Ηταν αποκαλυπτικά όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Μέσα σε λίγα λεπτά, όταν η αντιπολίτευση ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία, κατέρρευσαν μύθοι και αυταπάτες, με τους συριζαίους υπουργούς και βουλευτές να κοιτάζονται μεταξύ τους σαν χαμένοι στο διάστημα. Και πρώτα απ’ όλα η αυταπάτη που είχε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία). Αλλά ας θυμίσω το παρακάτω: Στις 20 Μαρτίου 2015, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας η αναζήτηση εσόδων που θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ». Υποσχέθηκε δηλαδή να εισπράξει από αυτή την «αμαρτωλή λίστα» περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Ιδού λοιπόν πόσα ακριβώς εισέπραξε, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν επισήμως στη Βουλή (για να γελάσει και ο κάθε πικραμένος)…
Λίστα Λαγκάρντ

Από τα 2.062 άτομα που περιείχε η λίστα Λαγκάρντ ελέγχθηκαν 212 περιπτώσεις. Βεβαιώθηκαν στο διάστημα 2015-2016 200 εκατ. ευρώ φόροι. Αλλά έως σήμερα εισπράχθηκαν… μηδέν ευρώ. Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση που έδωσε το οικονομικό επιτελείο στην ερώτηση που έκανε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς. Ακολουθούν όμως κι άλλες απίστευτες απαντήσεις. Για παράδειγμα, ρώτησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τι γίνεται με τις offshore εταιρείες, τους ελέγχους των οποίων κάθε φορά ο Πρωθυπουργός ή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης (για θέματα Διαφθοράς) επικαλούνται. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι μόνον 24 offshore εταιρείες έως τώρα έχουν ελεγχθεί και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 20 εκατ. ευρώ. Εχουν εισπραχθεί… μηδέν ευρώ.


Η μεγάλη κατάσχεση των… πούρων

Υπήρξαν όμως και επιτυχίες των εισπρακτικών αρχών, πώς να το κάνουμε; Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που έδωσε ο κ. Αμυράς, οι επιτυχίες είχαν να κάνουν με το λαθρεμπόριο καπνού. Το εννεάμηνο 2016 κατάφεραν να κατασχέσουν 276 λαθραία… πούρα, Κοχίμπα, Partagas και Domenico. Δεν έχουν δοθεί στοιχεία πόσα λαθραία τσιγάρα έχουν κατασχεθεί (και πόσο στοίχιζαν σε φόρους). Ωστόσο το 9μηνο 2016 έχουν γίνει 4.531 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 279.403.859 ευρώ πρόστιμα και έχουν εισπραχθεί… 61.665 ευρώ!


Λαθρεμπορία καυσίμων

Εδώ θα σας θυμίσω κάποιες άλλες δηλώσεις υπουργών (π.χ. Νικολούδη) για τα προσδοκώμενα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής που έγιναν στη Βουλή. Είχαν εξαγγείλει ότι από την πάταξη της διαφθοράς και της λαθρεμπορίας καυσίμων θα εισέπραττε το Ελληνικό Δημόσιο περί τα 2 δισ. ευρώ! Επεσαν όμως έξω στους υπολογισμούς τους. Στα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αμυράς αποκαλύπτεται ότι οι αρμόδιες αρχές όντως ανακάλυψαν λαθρεμπορία στα καύσιμα. Το εννεάμηνο του 2016 ανακάλυψαν 460 λίτρα λαθραίας βενζίνης αμόλυβδης, 300 λίτρα λαθραίου ναυτιλιακού πετρελαίου και ορισμένα άλλα λίτρα λαθραίου πετρελαίου θέρμανσης: «Το σόι μου καταναλώνει περισσότερα για θέρμανση» τους φώναξε από τα βουλευτικά έδρανα ο κ. Αμυράς.


Τι έγινε η Επιτροπή για το Σύνταγμα;

Πάμε τώρα σε μια άλλη επιτροπή, την οποία ανακοίνωσε δόξη και τιμή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προκαλώντας σάλο και με τη σύνθεσή της, αλλά και με την αρμοδιότητά της. Πρόκειται για την Επιτροπή Διαλόγου με την Κοινωνία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρώτα απ’ όλα, με την ανακοίνωση της Επιτροπής παραιτήθηκε ο καθηγητής Πέτρος Παραράς (επειδή ειπώθηκε πως ήταν εισηγητής για το Σύνταγμα της χούντας). Εν συνεχεία, υπήρξαν αντιδράσεις επειδή αυτή η επιτροπή ήταν άνευ θεσμικής ουσίας, αφού οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος γίνονται αποκλειστικά στη Βουλή. Εν πάση περιπτώσει, από τότε που ο κ. Τσίπρας κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους Γιώργο Κιμούλη, Ρένα Δούρου, Κ. Αγοραστό, Κ. Μίχαλο και λοιπούς, η Επιτροπή αυτή εξαφανίστηκε. Ρώτησα, για παράδειγμα, τον γαλάζιο περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό εάν έχει κανένα νέο από την Επιτροπή. Ιδού η απάντηση: «Κανένας δεν μας έχει ακόμα ειδοποιήσει». Και από πού περιμένουν ειδοποίηση νομίζετε; Από το Μέγαρο Μαξίμου! Αλλά πού να βρει χρόνο το Μέγαρο Μαξίμου; Ασχολείται με το μαύρο στα κανάλια. Ρώτησα ευθέως τον κ. Αγοραστό εάν σκοπεύει, με όλα αυτά που συνέβησαν, να παραιτηθεί. Και απάντησε: «Δεν είναι επί του παρόντος αυτή η ερώτηση». Οταν γίνει «επί του παρόντος» και σκεφθεί καλά τι έκανε, ελπίζω να απαντήσει.
Οι συριζαίες μάνες

Δεν τους έφταναν όλα τα άλλα με τα οποία βασανίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αγωνία (διάβαζε γκρίνια) των… μανάδων τους. Μαθαίνω ότι οι περισσότερες συριζαίες μάνες αγωνιούν τι θα γίνει με τα αγαπημένα τους προγράμματα και σίριαλ που βλέπουν στα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια. Εψαξα το θέμα και ανακάλυψα ότι πολλές από αυτές παρακολουθούν «Μουρμούρα», την Ελένη Μεναγάκη (αυτή την παρακολουθεί ανελλιπώς και ο Νίκος Καρανίκας – σύμβουλος του Πρωθυπουργού), «Είσαι το ταίρι μου», «Οι δύο ξένοι». Αντιθέτως δεν πρόσεξα καμία αγωνία για το γεγονός ότι εξαφανίστηκε η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου.


Ανεξάρτητοι εν δράσει

Πέντε έχουν γίνει πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές και δικαιούνται να συμμετέχουν στη Διάσκεψη Προέδρων. Το θέμα είναι ποιος από τους πέντε; Θέλουν οι Χάρης Θεοχάρης, Λ. Γρηγοράκος και Ν. Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος μετέχει και στην Εξεταστική, δεν μπορεί να τα θέλει όλα, ειπώθηκε. Η λύση θα βρεθεί διά κληρώσεως.

HeliosPlus