Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ της συμμετοχής Ελλήνων και ξένων στο πρωτάθλημα (της μεγάλης βαθμίδας) του ποδοσφαίρου μας είναι στοιχείο, για περισσότερους από έναν λόγους, ουσιώδες αθλητικής αλλά και κοινωνικής όψης. Οι αριθμοί μιας από τις πρώτες αγωνιστικές ημέρες είναι διαφωτιστική. Φυσικά κάποιες διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν σε κάθε ομάδα στη ροή του πρωταθλήματος αλλά η εικόνα δεν θα αλλάξει αισθητά στο σύνολό της.
nnn
Η ΠΡΩΤΗ διαπίστωση είναι ποσοστιαία, αριθμητικής μορφής. Σε σύνολο 223 ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιήθηκαν (όλες οι ομάδες πλην μιας χρησιμοποίησαν 14 παίκτες) οι Ελληνες κάλυπταν το 46% και οι ξένοι το 54% (104-119). Υπεροχή των ξένων ασφαλώς. Αλλά αυτό που οι αριθμοί αυτοί δεν δείχνουν αφορά τον χρόνο συμμετοχής, όπου το ποσοστό των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι πολύ μεγαλύτερο.
nnn
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ είναι πολλές και διάφορες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «αφελληνισμός». Ο αντίλογος έρχεται από την «παγκοσμιοποίηση»… Η πρώτη επίπτωση αφορά την αυξανόμενη «μετανάστευση» των καλύτερων, σε μεγάλο βαθμό, ελλήνων ποδοσφαιριστών, που σε θετικό επίπεδο διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί πρόχειρα. Απαιτείται μια ενδελεχής διερεύνηση, καθώς οι παράμετροι και τα αίτια πολλά και διάφορα.
Φυσικά το πάλαι πότε συναισθηματικό «δέσιμο» των ελλήνων ποδοσφαιριστών με τον κόσμο της συγκεκριμένης ομάδας είναι εξαφανισμένο. Σποραδικές οι περί του αντιθέτου περιπτώσεις και μάλιστα ευπρόσδεκτες.
nnn
Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ παρουσία των ξένων σχηματοποιείται έντονα στις ισχυρότερες οικονομικά ομάδες, σε μία από τις πρώτες αγωνιστικές ημέρες. Παναθηναϊκός (όλοι ξένοι), Ολυμπιακός (12-2). Στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ η εικόνα καλύτερη (ΠΑΟΚ 8 ξένοι, 6 Ελληνες, ΑΕΚ 9-5). Χαρακτηριστικό στοιχείο η ισοπαλία (7-7) και 7-6 στις ομάδες του Πλατανιά, του Λεβαδειακού, του Παναιτωλικού, της Βέροιας, της Κέρκυρας, του Αστέρα Τρίπολης, του Ατρομήτου. Οι ομάδες με ελληνικό χρώμα –και γι’ αυτό δικαιούνται έπαινο –είναι οι Γιάννενα, Λάρισα, Ηρακλής (9-5), Πανιώνιος (8-6) και Ξάνθη (7-6). Εδώ το ερώτημα: με ποιο τίμημα; Ιδού η απορία. Οσον αφορά το μέγα κεφάλαιο του προπονητή η αναλογία είναι 10 Ελληνες και 6 αλλοδαποί. Οι «μεγάλοι» εμπιστεύονται ξένους (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, ευτυχώς, στο μπάσκετ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ