ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ είναι, ως γνωστόν, το περιούσιο στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ατομικό επίπεδο τα πάντα μπορεί να αλλάξουν, ενώ τα «κέρδη» σε εθνικό –μάλλον πιο κοντά σε κρατικό –επίπεδο δημιουργούν καταστάσεις που κλιμακώνονται από την παλλαϊκή ευφορία μέχρι τα γεωπολιτικά οφέλη. Καλός φίλος της στήλης, ο Γ. Ασημάκος, αλίευσε και μας προμήθευσε πίνακες με αριθμούς, η επεξεργασία των οποίων, από διάφορους δρόμους αξιοποίησης, οδηγούν σε συμπεράσματα και παρατηρήσεις ως προς την κατανομή –άνιση εκ των πραγμάτων –των μεταλλίων σε 86 χώρες (υπάρχει και η αποστολή των αθλητών δίχως κρατικό διαβατήριο). Βασικά η προσέγγιση έχει δύο επιλογές.
nnn
Η ΠΡΩΤΗ επιλογή αφορά τη διασπορά μεταλλίων με κριτήριο τις θέσεις βάθρου, ως επιτελείο της εθνικής αποστολής. Η άλλη αναφέρεται στη διασπορά των μεταλλίων σε αθλητές και αθλήτριες που πολλοί από αυτούς συνυπάρχουν στην ίδια θέση του βάθρου της κορυφαίας τριάδας. Στην κατηγορία των μεταλλίων ως θέσεις βάθρου τα μετάλλια είναι 977 για τις 86 χώρες. Στην άλλη τα μετάλλια με τα οποία τιμήθηκαν αθλητές και αθλήτριες προσωπικά είναι περίπου 2.000 και φυσικά η διαφορά προκύπτει από τη συμμετοχή σε ομάδες, αρχής γενομένης από τη δυάδα με συμμετοχή και των δύο φύλων (π.χ. σκάφους τύπου NACRA 17 στην Ιστιοπλοΐα).
nnn
ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ της κατανομής των μεταλλίων σε ηπείρους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και όχι μόνο στατιστικής μορφής, η Ευρώπη έχει σαφές προβάδισμα με μεγάλη διαφορά 48%… Ακολουθούν Αμερική με 22% και Ασία με 20%. Μακράν η Αφρική (με άξονα Κένυα – Αιθιοπία) και Ωκεανία με μόλις 5%.
nnn
ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ η υπεροχή της Ευρώπης; Η πρώτη σκέψη πηγαίνει στο ότι η συμμετοχή εθνικών αποστολών από τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον μεγαλύτερο αριθμό κρατών. Ασφαλώς η παρατήρηση αυτή είναι εύστοχη. Ωστόσο ας δούμε ποιοι αριθμοί συμμετοχών εθνικών ομάδων αναλογούν σε κάθε ήπειρο στον πίνακα κατάληψης θέσεων βάθρου – μεταλλίων, ανεξάρτητα αν υπάρχουν και στην περίοπτη θέση περισσότεροι του ενός αθλητή και βέβαια αθλήτριας. Η κατανομή θέσεων βάθρου των 86 χωρών δίνει την εξής εικόνα: Ευρώπη 37 χώρες, Ασία 21, Αμερική 15, Αφρική 10, Ωκεανία 3. Η αριθμητική υπεροχή της Ευρώπης είναι εμφανής. Αυτό όμως που έχει, ως προοπτική όχι μακρινή, σημασία είναι ποιες πληθυσμιακές δυνάμεις «υπνώττουν» αθλητικά στην Ασία και στην Αφρική. Περί αυτού η συνέχεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ