Εζησε τον μύθο του στην Αμερική ο Αλ. Τσίπρας, για τον οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι τον απέδωσε πλήρως και ολοκληρωμένο η… Olga TV. Πηγαίνοντάς μας πίσω σε καλές παλιές εποχές των «ειδήσεων» του Εμβέρ Χότζα. Αυτές τις ημέρες η ΕΡΤ θύμιζε Ράδιο Τίρανα. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι εννοώ, όπως γνωρίζουν και οι συντοπίτες της Ολγας που λόγω γειτνίασης έπιαναν τον εν λόγω σταθμό. Ο πολυχρονεμένος εκείνος ηγέτης είχε την τιμητική του κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων της γειτονικής χώρας, από τις επισκέψεις του στους αγρούς, έως και στα σχολεία και στις μπριγάδες των απίθανων σοσιαλιστικών πτωχοκομείων, τα οποία ονειρεύεται και ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, που ευτυχώς όμως δεν μπορεί να επιτύχει.
nnn
Με την ευκαιρία θα σας διηγηθώ αυτά που άκουσα από έγκυρους πρωταγωνιστές της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών. Μου μεταφέρουν, λοιπόν, ότι ο Χρ. Καλογρίτσας σχεδόν με το ζόρι οδηγήθηκε στη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας. Στις πιέσεις του Νίκου Παππά και των άλλων αντιστεκόταν έως την τελευταία ώρα. Αντιπρότεινε μάλιστα την έκδοση μιας εφημεριδούλας, Ηταν τέτοια η αντίδρασή του που οι λεβέντες του Μεγάρου Μαξίμου (ξέρετε τώρα εσείς ποιοι) προσέγγισαν άλλον επίδοξο των Media που διακρίνεται πέραν των άλλων και για την αγάπη στον τζόγο. Αλλωστε η όλη υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες θύμιζε τζόγο, τηλεοπτικό τζόγο. Τον έπιασαν λοιπόν και αυτόν…
nnn
Ο εν λόγω όμως κύριος, παρ’ όλη την αγάπη του για τον τζόγο, είδε όλη αυτή την παρέα, κατάλαβε προφανώς τι τον περίμενε και έκανε στο τέλος πίσω. Σε σημείο μάλιστα που έφθασε ο Πρωθυπουργός να δηλώνει στον κύκλο του απογοητευμένος από τη στάση του.
nnn
Επανήλθε έτσι δριμύτερη η πίεση προς τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος θέλοντας και μη μπήκε στο παιχνίδι την τελευταία στιγμή. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο γιος του συμμετείχε στον διαγωνισμό με υπό ίδρυση εταιρία, τα δε απαιτούμενα χρήματα τα αποκόμισε από πώληση μετοχών της οικογενειακής κατασκευαστικής εταιρείας του πατέρα του. Γι’ αυτό και όλα –από το «πόθεν έσχες» έως και τις εγγυήσεις (βοσκοτόπια) –είναι πρόχειρα και της τελευταίας στιγμής. Κατά μία εκδοχή η οικογένεια Καλογρίτσα έχει μετανιώσει για τη συμμετοχή της στο… SYRIZA Channel. Τώρα όμως βρίσκεται στο λάκκο με τα φίδια και τη Δευτέρα θα φανεί αν όντως καταθέσει τα χρήματα και συνεχίσει στη διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας.
nnn
Οι ανταγωνιστές του ωστόσο τον περιγράφουν ως έναν «χαρισματικό, προικισμένο επιχειρηματία, έναν άνθρωπο για όλες τις δουλειές με όλες τις κυβερνήσεις. Διαθέτει πειθαρχία κινήσεων, ξέρει τη δουλειά και προσπαθεί να την κάνει κάθε φορά χρησιμοποιώντας «άλλες μεθόδους». Παρά τα όσα ακούστηκαν για αυτόν δεν βγήκε καν δημοσίως να στηρίξει την άποψή του. Μιλούσε περισσότερο για εκείνον οι Παππάς και Σπίρτζης, παρά ο ίδιος ή η οικογένειά του. Κλήθηκε εκών άκων να διαχειριστεί υποθέσεις αλλότριων, προκειμένου να στηθεί ένα νέο κανάλι αποκλειστικά στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις αντιρρήσεις που πρόβαλε στην αρχή το δέχτηκε. Στην πιάτσα των εργολάβων λένε ότι φαντάζει αδιανόητο να μην έχει λεφτά από τις τόσες δουλειές που έκανε με το Δημόσιο και από τα εκατομμύρια των δανείων που έλαβε. Προφανώς τα λεφτά του τα έχει κάπου «παρκαρισμένα», σε κάποιον άλλον φορολογικό παράδεισο».
Ο σεισμός της Αττικής


Ας πάμε τώρα στο μεγάλο σκάνδαλο με την Τράπεζα Αττικής που προμηνύει πολιτικό σεισμό. Από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα κάποιοι (που τις επόμενες ημέρες θα δούμε και τα ονόματά τους) χρησιμοποίησαν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια ως τραπεζικό κόμβο διαπλοκής μεταξύ πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και κατασκευαστικής εξουσίας…
nnn
Οι χορηγήσεις δίνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα με εξατομικευμένο επιτόκιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κυμαινόταν κάτω του κόστους προκειμένου να διευκολύνονται φίλοι, κολλητοί και ημέτεροι. Το χειρότερο όμως δείγμα πιστωτικού και χρηματοπιστωτικού εκτροχιασμού συνέβη με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Κατά μέρος της καλύφθηκε από τα ίδια τα λεφτά της τράπεζας(!) μέσω χορηγήσεων προς εκείνους οι οποίοι ως επενδυτές συμμετείχαν με τα δάνεια που έπαιρναν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Αρα, λένε οι γνωρίζοντες, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πελατειακό βραχίονα που λειτούργησε στο τραπεζικό σύστημα προς εξυπηρέτηση πελατειακών σκοπιμοτήτων. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι επόμενες ημέρες αναμένονται να είναι αποκαλυπτικές και βεβαίως δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής θα γίνει καταλύτης θεαματικών πολιτικών εξελίξεων.
nnn
Μέσα σε αυτό το κλίμα της πολιτικής έντασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται πιο ασφαλής. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενέτεινε τη φθορά που προκάλεσε η κυβέρνηση με το «κόψιμο» του ΕΚΑΣ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Θα κάνει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ό,τι περνά από το χέρι του για να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγάλης νίκης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ακόμη ότι μπορεί με διατηρούμενες τις συνθήκες φθοράς στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει double score (δηλαδή να έχει ποσοστό διπλάσιο από αυτό που θα πετύχει ο κ. Τσίπρας) στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Το ερώτημα είναι πότε. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης θέλει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να δώσει ένα ολοκληρωτικό χτύπημα στον κ. Τσίπρα, τον μεγάλο του, όπως θεωρεί, αντίπαλο.
Η λίστα της Πειραιώς


Φήμες σκοτεινές και δηλητηριώδεις διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για τους πιθανούς νέους μπανκέρηδες που θα αναλάβουν τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Με προφανή σκοπό είτε να εκθέσουν είτε να «κάψουν» πρόσωπα. Η αλήθεια είναι ότι η λίστα των υποψηφίων προσεγγίζει τους 15 και ανάμεσά τους είναι και Ελληνες και ξένοι. Οχι κατ’ ανάγκην γνωστοί στο πανελλήνιο. Το παιχνίδι είναι μεγάλο, η υπόθεση κρίσιμη και το έργο σπουδαίο. Γι’ αυτό υπομονή. Οι εκπλήξεις είναι μπροστά…
Μια ιδέα για συζήτηση


Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με πολύ ενδιαφέρον πάνελ, πραγματοποιεί σήμερα ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση: Θανάσης Διαμαντόπουλος, Νίκος Μαραντζίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος, με συντονιστή τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Το θέμα της συζήτησης είναι «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής» και μαθαίνω ότι ο κ. Βενιζέλος θα κατεβάσει πλατφόρμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς θεσμικής δοκιμασίας με υπαρκτό τον κίνδυνο κατάρρευσης. Θα τονίσει το καθήκον της Δημοκρατικής Παράταξης να διατυπώσει το στρατηγικό πλαίσιο το οποίο θα κληθούν να αποδεχθούν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που είναι πράγματι φιλοευρωπαϊκές και υπεύθυνες. «Η χώρα», πιστεύει, «χρειάζεται μια κυβέρνηση με προγραμματική συνοχή και συνείδηση ιστορικής ευθύνης». Και προτείνει μια ιδέα που θα συζητηθεί: να ιδρυθεί ειδική θυγατρική της Ευρωπαϊκής Tράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τα στελέχη της Ευθύνης
Σε φάση ανασυγκρότησης βρίσκεται η Δημοκρατική Ευθύνη. Οχι μόνο συγκροτήθηκε η 60μελής οργανωτική επιτροπή συνεδρίου, η οποία θα λειτουργεί και ως προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο, αλλά στελεχώθηκαν και τα προσωρινά όργανα του κόμματος.

nnn

Στην Εκτελεστική Γραμματεία μετέχουν μεταξύ άλλων οι Ι. Μητλιάγκας, Π. Στάγγος, Α. Τζουραμάνης, Σωτ. Θεοδωρόπουλος, Λ. Χαλβατζής, Β. Σαββίδης. Ως το συνέδριο το κόμμα θα συντονίζει μια τρόικα αποτελούμενη από τους Θ. Παπαλιάγκα, Π. Τσίρη και Γ. Χατζηθεοφάνους.

nnn

Τα πρόσωπα είναι προφανώς άγνωστα, πλην όμως πρόκειται για ένα μείγμα παλαιών και νέων, καταξιωμένων επαγγελματιών. Το μόνο γνωστό στέλεχος είναι ο Χάρης Θεοχάρης, που θα περιοριστεί στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Δημοκρατικής Ευθύνης. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος στηρίζει την προσπάθεια «υπό τη συνθήκη της δημιουργίας ενός συλλογικού κόμματος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ