Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας φορτωμένος με πολλές πικρές αναμνήσεις για την Κύπρο.

Ο φετινός όμως εσημαδεύθη ευχάριστα από την αδελφοποίηση των Συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ», για παιδιά με καρκίνο, Ελλάδος και Κύπρου.

Η εκδήλωση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας παρόντων των Προέδρων των δύο Κρατών, οι οποίοι προσέδωσαν βέβαια θεσμικό κύρος. Οι πραγματικοί όμως πρωταγωνιστές και άξιοι θαυμασμού είναι οι ιδιώτες που αφιέρωσαν τη ζωή τους ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ για το θεάρεστο έργο των αδελφοποιημένων Συλλόγων. Με το έργο τους απέδειξαν ότι για να ανθίσει η ΕΛΠΙΔΑ θέλει όραμα, αυτοπροορισμό και σκληρή δουλειά.

Στο περιθώριο της βραχείας παραμονής του στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανηγορεύθη επίτιμος δημότης Μόρφου και του παρεδόθη το χρυσό κλειδί της πόλεως.

Ομολογουμένως ένιωσα αιφνιδιασμό από τις αντινομίες που περιείχε αυτή η κίνησις. Ο υπ’ αριθμόν ένα πολίτης της Ελλάδος γίνεται, υποτίθεται, αποδέκτης μίας τιμής, αλλά αδυνατεί να επισκεφθεί ελεύθερα αυτήν την πόλη άρα αυτομάτως χρήζεται και εκτοπισμένος πρόσφυγας!!

Δεν είναι παράδοξο που προέκυψαν αντιδικίες και φιλυποψία μεταξύ των προσφύγων, μήπως με αυτόν τον τρόπο γίνεται απόπειρα να «Μορφοποιηθεί» η κυοφορούμενη λύσις κατ’ αναλογίαν κινήσεως που έγινε παλαιότερα, να «Αμμοχωστοποιηθεί».

Ο κ. Παυλόπουλος βέβαια, στην ομιλία του ετόνισε ότι δεν νοείται λύση χωρίς επιστροφή όλων των κατεχομένων, φοβούμαι όμως ότι στις ειδήσεις πέρασε το μήνυμα ότι η απόδοση της Μόρφου μπορεί να καθορίσει την ευόδωση των λεγομένων δικοινοτικών συνομιλιών.

Μια άλλη πιθανή παρενέργεια αυτής της πρωτοβουλίας του Δημάρχου Μόρφου θα ήταν να αρχίσουν αλυσιδωτές προτάσεις κατεχομένων πόλεων να χρήσουν επίτιμο δημότη τον κ. Πρόεδρο, μήπως με αυτόν τον τρόπο πάρουν προταιρεότητα για προνομιακή αντιμετώπιση….

Δεν πέρασε πολύς καιρός και ήδη διαπιστούται κλιμάκωση των απαιτήσεων της Τουρκίας εις βάρος, όχι μόνον της Κύπρου αλλά του Ελληνισμού στο σύνολό του.

Φαίνεται ότι η διάλυση των ψευδαισθήσεων για «επί θύραις λύσιν» γίνεται από τον υπαίτιο του προβλήματος. Φτάνει να το αντιληφθούν όσοι τρέφουν φρούδες ελπίδες για ευόδωση του διαλόγου κωφών για την θνησιγενή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.