Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αν θέλει να είναι ειλικρινής, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η χώρα έχει φύγει από τη ζώνη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και για τέταρτη χρονιά ο κρατικός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε επί της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και, παρά τις ακραίες συνθήκες αντιπαράθεσης με τους δανειστές όπου οδηγήθηκαν πέρυσι η χώρα και η οικονομία, συνεχίστηκε και με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται πάνω από τους στόχους το 2015 και εφέτος να είναι σε θέση να κλείσει τον προϋπολογισμό με μεγάλη άνεση και πάλι πάνω από τους στόχους του Μνημονίου που υπέγραψε. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Το πεδίο όμως όπου θα μπορούσε να ασκήσει αυστηρή κριτική ο αρχηγός της ΝΔ και να απαιτήσει στροφή πολιτικής είναι η πορεία του ΕΣΠΑ, των ιδιωτικών επενδύσεων που πριμοδοτούνται από αυτό και πολύ περισσότερο των δημοσίων επενδύσεων που έμειναν πίσω.
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν μόλις σε 2 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου ως το τέλος Αυγούστου και είναι μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2016.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα και συνάμα το κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, πώς ο κ. Τσίπρας ανέχεται και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εφησυχάζει με αυτές τις καθυστερήσεις στη ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην πορεία έργων και προγραμμάτων που τρέχει το ίδιο το Δημόσιο;
Οι ευθύνες είναι προφανείς. Οι καθυστερήσεις, αν όχι η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατ’ επέκταση τα προβλήματα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και οι συνέπειες στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ονοματεπώνυμο.
Το κυριότερο όμως είναι ότι όλα αυτά ανακόπτουν την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης.
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ