Σας έχω ένα πανεύκολο κυριακάτικο κουίζ που σχετίζεται με την επικαιρότητα: Ποιον άραγε αποκαλούν (με την καλή έννοια) «λουκουμά» ορισμένοι εκκλησιαστικοί παράγοντες; Και ποια «ψείρα» οι ανώτεροι δικαστικοί της χώρας; Ο ευρών αμειφθήσεται.
Τους κόβεται ο τσαμπουκάς


Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε, αλλά έχω την εντύπωση ότι τελευταίως έχει πέσει ο τσαμπουκάς των συριζαίων. Και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά επίσης ο αέρας έχει χαθεί. Πού εκείνες οι εποχές που όλα τα σφάζαν κι όλα τα μαχαιρώναν; Τώρα μόνον εκκλήσεις για ψυχραιμία, συναίνεση και συμμετοχή κάνουν. Και το ύφος μαζεμένο και σεμνότυφο. Τι να άλλαξε άραγε; Η απάντηση είναι προφανής. Ακούνε τη βοή των επερχόμενων γεγονότων και αντιλαμβάνονται ότι η εποχή των ανοίκειων επιθέσεων έχει παρέλθει. Ισως και ανεπιστρεπτί. Σε λίγο θα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τον σφυγμό της κοινωνίας σε κάθε τους βήμα. Με δυο λόγια, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους.
nnn
Μετά μάλιστα τη μαζική εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης φόρων και οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών θα συναντούν ολοένα και περισσότερους αγανακτισμένους πολίτες όπου και να πάνε. Οσο μάλιστα αυξάνονται οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επί του παρόντος γίνονται από το κράτος και τους δήμους, η οργή των ανήμπορων πολιτών θα εκτινάσσεται στα ύψη. Και τότε, όπως λέει κι ο λαός, δεν θα έχουν μέρος να κρυφτούν.
nnn
Αλλά και στη Βουλή μη νομίζετε ότι τους περνά πλέον ο τσαμπουκάς. Να, πάρτε για παράδειγμα την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του λεγόμενου πανίσχυρου υπουργού-καναλάρχη, του Νο 2 στο Μέγαρο Μαξίμου, Νίκου Παππά. Για να τα βγάλει πέρα και να δικαιολογήσει τον νομικά ευάλωτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, χρειάστηκε τη βοήθεια δύο κυριών, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και της Αννέτας Καββαδία, οι οποίες λειτουργούσαν ως… συνήγοροί του. Ούτε όμως αυτή η βοήθεια έπιασε. Κάποια στιγμή μάλιστα, όταν βρέθηκε σε δύσκολη θέση μη μπορώντας να απαντήσει σε ερώτηση του Ευ. Βενιζέλου, έκανε το λάθος (ή θα νόμισε ότι βρίσκεται σε καμιά κομματική συνεδρίαση) και σήκωσε το χέρι του, όπως κάνουν οι εισαγγελείς. Αλλά βρήκε τον δάσκαλό του: «Οχι το χέρι σας σε μένα, όχι το υφάκι αυτό σε μένα. Δεν θα με διακόπτετε όταν μιλάω…» του είπε εκείνος. Και ο κ. Παππάς κάθισε κάτω σαν βρεγμένη γάτα…
nnn
Ενας διμοιρίτης των ΜΑΤ, ούτε καν 30 χρονών, κλήθηκε προσφάτως να επιβάλει την τάξη σε αγανακτισμένους πολίτες σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μιας πάμφτωχης οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος διμοιρίτης βρισκόταν την περασμένη Τρίτη έξω από τη Βουλή σιδερόφρακτος, δηλαδή με ασπίδα, κλομπ και ψεκαστικό, με εντολή να εμποδίσει συνταξιούχους να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Φανταστείτε τώρα τον πόνο αυτού του ΜΑΤατζή. Πριν από λίγες ημέρες η μητέρα του έχασε το σπίτι της (ένα δυάρι 80 τ.μ.) σε πλειστηριασμό και έπρεπε να επιβάλει την τάξη όταν αγανακτισμένοι γείτονες πήγαν να της συμπαρασταθούν στο δικαστήριο. Εξω από τη Βουλή ήταν ο πατέρας του, συνταξιούχος που συμμετείχε στη διαδήλωση στο μπλόκο Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού διαμαρτυρόμενος για την περικοπή των συντάξεων. Εμαθε από συναδέλφους του ότι τα ΜΑΤ ψέκασαν τους συνταξιούχους. Ποια ελπίδα άραγε μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος…
Το δίλημμα του Αγοραστού


Δύσκολα περνά τούτες τις ημέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πασών των περιφερειαρχών Κώστας Αγοραστός. Εγκλωβίστηκε από την απόφαση του κ. Παραρά να παραιτηθεί από την Επιτροπή Διαλόγου με την κοινωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία συγκρότησε, χωρίς θεσμικό περιεχόμενο, ο Πρωθυπουργός. Καθότι σύμπασα η ΝΔ τον καλούσε να πράξει και αυτός το ίδιο. Του είχε επισημανθεί από καιρό ότι τα πολλά σούρτα-φέρτα με τους προεδρικούς και τους… μαξιμιλιανούς θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Δεν άκουγε κανέναν όμως. Κολακευόταν από του προέδρου τα χαϊδέματα και του Παππά τα κανακέματα. Τώρα ήλθε η ώρα να διαλέξει: «Την Κική ή την Κοκό», όπως λέει και η οπερέτα του Ιωάννη Κομνηνού. Μέγα το δίλημμα του θεσσαλού περιφερειάρχη.

Απειλές κατά Μητρόπουλου

Με απειλές και πρακτικές που υπερβαίνουν κατά πολύ τη γνωστή υπόθεση περί φοροδιαφυγής για την οποία είχε κατηγορηθεί βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος. Προσφάτως το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναιρέσεως των σε βάρος του καταδικαστικών αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών την οποία είχε καταθέσει ο κ. Μητρόπουλος, αποδεχόμενο τις προθεσμίες παραγραφής της υπόθεσης. Πλην όμως, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής (στην πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση) αναφέρει σήμερα σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έχει δεχθεί περισσότερες από 10 σωματικές επιθέσεις από αγνώστους…
nnn
Η πρώτη από αυτές συνέβη, σύμφωνα με αυτά που καταγγέλλει, το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου 2015. Ο κ. Μητρόπουλος εκείνο το βράδυ είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή και είχε αναφέρει κάποια ονόματα εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του.
Την επόμενη ημέρα έστειλε αίτημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο ζητώντας του να διερευνήσει «τυχόν διάπραξη αδικημάτων από πράξεις ή/και παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων ή λειτουργών» σχετικά με την υπόθεσή του. Την ημέρα εκείνη δέχθηκε τη δεύτερη επίθεση, με γροθιές και κλωτσιές, ενώ ακολούθησαν και άλλες. Οι επιθέσεις διακόπηκαν όσο ο κ. Μητρόπουλος είχε αστυνομική προστασία, την οποία είχε ζητήσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Μόλις όμως η αστυνομική προστασία αφαιρέθηκε, προ ολίγων ημερών, το περιστατικό επαναλήφθηκε.
nnn
Στην υπόθεση του κ. Μητρόπουλου περιλαμβάνονται πολλές συμπτώσεις. Οπως μια απειλή που διατύπωσε στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο του είχε πει «θα σε λιώσουμε», όσο δεν δεχόταν να είναι σε χαμηλή θέση στο ψηφοδέλτιο του Υπολοίπου Αττικής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ή το ότι ουδέποτε έλαβε απάντηση για το αίτημά του από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ή το ότι η υπόθεση ξεκινά από μια αντιδικία για τις επίμαχες δικηγορικές αμοιβές με νομικό που προσφάτως απασχόλησε τη δημοσιότητα για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Επιπλέον, καλείται εκ νέου σε απολογία για την ίδια υπόθεση, παρά την απαλλαγή του από το ΣτΕ. Σήμερα ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει: «Περισσότερο φοβάμαι για τη ζωή μου και την οικογένειά μου παρά σκέφτομαι να αμυνθώ».

nnn
Παλεύει εναγωνίως το τελευταίο διάστημα ο Μιχάλης Τσαμάζ του γερμανικού ΟΤΕ να περάσει στο Υπερταμείο το τελευταίο 5% των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στον Οργανισμό. Με προφανή σκοπό να διασφαλιστεί η πλήρης επικράτηση των γερμανικών συμφερόντων στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Για να δούμε τι θα κάνει ο κ. Σπίρτζης αλλά και τα άλλα παιδιά του δήθεν πατριωτικού ΠαΣοΚ που συνεπικουρούν τον κ. Παππά και την παρέα του.
Μητσοτάκης στο Χάρβαρντ

Στο Χάρβαρντ θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης για να μιλήσει με θέμα πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει κανονική χώρα, με αλλαγή βεβαίως κυβέρνησης.
nnn
Τη Δευτέρα θα δώσει τη μάχη στη Βουλή για την προ ημερησίας συζήτηση σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, μια συζήτηση από την οποία πολλά θα ακούσουμε, και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση.
nnn
Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης καμαρώνει για την τύχη του. Απέδειξε –λέγοντας τρεις αριθμούς του Τζόκερ και βρίσκοντας τους δύο –ότι αυτό που χρόνια τώρα λεγόταν για τον πατέρα του δεν ισχύει. Αλλά βρήκε συνάμα και τον μπελά του. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι τις προάλλες, φθάνοντας στην Πρέβεζα, κάποιος κέρδισε στο Τζόκερ 5,5 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή όλη ημέρα δεν σταμάτησαν να χτυπούν τα τηλέφωνα της ΝΔ από διαφόρους που ζητούσαν να τους πει αριθμούς στο Τζόκερ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η Μάνια Τεγοπούλου, εκδότρια της πάλαι ποτέ «Ελευθερο­τυπίας», κόρη του αείμνηστου Κίτσου Τεγόπουλου, αντιμετωπίζει πραγματικά εξοντωτικές διώξεις. Είναι τέτοια η εχθρότητα των φορολογικών αρχών απέναντί της που δεν έχει προηγούμενο. Εχασε την ιστορική εφημερίδα και μαζί όλη της την περιουσία. Και τώρα, με την εταιρεία χρεοκοπημένη στα χέρια του συνδίκου, καλείται να αντιμετωπίσει και το αποτέλεσμα εξωλογιστικού ελέγχου για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Οι φωστήρες των φορολογικών αρχών προσδιόρισαν εξωλογιστικά, χωρίς δηλαδή να έχουν πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία, επιπρόσθετα έσοδα 93 εκατ. ευρώ. Και διεκδικούν από την κυρία Τεγοπούλου ΦΠΑ 64 εκατ. ευρώ. Τη σέρνουν κάθε λίγο και λιγάκι στα δικαστήρια προκειμένου να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από ένα πρόσωπο που αποδεδειγμένα δεν έχει και δεν μπορεί. Τόση εχθρότητα λοιπόν και τόση ανοησία συγκεντρωμένη στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών. Να τους χαίρεστε, κύριε Τσίπρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ