Ηταν κατενθουσιασμένος και το έδειχνε. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης την επομένη του Συνεδρίου βρέθηκε στη Βουλή (ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου στο οποίο θα περνούσε η περίφημη τροπολογία Ν. Παππά) και δεχόταν συγχαρητήρια για την παρ’ ολίγον πρωτιά από τους πάντες. Από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από υπαλλήλους της Βουλής. Ενας βουλευτής μάλιστα του έλεγε με καμάρι ότι «βγήκε» από το πρωί τρεις φορές στα κανάλια για να μιλήσει περί του αναδυόμενου σταρ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Ενας άλλος τον ρώτησε πώς έχασε την πρωτιά από τον Ευ. Τσακαλώτο με μόνο τέσσερις ψήφους διαφορά και ο κ. Φίλης δεν έχασε την ευκαιρία να πει ότι και οι δύο είναι πρώτοι, δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ξέρετε: Ο κ. Φίλης βρίσκεται συνεχώς σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Μετέχει στον πρωινό καφέ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει οποιαδήποτε κίνηση χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τον Αλ. Τσίπρα.


Ιδεολογική προσέγγιση

Και με τους πρώην πασόκους του ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε; Γιατί δεν έθεσαν υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή, γιατί παρέμειναν στο περιθώριο, πλην της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία θρονιάστηκε στην πρώτη σειρά; Η εξήγηση, όπως μου την ανέλυσε ένας υπουργός, είναι μία: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας θέλουν ιδεολογική προσέγγιση με το ΠαΣοΚ και όχι αριθμητική προσέγγιση». Ετσι εξηγούνται όλα. Γι’ αυτό κάνει τόσες προσπάθειες ο αρχηγός για να οικειοποιηθεί τη ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου, γι’ αυτό τρέχει προθύμως στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά συνέδρια, ακόμα και ως παρατηρητής. Ιδεολογική προσέγγιση με τους Σοσιαλιστές λοιπόν και τους πασόκους (και μερικοί από αυτούς είναι και «κολλητοί» του, όπως ο Χρ. Σπίρτζης) τους έχει για το θεαθήναι ή για να του μαζέψουν κανένα ψηφαλάκι. Το πολύ-πολύ να τους δώσει κανένα υπουργείο.


Διέξοδος προς τη Σοσιαλδημοκρατία

Γιατί όμως θέλει σώνει και καλά τους πασόκους ο κ. Τσίπρας; Μου λένε ότι τους βλέπει ως διέξοδο προς τη Σοσιαλδημοκρατία, προς την πλήρη μετεξέλιξη του κόμματός του. Μάλιστα, όπως μου είπαν οι συνεργάτες του, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο (ή φόρουμ) στο οποίο θα μετέχουν προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, ώστε κάποια στιγμή που θα κρίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τη στροφή να τους χρησιμοποιήσει όλους αυτούς σε δευτερεύουσες θέσεις στην κυβέρνηση. Αλλωστε, δεν το κρύβει ότι γίνεται συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως στην ουσία αυτός είναι (και) η Κεντροαριστερά. Το λέει αυτό και το επαναλαμβάνει συχνότερα μετά το Συνέδριο για να μπορέσει στο μέλλον να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στους ψηφοφόρους αυτού του χώρου.


Η ατζέντα του Παππά

Στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας κατάφερε (με πολλή προσπάθεια) να πλασαριστεί ο (πολύς) Νίκος Παππάς. Ενας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς μού εξήγησε ότι ο κ. Παππάς δεν έχει μεγάλες συμπάθειες στο κόμμα. Απλώς απολαμβάνει τα προνόμια του πρωτοκλασάτου στελέχους ως «κολλητός» και αυτός του Αλ. Τσίπρα. Αλλωστε στα πηγαδάκια του Συνεδρίου δεν έλειψαν οι γκρίνιες για τον υπουργό-καναλάρχη. Οτι δηλαδή παρέσυρε ολόκληρη κυβέρνηση (αλλά και κόμμα) στη δική του ατζέντα, αυτή με τα κανάλια, τη διαπλοκή, το ΕΣΡ κ.τ.λ., ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ασχοληθεί (και να επιλύσει) σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Επίσης του καταμαρτυρούν ότι κάνει πολιτική με απίστευτη προχειρότητα. Οτι δεν έχει σχέδιο και συχνά λειτουργεί με ρεβανσιστική πρακτική. Να ξέρετε ότι την τροπολογία για το μαύρο σε πέντε ημέρες στα κανάλια τη σχεδίασε και την εκτέλεσε μαζί με τον Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μ. Καλογήρου, κάτι βεβαίως που δεν άρεσε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τη στιγμή που θα τίναζε στον αέρα τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Να ξέρετε επίσης ότι η τροπολογία αυτή έγινε με σύμφωνη γνώμη (και κάλυψη) του κ. Τσίπρα και πρόκειται να επανέλθει στη Βουλή. Πότε; Μόλις διαπιστωθεί ότι στη Διάσκεψη Προέδρων δεν συμφώνησαν για την επαναλειτουργία του ΕΣΡ.


Με Prada πάει στην εκκλησιά…

Τα δύο σημεία που έμειναν απ’ όλη τη φιέστα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν ο κ. Τσίπρας τούς έβαλε να ξαναψηφίσουν επειδή δεν του άρεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η τσάντα Prada της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη. Τη ρώτησα πώς είναι δυνατόν να κουβαλά μια τέτοια φιρμάτη και πανάκριβη τσάντα σε ένα συνέδριο ενός κόμματος που θέλει να χαρακτηρίζεται αριστερό και ιδού τι απάντησε: «Η τσάντα σάς μάρανε. Εχω κι εγώ μια τσάντα την οποία κουβαλώ παντού, στην εκκλησία, στο γραφείο, στο συνέδριο». Απίστευτη εξήγηση, δεν νομίζετε;


Η απόδραση του Θεοχάρη

Συνέβη κι αυτό. Ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έφυγε από το Ποτάμι και ίδρυσε (έχοντας στο πλευρό του τον Αλέκο Παπαδόπουλο) νέο κόμμα (στον χώρο και αυτός της Κεντροαριστεράς), τη «Δημοκρατική Ευθύνη», απέδρασε από το κόμμα του. Δεν τον εκφράζει πλέον, όπως λέει, και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ανεξάρτητος βουλευτής. Τι είχε συμβεί; Τώρα λέει ότι ήταν «απλό μέλος στο κόμμα και όχι συνιδρυτής» και ότι δεν άντεχε να μην ομιλεί με άλλο κομματικό σχήμα. Δεν μπόρεσε τη μοναξιά.

Ο Ιβάν καλεί στο Κρεμλίνο

Στη Μόσχα και συγκεκριμένα στο Κρεμλίνο και όλα τα έξοδα πληρωμένα (εισιτήρια, διαμονή κτλ). Χορηγός ο Ιβάν Σαββίδης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η πρόσκληση γράφει: «Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας σας καλεί στη Μεγάλη Συναυλία, αφιερωμένη στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Κρεμλίνο της Μόσχας. Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έτους Ελλάδας – Ρωσίας στις 24 Οκτωβρίου 2016, 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κρατικού Ανακτόρου του Κρεμλίνου της Μόσχας θα δοθεί συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από τη Ρωσία και την Ελλάδα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας και οργανώνεται από την ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και έχει ως στόχο να τονίσει τους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη». Και από κάτω σημείωση με έντονα γράμματα «τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και χορήγησης βίζας καλύπτονται από τους διοργανωτές».Τι να πω; Μεγαλεία.

Τρία χτυπήματα για τον Στουρνάρα

Σας είχα αποκαλύψει με λεπτομέρειες πώς κατασκεύαζαν συνωμοσίες εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα σ΄ένα παιδικό πάρτι, όταν (κατά τον κ. Στουρνάρα) ο διευθυντής ενημέρωσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εξηγούσε σε έναν προσκεκλημένο στο πάρτι γονέα (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) πώς μπορούν να «φάνε» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: «Θα του βγάλουμε δυο τρία σκανδαλάκια και θα τον διώξουμε, όπως έκαναν οι Κύπριοι μα το δικό τους κεντρικό τραπεζίτη». Πριν στεγνώσει το μελάνι, ήρθε, όπως έλεγαν πηγές της ΤτΕ και η επιβεβαίωση: Η «Αυγή» στη δευτεριάτικη έκδοσή της έγραψε ένα κουίζ: «Ποιος ετοιμάζει τριπλό χτύπημα κατά του Γ. Στουρνάρα;». Επιπλέον ο Νίκος Νικολόπουλος προανήγγειλε μήνυση κατά του κ. Στουρνάρα. Μια εφημερίδα γράφει για ένα σκάνδαλο του κ. Στουρνάρα με τράπεζα της Μάλτας και ένα συριζαίκο site προανήγγειλε ότι αποστέλλονται στο εισαγγελέα τα πρακτικά της κατάθεσης Στουρνάρα για τα δάνεια στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ.

HeliosPlus