Οσα ειπώθηκαν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και για δημοψήφισμα στη Θράκη μάς καταθορύβησαν. Εφθασαν όμως στη δημόσια σφαίρα μέσα από προβληματικά κείμενα, για τα οποία προφανώς υπάρχουν ευθύνες.
Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει –και αυτό είναι το μείζον –να διερωτηθούμε πώς παράγονται τέτοια επαγγελματικά λάθη. Ηθελημένα; Οχι ακριβώς. Κάτι άλλο φοβάμαι ότι έδρασε στη σύνταξη της είδησης. Πρόκειται για αυτό που θα αποκαλούσα αδέσποτο σύνδρομο δραματοποίησης των γεγονότων, ώστε κάθε φορά ασυναίσθητα να τονίζεται εκείνο που θα προκαλούσε θόρυβο, ταραχή, «τσίμπημα».
Αυτή η στάση όμως ως attitude εξαρτάται, νομίζω, από κάτι άλλο ακόμα σοβαρότερο. Και πιο επικίνδυνο: μήπως οφείλεται στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας που από το είδος της κυρίαρχης ψυχοσύνθεσής της να απολαμβάνει το συνταρακτικό, το συγκλονιστικό, το απίστευτο μετατρέπεται έτσι σε θετικό αποδέκτη της υπερβολής; Μήπως είναι δηλαδή αυτή που οδηγεί την ανήμερη γραφίδα του συντάκτη σε ανάλογες, σύμμορφες διατυπώσεις, με εκείνες που ψυχοδυναμικά την υποστασιοποιούν; Μήπως;
Η επαλήθευση βρίσκεται στις διορθωτικές –προς Ημάς –δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και άλλων που ακολούθησαν και σύμφωνα με τις οποίες «άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα που τα σεβόμαστε και άλλα είναι εκείνα της καρδιάς μας». Τσιμπώντας εμείς στα πρώτα δολώματα του Ηγεμόνα περί αναθεωρήσεων του δώσαμε τη δυνατότητα να πει αυτό που πραγματικά ήθελε: να αμφισβητήσει όχι τις συνθήκες αλλά την εθνική «δικαιότητά» (!) τους. Γιατί μας είπε πως ενώ το μυαλό δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα (πονηρός ο «Ευρωπαίος»), η καρδιά υποκαθορίζεται από τη legitimatas. Οχι από τη legalitas.
Ετσι ο Ερντογάν διέρρευσε αυτό που αγαπάει αλλά δεν μπορεί να κάνει. Μπόρεσε όμως να το αγγίξει μόλις εμείς δείξαμε ότι τον φοβηθήκαμε. Και τις αμέσως επόμενες μέρες, ακόμα και χθες, το συνέχισε. Αξιοποιεί κάτι στο οποίο έπρεπε με άλλον τρόπο να είχαμε απαντήσει. Τόσο τα μέσα μαζικής επικοινωνίας όσο και όποιος άλλος έχει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν έχουν ταυτόχρονα την υποχρέωση άλλων χειρισμών.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ