από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών κατά το Σύνταγμα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ.5 του Συντάγματος: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο αυτό η 30ή Ιουνίου του έτους της αποχώρησης του δικαστικού λειτουργού».
 
Η διάταξη αυτή ρυθμίζει πλήρως, σε συνταγματικό επίπεδο, τα σχετικά με το όριο  ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Η συνταγματική διάταξη δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι  συνταγματικώς δεδομένα και σαφή.
 
Αντιθέτως στο άρθρο 16 παρ. 6 εδάφιο γ´ του Συντάγματος που ρυθμίζει το όριο  ηλικίας των καθηγητών ΑΕΙ, περιέχεται ρητή παραπομπή στο νόμο ( επιφύλαξη υπέρ του νόμου). Τίθεται εκ του Συντάγματος το όριο του 67ου έτους της ηλικίας, εφόσον ο κοινός νόμος δεν ορίσει διαφορετικό όριο. Η διαφορά στη γραμματική διατύπωση του άρθρου 16 παρ. 6 και του άρθρου 88 παρ. 5  είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16 παρ. 6 εδάφιο  γ´ : «Νόμος ορίζει το όριο ηλικίας των καθηγητών των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων· έως ότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους» .
 
Μεταφέρεται δημοσιογραφικά η άποψη κάποιων ότι το άρθρο 88 παρ. 6 προβλέπει το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών ως εγγύηση υπέρ αυτών. Άρα δεν μπορούν λόγω ισοβιότητας να απολυθούν πριν συμπληρώσουν το όριο, αλλά μπορούν να παραμείνουν, αν το επιθυμούν και για όσο χρόνο το επιθυμούν !
 
Το όριο ηλικίας που θέτει το άρθρο 88 παρ. 5 δεν συνιστά εγγύηση προσωπική αλλά θεσμική με τη μορφή κανόνα που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης διασφαλίζοντας την ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των δικαστικών λειτουργών, των παλαιότερων που αποχωρούν και των νεώτερων για τους οποίους ανοίγουν θέσεις προς προαγωγή. 
 
Την απάντηση τη δίνει άλλωστε ρητά η μεταβατική διάταξη του άρθρου 118 παρ. 1 του Συντάγματος: «Αφότου αρχίσει να ισχύει το Σύνταγμα [αυτό έγινε στις 11.6.1975] οι δικαστικοί λειτουργοί, από το βαθμό του προέδρου ή εισαγγελέα εφετών και άνω, ή τον αντίστοιχο με αυτούς, αποχωρούν από την υπηρεσία, όπως έως τώρα, μόλις συμπληρώσουν το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους· το όριο αυτό μειώνεται από το έτος 1977 κατά ένα έτος ετησίως έως το εξηκοστό έβδομο έτος».
 
Είναι συνεπώς προφανές ότι το άρθρο 88 παρ. 5 θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσκρούει στο Σύνταγμα η παράταση της θητείας ανώτατων δικαστικών  
Η κυβέρνηση σκέπτεται την αύξηση ορίου ηλικίας δικαστών με την αναθεώρηση του Συντάγματος 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αναρωτιέμαι, | 12/10/2016 13:02
  θα ήθελαν να εξαρτώνται από τη διάθεση του κοινού νομοθέτη οι δικαστές; που σήμερα μπορεί να ορίσει το όριο στο 70 έτος, αύριο να το επαναφέρει στο 67ο έτος ή όπου αυτός νομίζει; και να αποφασίζει ο νομοθέτης αναλόγως της "συμπεριφοράς" των δικαστών σε υποθέσεις που τον ενδιαφέρουν ή με βάση τις συμπάθειές του προς τους δικαστές που θα έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας; Αυτά λέτε ότι δεν τα σκέφθηκε ο συνταγματικός νομοθέτης; τα σκέφθηκε και γι' αυτό διατύπωσε το άρθρο με τη μέγιστη σαφήνεια! Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Θέλουν οι δικαστές να παραιτηθούν από τη συνταγματική εγγύηση και να τεθούν στη διάθεση του κοινού νομοθέτη; για πρώτη φορά στη συνταγματική ιστορία του Κράτους;
  Νίκος
  απάντηση571
   
   
  I ka.Thanu tha eprepe na ine evcharistimeni pu fevgi toso omala. | 12/10/2016 12:47
  Ti na pi o k.Tsipras pu kamia paratasi den ton sozi? Ean thelun na fygun mazi, tote i ka.Thanu tha prepi na viasti, anti na epithimi na mini ke ala CHRONIA!!!!!
  bludicka
  απάντηση341
   
   
   
  Λελογισμένες αυξήσεις | 12/10/2016 12:17
  Καλά όλα αυτά, απολύτως τεκμηριωμένα και μή επιδεχόμενα σοβαρής αντιρρήσεως. Εάν όμως ο "σφυγμός του κόσμου" είναι διαφορετικός και οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων τον "αφουγκραστούν", τότε δεν αποκλείεται να υπερισχύσει μια διαφορετική (πιο ελεύθερη βρε αδελφέ) ερμηνεία, συνοδευόμενη μάλιστα από λελογισμένες αυξήσεις. Επιπλέον πρέπει να ερωτηθεί σχετικά και ο καθ' ύλην αρμόδιος κ. Κιμούλης. Αυτόν τον ξεχάσατε.
  Πάνος Μπάρμπας
  απάντηση781
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ανεπίδεκτοι μαθήσεως! | 12/10/2016 10:46
  Οι ντενεκέδες του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη όταν μιλάς για Σύνταγμα,νομίζουν τήν πλατεία!.
  Volos
  απάντηση1104