ΠαΣοΚ και κατακεραύνωνε, όχι μόνο από τη Βουλή, αλλά και καθημερινά από Κανάλι 29, το μεσημέρι και τρία βράδια την εβδομάδα, τον βασικό αντίπαλο που ήταν η Ν.Δ., ειδικά την περίοδο της προεδρίας του Κώστα Μητσοτάκη.

Ο Γιαννόπουλος, αυθόρμητα ή έξυπνα σκεπτόμενος πως πιάνει τον παλμό της λαϊκής βάσης του ΠαΣοΚ, μιλούσε για την «μαύρη και επάρατη δεξιά», έβαζε στο πολιτικό λεξιλόγιο χαρακτηρισμούς, όπως «τενεκέδες ξεγάνωτοι», κ.α., ενώ ακόμα και «μούντζες» έδινε σε προεκλογικά μπαλκόνια κατά των πολιτικών αντιπάλων του Παπανδρέου.

Η περίοδος 1989 – 1993 ήταν πολύ έντονη με φοβερές συγκρούσεις μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ. Τι σχέση έχει αυτή η περίοδος με το σήμερα και με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη; Εάν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο που κινείται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.θα διαπιστώσει ότι, εκτός βέβαια του γεγονότος ότι θα τους χώριζε άβυσσος ιδεολογική εάν ζούσε ο Γιαννόπουλος, υπάρχουν πολλές ομοιότητες ως προς το βαθμό των αντιδράσεων και της στρτηγικής.

Ο Γεωργιάδης είναι ο «γαλάζιος» ή ο καθαρόαιμος δεξιός που έχει στοιχεία του αυθορμητισμού του Γιαννόπουλου. Είναι αυτός ο πολιτικός που ένα τμήμα της σκληρής κομματικής βάσης της Ν.Δ. θέλει να ακούει να του τα λέει…Ξαφνικά έγιναν όλοι κεντρώοι στη Ν.Δ. επειδή η ηγεσία της, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει ως στόχο την στροφή προς το κέντρο; Προφανώς και όχι.

Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων _δεν μπορώ να το προσδιορίσω_ που δηλώνουν ότι είναι δεξιοί και παραμένουν στη Ν.Δ.και δεν κινήθηκαν προς άλλα κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Είναι καθαρόαιμοι δεξιοί με όλη τη σημασία της λέξης που δεν τους αρέσει να ντρέπονται να πουν ότι νίκησαν στον εμφύλιο.

Τα όσα είπε στη Χίο για την Αριστερά μπορεί να ενόχλησαν την ηγεσία του κόμματος, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά βρίσκουν απήχηση σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Αυτό το ποσοστό των δεξιών ψηφοφόρων εκφράζει, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει ο Γεωργιάδης με τον πολιτικό του λόγο που αναδεικνύει και τη θεωρία των δυο άκρων.

Παράλληλα, κατάφερε με τον πολιτικό του λόγο να…κολακέψει ή να…εξασφαλίσει ακόμα και θετικά σχόλια από κεντρώους και κεντρογενείς που απλά εξοργίζονται και στιγμιαία αναθεωρούν την άποψή τους μόλις ακούν τις αναφορές περί της Αριστεράς, που είναι ένα θέμα ταμπού γι’ αυτούς.

Ο ίδιος απ’ ότι φαίνεται, ανεξάρτητα από τις διευκρινίσεις που δίνει ενίοτε για τις δηλώσεις του, δεν κρύβεται, ενώ είναι ένας από τους λίγους που εμμένει να μιλά πολύ θετικά για τον πολιτικό του μέντορα σε μεγάλο βαθμό, τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είναι ειλικρινής, αυθόρμητος, ικανός ως ρήτορας και αποτελεσματικός σε αυτό που κάνει και πρεσβεύει, ενώ ενισχύει το προφίλ του δελφίνου.

Τι θέλει να πετύχει; Αυτό θα το δείξει ο καιρός και οι συνθήκες…