Υπάρχουν οικογένειες οι οποίες δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη των προσφύγων στις απογευματινές, ούτε καν τις δικές τους, τάξεις. Οι ίδιοι γονείς υποθέτω ότι, όταν τα παιδιά τους τούς ρωτούν για ποιον λόγο μένουν σπίτι, τους εξηγούν πως αν τα πλησιάσουν τα προσφυγόπουλα κάτι θα πάθουν: θα μολυνθούν, θα αρρωστήσουν, θα πάθουν κακό. Λογικά αποφεύγουν να τους πουν τι παθαίνουν υιοθετώντας τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οτι λειτουργούν ρατσιστικά και γεμίζουν τις ψυχούλες τους μίσος, καταδικάζοντας μικρά παιδιά, πρόσφυγες πολέμου, παιδιά που έχουν θρηνήσει μάνα, πατέρα, αδέλφια, παιδιά που έζησαν τη φρίκη και τώρα ζουν τον ρατσισμό σε όλο του το «μεγαλείο».
Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν παιδιά στη γωνία, τα αναγκάζουν να κοιτούν χαμηλά και να φοβούνται, τα κοιτάζουν με μίσος και τους δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι είναι ανεπιθύμητα. Υπάρχουν γονείς που δασκαλεύουν τα παιδιά τους να μισήσουν άλλα παιδιά. Είναι οι ίδιοι που αν το παιδί τους πέσει θύμα bullying θα το καταγγείλουν στη διεύθυνση του σχολείου και στις κάμερες.
Υπάρχουν ευτυχώς και άλλα παιδιά που υποδέχτηκαν τα έκπληκτα και φοβισμένα προσφυγόπουλα με τραγούδια, αγκαλιές και χειροκροτήματα.
Αυτές οι εικόνες εναλλάσσονταν μπροστά από τα μάτια μας τις τελευταίες ημέρες. Αυτές οι εικόνες προβλήθηκαν από δελτία ειδήσεων και από ενημερωτικές εκπομπές.
Υπάρχουν ευτυχώς και κάποια τηλεοπτικά πρόσωπα, στον αντίποδα των παραπάνω γονιών, τα οποία απέναντι στον ζόφο και τις ακραίες συμπεριφορές έλαμψαν και λάμπουν μέσα από αυτό που αποφάσισαν να κάνουν.
Ο Γιώργος Μαυρίδης, ο νεαρός ταξιδιώτης που είδαμε μέσα από την εκπομπή «World party», κάλεσε πριν από μερικές ημέρες τον κόσμο στο στούντιο τατουάζ που έχει στη Θεσσαλονίκη για να τους σχηματίσει χαμογελαστές φατσούλες. Δεν το έκανε για να σπάσει πλάκα. Η προσπάθειά του ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τα παιδιά της Παιδιατρικής Παιδοογκολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ. Επί 14 ώρες ο γνωστός tattoo artist έμεινε στη θέση του υπομονετικά και υποδέχτηκε όσους στάθηκαν επί ώρες στην ουρά για να «χτυπήσουν» το τατουάζ που είχε σχεδιάσει για τον σκοπό αυτόν. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από θετικό. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται στα 7.295 ευρώ, τα οποία θα δοθούν εξ ολοκλήρου σε οικογένειες που τα παιδιά τους πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Τουλάχιστον ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν γονείς και άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο μόνος δρόμος πλέον είναι η αλληλεγγύη. Ενα πρόσωπο, το οποίο υπήρξε και τηλεοπτικό, αθόρυβα πήρε μια πρωτοβουλία, όχι φορώντας χαμόγελα και κάνοντας εξώφυλλα, αλλά κάνοντας απλά τη δουλειά του. Αυτό που δεν είχε, αλλά ήθελε να διαθέσει, το έκανε εξαργυρώνοντας τη φήμη του. Και τη μεγαλοψυχία του που δείχνει ανεξάντλητη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ