Τους άκουσα στη Βουλή να επιχειρηματολογούν για τη δημόσια εκπαίδευση, να υπερασπίζονται το δημόσιο αγαθό της Παιδείας, τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια πανεπιστήμια και απόρησα. Αυτοί που κόπτονται για τη δημόσια Παιδεία τα παιδιά τους δεν τα στέλνουν στα… ιδιωτικά; Βεβαίως δόθηκε μια εξήγηση από τον Πρωθυπουργό. Αλλο η θέση του για τα δημόσια πανεπιστήμια κι άλλο να επιλέγει να πηγαίνει κάποιος το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Ακουσα επίσης τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να υπερασπίζεται με πάθος τα δημόσια λύκεια και πόσο σημαντικά είναι στην εκπαίδευση του μαθητικού πληθυσμού ώσπου του υπενθύμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι όταν ο Αλέξης ήταν μαθητής στα 15μελή συμβούλια αντέστρεψε τον βασικό κανόνα των αριστερών «πρώτα τα μαθήματα και μετά ο αγώνας» και το έκανε «πρώτα ο αγώνας και μετά τα μαθήματα» με τις καταλήψεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε. Ακουσα, τέλος, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να δίνει εξηγήσεις γιατί επανέφερε τον θεσμό των αιώνιων φοιτητών και καμάρωνε για το κατόρθωμά του αυτό ώσπου βάλθηκε πάλι ο κ. Μητσοτάκης να δώσει μια εξήγηση: «Ο κ. Φίλης ως αιώνιος φοιτητής αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του»!


Η ώρα Τσίπρα στη Βουλή

Με καθυστέρηση τριών τετάρτων ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης περίμενε καρτερικά στην αίθουσα της Ολομέλειας να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πάντα προσέρχεται καθυστερημένος. Ετσι, για να κάνει εντύπωση, όπως λένε ακόμη και οι συνεργάτες του. Ούτε λόγος βέβαια για την τήρηση του χρόνου ομιλίας, ο οποίος προβλέπεται για τον Πρωθυπουργό, όπως και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 25 λεπτά. Ουδέποτε όμως τηρήθηκε, με πρώτο διδάξαντα τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πάντα αγορεύει σαν να μην ισχύει το ρολόι για αυτόν. Ξέρετε πόση ώρα μίλησε ο Πρωθυπουργός; Πενήντα λεπτά, τον διπλάσιο δηλαδή χρόνο. Από εκεί και πέρα το χάος. Πολλοί είναι οι ομιλητές που υπερβαίνουν κατά πολύ τον χρόνο τους και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να τους κάνει παρατήρηση, αφού την κακή αρχή την έχει κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενώ το Προεδρείο της Βουλής προεξοφλεί πάντα την ανοχή του στις χρονικές υπερβάσεις. Ετσι βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στην Βουλή να εξελίσσονται σε μακρόσυρτες, κουραστικές και δυσάρεστες διαδικασίες οι οποίες αφήνουν αδιάφορους τους έλληνες πολίτες. Δεν λένε ωστόσο να το αντιληφθούν ορισμένοι συνεχίζοντας αυτή την ατέρμονη και ατελέσφορη πρακτική.


Την κοπάνησαν για την ταβέρνα

Θέλετε αποδείξεις; Μόλις οι συριζαίοι βουλευτές άκουσαν την ομιλία του Πρωθυπουργού και χειροκρότησαν θερμότατα (ώστε να μην παρεξηγηθούν καθ’ ότι έρχεται και ανασχηματισμός), ορισμένοι έμειναν να ακούσουν τον Κυρ. Μητσοτάκη κι άλλοι (οι περισσότεροι) εξαφανίστηκαν στο καφενείο, στο εντευκτήριο βουλευτών, για καφεδάκι και για… πηγαδάκια. Ο πρώτος τη τάξει υπουργός Π. Κουρουμπλής (που καθόταν στην πρώτη σειρά των υπουργικών εδράνων) έφυγε και πήγε σε ταβέρνα να γευματίσει «με φίλους του πασόκους», όπως έλεγε (καμαρώνοντας και αυτός). Τέλος, υπήρξαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισαν το κουβεντολόι με τα κινητά τους. Χαρακτηριστική περίπτωση η («μαχητική», όπως τη χαρακτηρίζουν οι σύντροφοί της) βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ (Μπέτυ) Σκουφά (φωτογραφία), η οποία πήρε ένα βιβλίο, σκαρφάλωσε σ’ έναν…. πάγκο (εκεί όπου φιλοξενείται η έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου), βολεύτηκε σε στάση… οκλαδόν και άρχισε να ομιλεί με τις ώρες στο κινητό της. Αλλά και ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι κουράστηκε από την πολύωρη συζήτηση. Εκεί γύρω στις 6 το απόγευμα, όταν κλήθηκε να τριτολογήσει, είπε ότι ίσως ορισμένοι από εμάς να είναι κουρασμένοι και… πεινασμένοι. Το ντελίβερι με τα κοντοσούβλια στο Μαξίμου μάλλον δεν εμφανίστηκε την Τετάρτη και στο εστιατόριο της Βουλής σέρβιραν κυρίως μακαρόνια με κιμά και μπριζολάκια χοιρινά.


Απολογίας το ανάγνωσμα

Ολοι ανέμεναν μια πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών και το Καλογρίτσας gate. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε τον αντίπαλό του κ. Τσίπρα επιλέγοντας όχι την όξυνση και την πόλωση σε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία αλλά τη νηφάλια και σοβαρή συζήτηση. Η στρατηγική που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επιτελείς του αιφνιδίασε ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ανέμεναν ακραία αντιπαράθεση. Ωστόσο, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν άλλη: να μην εισφέρει στο νοσηρό κλίμα που διαμορφώνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί αντιπαραβάλλοντας τον προγραμματικό του λόγο για το μείζον θέμα της Παιδείας, αφήνοντας τον κ. Τσίπρα να απολογείται για όσα έκπληκτη παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία αυτές τις ημέρες με τις άδειες, τους «κουμπάρους» υπουργών, το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής και την επιδίωξη της «παρέας του Μαξίμου» να στήσει τη νέα διαπλοκή.


Ο παπα-Δημήτρης Κουτσούμπας

«Αδειασε» μεγαλοπρεπώς ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη για όσα έχει πει σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή. Ο κ. Κουτσούμπας του θύμισε ότι ο παππούς του, ο παπα- Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτελέστηκε το 1944 από τους γερμανούς κατακτητές ως υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης του ΕΑΜ στην περιοχή του Δομοκού. «Ας είμαστε πιο προσεκτικοί» είπε, αλλά ποιος τον ακούει…

HeliosPlus