Την άρον-άρον απόσυρση Καλογρίτσα αποφάσισε η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι η ενδεχόμενη εμμονή της για την επιβολή του εκλεκτού της στο τηλεοπτικό τοπίο θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτεςβλάβες . Η κυβέρνηση θα βρισκόταν συνεχώς υπόλογη και πολιτικά έκθετη για την αριστερή διαπλοκή που έστησε με τον εκλεκτό της εργολάβο .

Πρώτον, διότι επιχείρησε να καλύψει το διάτρητο πόθεν έσχες του – με βοσκοτόπια … 100 εκατομμυρίων ευρώ .

Δεύτερον διότι επιστράτευσε την Τράπεζα Αττικής για να του εκδώσει εγγυητική επιστολή και να τον ενισχύσει με δάνεια 75 εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Τρίτον, διότι έκανε τα στραβά μάτια για το πόρισμα της Εφορίας Μεγάλου Πλούτου που είχε καταλογίσει στον κ.Καλογρίτσα φόρους και προσαυξήσεις για αδήλωτα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 32 εκατομμυρίων ευρώ !

Η απόσυρση Καλογρίτσα αποτελεί ,όμως, σημαντική πολιτική ήττα της κυβέρνησης Τσίπρα (αλλά και του ίδιου του κ.Παππά) και για έναν ακόμη λόγο. Ο συγκεκριμένος εργολάβος είχε επιλεγεί ,άρπα-κόλα όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος , για να στήσει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ένα προπαγανδιστικό κυβερνητικό κανάλι που- μαζί με την ΕΡΤ- θα αποτελούσε το πολιτικό αντίβαρο στην κριτική που ασκούν ολοένα και περισσότεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Όμως η επιχείρηση»τηλεοπτικό κυβερνητικό φερέφωνο» έπεσε στα βράχια ενώ το Μαξίμου κατόρθωσε να στρέψει εναντίον του και ακόμη κι εκείνα τα κανάλια που αντιμετώπιζαν με συμπάθεια την κυβέρνηση αλλά δεν κατόρθωσαν να πάρουν άδεια (Άλφα, Σταρ). Μαζί και τουςεκατοντάδες δημοσιογράφους που βλέπουν ότι θα χάσουν την δουλειά τους από την αυθαιρεσία ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τις άδειες σε τέσσερις.

Μετά το κυβερνητικό φιάσκο, ο κ.Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει όπως – όπως τις πληγές που άφησε το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα κατά του ΕΣΡ με στόχο τον έλεγχο των καναλιών .Και πιέζει με όλες του τις δυνάμεις για την συνεργασία στο πλαίσιο της τέταρτης άδειας του πρώτου επιλαχόντος Ιβαν Σαββίδη και του «κομμένου» Δημήτρη Κοντομηνά με την ελπίδα να κλείσει το μέτωπο με τον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα και να δημιουργηθεί ένα κανάλι φιλικό προς την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο – αντίθετα απ ότι πιστεύουν στο Μαξίμου- η υπόθεση του «μαύρου» στην ενημέρωση θα αποτελέσει μείζον ζήτημα στην Ευρώπη τόσο σε επίπεδο Κομισιόν (χτες ο επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτνγκερ είπε ότι η ΕΕ θα εξετάσει κατά πόσο η διαδικασία χορήγησης των αδειών στην Ελλάδα θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του τύπου) όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου . Εφόσον η όλη διαδικασία δεν καταπέσει συνταγματικά στο ΣτΕ τις επόμενες εβδομάδες δημιουργώντας νέο πάταγο.

Το χειρότερο για τον κ.Τσίπρα : τα νέα κανάλια δεν πρόκειται να εκπέμψουν πριν από έξι μήνες. Το χέρι βοηθείας που περίμενε η κυβέρνηση από ελεγχόμενα ΜΜΕ τόσο κατά τη διάρκεια της δύσκολης δεύτερης αξιολόγηση όσο και στην προσπάθεια που καταβάλει το Μαξίμου για να πείσει τον κόσμο για «sucess story» Τσίπρα μπας και αντιστρέψει τις τάσεις στις δημοσκοπήσεις ,δεν θα έρθει.

Η αντίστροφη μέτρηση δεν λέει να σταματήσει…