Παραδικαστική διαφάνεια
Αφού οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας πήγαν στο Μαξίμου να ζητήσουν αυξήσεις μισθών, γιατί τα ΜΑΤ τους άφησαν να περάσουν, ενώ τη Δευτέρα εμπόδισαν τους συνταξιούχους; Πού είναι η ισονομία, ημερολόγιό μου; Γιατί η κυρία Βασιλική Θάνου, κάπου στα 60 υποθέτω, περνάει ανεμπόδιστη να συζητήσει τα μισθολογικά της με τον πρωθυπουργό, ενώ η 85χρονη κυρία Κατίνα Μανιτάρα ψεκάζεται;
Βεβαίως, την ευθύνη για τον ψεκασμό την έχουν πρωτίστως αυτοί που βάζουν γερόντισσες επικεφαλής σε συγκρουσιακές πορείες –τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τέτοιες πρακτικές, τότε που έβαζε τον Μανώλη Γλέζο μπροστά-μπροστά στις επιχειρήσεις κατάληψης της Βουλής. Και όταν τα ΜΑΤ δεν άφηναν τον Γλέζο να κατεβάσει τη σημαία και από τη Βουλή φώναζαν: «Ντροπή! οι γερμανοτσολιάδες μερκελιστές ρίχνουν δακρυγόνα στον Γλέζο!».
  • Τι ωραίες εποχές… πληρώνουμε τώρα κάτι παραπάνω σε ανεργία και φόρους, αλλά το ευχαριστηθήκαμε τότε. Ο Κατρούγελως ποτέ δεν το ξεχνά –μετά από διανοητικό μόχθο ετών, ολοκλήρωσε τη θεωρία του: όχι μόνο λεφτά, αλλά και δουλειές υπάρχουν: «Κάθε άνθρωπος που βγαίνει στους δρόμους… είναι κέρδος. Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να ενισχυθούν οι θέσεις μας και για τα εργασιακά».
Θέσεις για τα εργασιακά έχουν οι κυβερνώντες –οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστη λεπτομέρεια για τον διανοητή Κατρούγελω, όπως η έλλειψη γυναικών στο γνωστό καλά οργανωμένο μπορντέλο.
  • Το θέμα μας όμως είναι η δικαστική εξουσία: βαρέθηκα να γράφω και να ξαναγράφω «τέτοια πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει», αλλά συνεχώς γίνονται καινούργια πρωτόφαντα –όπως το να καλεί ο πρωθυπουργός την ηγεσία της Δικαιοσύνης και να συζητά το μισθολόγιο των δικαστικών, τη στιγμή ακριβώς που δικαστήρια πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για μείζονα θέματα που αφορούν την κυβέρνηση.
Τα διάφορα «παραδικαστικά κυκλώματα» έχουν αποδείξει ότι κάποιοι δικαστές χρηματίζονται –αλλά κυβέρνηση να προσπαθεί να χρηματίσει όλους τους δικαστικούς έτσι φανερά; Κάτι θυμάμαι με τον Αντώνη Σαμαρά, να καταβάλλει δεκάδες εκατομμύρια «αναδρομικά» όταν κόβονταν μισθοί και συντάξεις παντού, αλλά δεν είχε οργανώσει τελετή στο Μαξίμου για να το αναγγείλει. Μουλωχτά το έκανε, ακόμη και αυτός ντρεπόταν στιγμές-στιγμές, μπορεί και να υπολόγιζε το περίφημο πολιτικό κόστος.
Διαφάνεια; Ακριβώς –δεν κρυβόμαστε, κυρίες και κύριοι, δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εξουσία, δίνουμε υποσχέσεις στους δικαστές πριν από τις δίκες, να τραγουδάμε ακροδεξιοί και ακροαριστεροί μονιασμένοι στο Μαξίμου. Σημασία έχει να μπεις στο Μαξίμου, από εκεί και πέρα δεν έχει καμιά σημασία ούτε τι κάνεις ούτε με ποιους. Οσο για το πολιτικό κόστος, αφού έτσι ή αλλιώς οι άθλιοι δημοσκόποι λένε ότι το πληρώνουμε, τουλάχιστον να ευχαριστηθούμε την εξουσία όσο την έχουμε: «σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε» –όπως είπε κάποτε και η πολιτικά σοφή Μαρίκα Μητσοτάκη.
Θεάρεστα σχέδια


  • Για να κρίνουμε την ποιότητα της ελληνικής πολιτικής ελίτ, ημερολόγιό μου, μάλλον είναι περιττές αυτές οι αναφορές –αρκεί μόνο η είδηση που διάβασα στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή: δύο Βουλγάρες, η Ιρίνα Μπούκοβα (πρόεδρος της Ουνέσκο ήδη), και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (επίτροπος προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ήσαν υποψήφιες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ –δεν θυμάμαι κανέναν/καμία έλληνα/ελληνίδα πολιτικό να έχει φθάσει τόσο ψηλά και στη συνέχεια να διεκδικεί την ανώτατη πολιτική θέση του πλανήτη.
Αθλητές, καλλιτέχνες, γραφιάδες, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα στον διεθνή ανταγωνισμό –ακόμη και στο σκάκι, η 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων, τρίτη φορά κατακτά τίτλο πρωταθλητή στην ηλικιακή κατηγορία της. Βουλευτές Καβάλας ποιοι είναι; Ποιος τους ξέρει;
Δεν είναι θέμα διασημότητας, είναι θέμα αξίας: οι έλληνες πολιτικοί καμιά απολύτως διεθνή διάκριση δεν έχουν –ακόμα και εκεί που η χώρα μας δικαιούται θέση σε διεθνείς οργανισμούς ή στην ΕΕ, τις δεύτερες και τις τρίτες τους δίνουν. Μόνο σε μας κάνουν τους σπουδαίους.
  • Αξίζει τον κόπο, όταν συμβαίνουν τέτοια μείζονα, να νιώθεις έκπληξη επειδή στο Crimes ‘n Poems του Σάμη Γαβριηλίδη, που είχες πάει για καφέ, μαθαίνεις ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκδίδει εβδομαδιαίο free press;
Το παράτησε κάποια παρέα στο διπλανό τραπέζι φεύγοντας το περιοδικό με το γυαλιστερό πολυτελές εξώφυλλο, «Πρακτορείο» διάβασα στον τίτλο· «η Ιντέλιτζενς ή η CIA το εκδίδει άραγε;» αναρωτήθηκα και το έπιασα, ευχαριστημένος που έγιναν και αυτές τόσο διαφανείς όσο και η κυβέρνησή μας. Επαθα σοκ διαβάζοντας πως είναι «Εκδοση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» –τέτοιο πράγμα δεν έχει ματαγίνει στην 150χρονη ιστορία των πρακτορείων ειδήσεων, ημερολόγιό μου.
Πρέπει να μη σέβεσαι ούτε τη δουλειά σου, ούτε τους πελάτες σου, ούτε τους φορολογούμενους για να κάνεις κάτι τέτοιο. Στηριγμένος στην κρατική επιχορήγηση, βγαίνεις να ανταγωνιστείς τους πελάτες σου, τα έντυπα που αγοράζουν τις ειδήσεις σου –μόνο αν νοσταλγείς τα προπαγανδιστικά «Επίκαιρα» αποτολμάς κάτι τέτοιο. Εκτός αν θέλεις να καταπολεμήσεις την ανεργία των φίλων, να βοηθήσεις φιλικά μαγαζιά που σχεδιάζουν και τυπώνουν έντυπα να μην κλείσουν και χαρτέμπορους, φίλους πάντα, να μη χρεοκοπήσουν. Θεάρεστα σχέδια όλα.
Θα έπρεπε η αντιπολίτευση να έχει κάνει δεκάδες ερωτήσεις για το σκάνδαλο –όμως διαπίστωσα ότι τον Σεπτέμβριο έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τι πειράζει; Θα το κληρονομήσουμε εμείς το περιοδικό όταν έρθουμε στην εξουσία» πρέπει να σκέφθηκαν στην εντιμότατη Νέα Δημοκρατία.
Παρωνυχίδα, θα πεις· αλλά εξ όνυχος αναγνωρίζεις και τον λέοντα και τους μικρότερους θηρευτές, ημερολόγιό μου· από τα τσακάλια ως τα μικρά τρωκτικά. Και τι πειράζει αν την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν έξι περιοδικά του ομίλου Alpha Editions; Το ΑΜΠΕ να είναι καλά, να τα αντικαταστήσει.
  • Τον υπουργό Παιδείας τον αναγνωρίζεις από το μάθημα των θρησκευτικών. Αλλά εγώ δεν έχω ακόμα καταλάβει τι έγινε –Ιερώνυμος Λιάπης και Νίκος Φίλης ισχυρίζονται και οι δύο ότι νίκησαν. Θα καταλάβουμε σύντομα τι έγινε. Θα επιβεβαιωθεί άραγε πως η σπαστική Αριστερά είναι πιο πίσω και από τον «δεξιό» Κώστα Σημίτη;

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Να θες να αλλάξεις την Ευρώπη και τελικά να μην μπορείς να αλλάξεις ούτε το βιβλίο των Θρησκευτικών! Οπως με τους δανειστές, έτσι και με την Εκκλησία: Πρώτα τσαμπουκάς, μετά γονυκλισία.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ
nnn
Η Δικαιοσύνη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι των μισθολογικών αυξήσεών της.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
nnn
Θαυμάσιος ηθοποιός ο Κιμούλης. Από τη νέα του θέση θα μπορέσει να υποδυθεί τον Σαρίπολο, τον Σβώλο, τον Μάνεση, ακόμη και τον Λούντβιχ φον Μάουερ. Ηθοποιία σημαίνει υποκρισία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Στα σύγχρονα κράτη, η θρησκεία έχει περάσει στη σφαίρα του ιδιωτικού, είναι θέμα συνείδησης. Ετσι, τα κράτη σέβονται τα του οίκου της (ιεραρχία, λατρευτικές πρακτικές), από τη στιγμή που αυτή δεν εναντιώνεται στους νόμους που ψηφίζουν τα κοινοβούλιά τους.
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
…ας υπενθυμίσει κάποιος στον πρόεδρο, που απείλησε την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων για οποιαδήποτε παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, πως όρος της συνθήκης είναι και η αποστρατιωτικοποίηση νησιών μας…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Το καράβι θαλασσοπνίγεται με δύο καπετάνιους στο τιμόνι. Ο πρώτος, πιστός στον Μαρξ, το οδηγεί στη Βενεζουέλα για δελτίο τροφίμων. Ο δεύτερος, ορθόδοξα πιστός, στον δρόμο για μάννα εξ ουρανού.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Τα «περήφανα γηρατειά», καίτοι κτυπιόμαστε ιδιαιτέρως από τους Κατρούγκαλους των Συριζοανέλ, η προχθεσινή εικόνα της ανατροπής της αστυνομικής κλούβας δεν τα εκπροσωπεί. Με Οχτωβριανή εισβολή στα χειμερινά Ανάκτορα των Τσιπροκαμμένων έμοιαζε…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ