ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ της πρώτης ημέρας του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας του μπάσκετ πιστοποιούν τη λειτουργική σύνθεση των ομάδων για τη συνέχεια που αφορά τη συσχέτιση των Ελλήνων με τους ξένους καλαθοσφαιριστές. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η διαφορά μεταξύ ελλήνων παικτών και αλλοδαπών –στο μέγιστο ποσοστό Αμερικανών –είναι μικρή. Αγωνίστηκαν 74 Ελληνες και 70 ξένοι. (Στο ποδόσφαιρο, σε μια δειγματοληπτική αγωνιστική ημέρα η πλάστιγγα έγερνε στην πλευρά των αλλοδαπών, 119-104.) Αλλά το ουσιώδες στοιχείο –έχει άμεση συνάφεια με την εξέλιξη των ελλήνων αθλητών –είναι ο συνολικός χρόνος που καλύφθηκε στους επτά αγώνες μπάσκετ και ήταν εντυπωσιακά υπέρ των ξένων: 60% προς 40%. Ποσοστά που προβληματίζουν αν πρέπει να μιλάμε για το «ελληνικό μπάσκετ» ή «το μπάσκετ στην Ελλάδα»…
nnn
ΦΥΣΙΚΑ η αναφορά δεν πρέπει να συγχέεται με διάθεση ξενοφοβίας… Αλλωστε η παγκοσμιοποίηση δίνει τις δικές της απαντήσεις και εξηγήσεις. Σημασία έχει ότι αυτό το κλίμα κάθε άλλο παρά ευνοεί την ικανοποιητική ωρίμαση και εξέλιξη των ικανών νέων αθλητών. Η προσφυγή στους ξένους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με προσωρινή μηνιαία αμοιβή, είναι ευρεία πρακτική. Η εικόνα, πάλι μέσω της χρησιμότητας των αριθμών, είναι ότι στη δωδεκάδα καλαθοσφαιριστών που είχαν χρόνο συμμετοχής 32-36 λεπτών Ελληνας ήταν μόνο ένας (ο Τσόχλας του ΠΑΟΚ). Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.
nnn
ΕΠΙΚΛΗΣΗ, λοιπόν, στους έλληνες τεχνικούς να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους Ελληνες για εξέλιξη. Γιατί συμβολική συμμετοχή μερικών λεπτών είναι δώρο άδωρο. Ας σημειωθεί ότι στις ομάδες του πρωταθλήματος της καλαθοσφαίρισης υπάρχει μόνο ένας ξένος προπονητής. Γεγονός εξαιρετικά ικανοποιητικό για περισσότερους από έναν λόγους και αποδεικνύει εμπιστοσύνη –που ασφαλώς τη δικαιούνται –οι έλληνες τεχνικοί. Αλλωστε και στο εξωτερικό οι έλληνες προπονητές έχουν «χτίσει» ένα πολύ αξιόλογο όνομα.
nnn
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ στις οποίες οι Ελληνες ήσαν περισσότεροι των ξένων –στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος –είναι Απόλλωνας και Παναθηναϊκός (7-3), Ολυμπιακός, Αρης (7-5), Προμηθέας (6-4), Δόξα (5-4), Λαύριο (6-5).
nnn
Δύο χαρακτηριστικές επισημάνσεις: η πρώτη συμμετοχή τριών ομάδων της περιφέρειας και η παρουσία δύο ομάδων από την Πάτρα, που κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι για πόλη εκτός του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (π.χ. Λάρισα).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ