Η ΚΕΡΚΙΔΑ, δηλαδή η παρουσία σ’ ένα αγωνιστικό δρώμενο των θεατών, είναι στοιχείο ουσιώδους σημασίας και πολυμορφίας. Από τον ενθουσιασμό και την παρότρυνση μέχρι την άσκηση ψυχολογικής επίπτωσης στους αθλητές-αθλήτριες σε ομαδικό όσο και σε ατομικό σχήμα. Στο φαινόμενο του θετικού ή του αρνητικού κλίματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εξέλιξη μιας αναμέτρησης, αναφέρεται σε επιστολή του στη στήλη o εγνωσμένης εγκυρότητας φίλαθλος ιατρός-ορθοπαιδικός κ. Νίκος Μαρκέας.
nnn
ΤΟ ΚΛΙΜΑ που διαμορφώνεται από την «κερκίδα» μπορεί να διαμορφώσει και την έκβαση ενός αγώνα, η δε επίδραση αυτή στον ψυχισμό των αγωνιζομένων γίνεται αντιληπτή και εκ του αποτελέσματος. Οχι σπάνια, γράφει ο κ. Μαρκέας, ιδίως όταν χάνει το «φαβορί» και κερδίζει το αουτσάιντερ. Οι «προβολείς» τυφλώνουν, τα εμπρηστικά δημοσιεύματα υπερτρέφουν την αυτοπεποίθηση και την υπεροψία, οι εκδηλώσεις των οπαδών εξουδετερώνουν την υπεροχή του ταλέντου. Είναι γνωστά τα όσα συμβαίνουν σε αναμετρήσεις ομάδων ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Π.χ. η περίπτωση του άλματος επί κοντώ στους Ολυμπιακούς του Ρίο με το πανδαιμόνιο που είχε δημιουργηθεί στις εξέδρες. Ο ηττημένος Ρενό Λαβιλιενί απέδωσε τη μέτρια εμφάνισή του στην ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι θεατές στις κερκίδες.
nnn
ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ από τη συμπεριφορά της «κερκίδας» όλοι τις ξέρουμε σε ποδοσφαιρικούς και όχι μόνο αγώνες. Μήπως όμως δεν ήταν βαρύ το κλίμα στις κερκίδες που επηρέασε τις Ελληνίδες της ομάδας Ρυθμικής Γυμναστικής στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, με δραστικό στοιχείο και το άγχος για την πρώτη θέση και προκλήθηκε το φαινόμενο να πέφτουν οι κορύνες από τα χέρια τους και έτσι να χάνεται η ύψιστη διάκριση;
nnn
ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ φίλαθλοι, καταλήγει o επιστολογράφος, πασχίζουν πάντα για το καλύτερο. Αυτοί είναι άλλωστε που συνεχίζουν να επικροτούν τη γνήσια αγωνιστική προσπάθεια, αδιάφορο με το πόσο κοστίζει σε χρυσό, ασήμι, χαλκό. Και ποτέ δεν ξεχνούν, ακόμα και όταν τα φώτα χαμηλώσουν και η αυλαία πέσει.
nnn
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ της στήλης: Διφυής ο ρόλος της «κερκίδας». Αυτοί που τους φιλοξενεί άλλοτε δρουν θετικά στην εξέλιξη των αθλητικών δρωμένων και άλλοτε τα επηρεάζουν αρνητικά, σε κλίμακα η οποία ξεκινά από την ψυχολογική παρότρυνση και καταλήγει σε εστία βαρβαρότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ