Η «συμβουλή» που έδωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσ. Φωτήλας προς τον υπουργό-καναλάρχη Ν. Παππά (φωτογραφία) «να φυλάξει τις περούκες της Νέας Υόρκης και να τις φορέσει γιατί θα φύγετε νύχτα» ήταν αυτό που συζητήθηκε περισσότερο απ’ όλα την Παρασκευή στη Βουλή στην ερώτηση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες. Και όντως η «συμβουλή» αυτή εκνεύρισε τον κ. Παππά, ο οποίος (ίσως να τον επηρέασε και το jet lag από την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη) άρχισε να φωνάζει εξαπολύοντας επίθεση στον βουλευτή του Ποταμιού: «Δεν περίμενα να χρησιμοποιήσετε αυτό το άθλιο γεγονός και την άθλια επιλογή των καναλαρχών να στείλουν ανθρώπους μεταμφιεσμένους με περούκες να με ακολουθήσουν στη Νέα Υόρκη για να κάνετε φθηνή αντιπολίτευση». Εν συνεχεία ηρέμησε και με το γνωστό χαμογελαστό του ύφος συμπλήρωσε: «Δεν κάνετε κριτική στους καναλάρχες, ήρθατε εδώ να αστειευτείτε». Εντάξει, μια πρόβλεψη έκανε ο άνθρωπος, κύριε Παππά.


Τα κομμένα φτερά του υπερκαναλάρχη

Η εμφάνιση του «αρχιτέκτονα» της έωλης διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών Ν. Παππά στη Βουλή θόλωσε περισσότερο το τοπίο παρά αποσαφήνισε τα πράγματα. Είναι οριστικοί οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν άδεια, είπε προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στον έλεγχο «πόθεν έσχες» που έγινε από την επιτροπή διαγωνισμού, ο οποίος σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας –αλλά και εμμέσως παραδέχθηκαν μέλη της εν λόγω επιτροπής –«έμπαζε». Πάντως ο ίδιος επέμεινε πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε «δεν έχει υπάρξει διαγωνισμός του Δημοσίου που να έχει υποστεί αυτή τη βάσανο ελέγχου». Ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο κ. Παππάς εμφανίστηκε με «χαμηλωμένα τα φτερά», όπως έλεγε βουλευτής της αντιπολίτευσης, υπό το βάρος όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το «πόθεν έσχες» του υπερθεματιστή-κουμπάρου δύο υπουργών της κυβέρνησης κ. Καλογρίτσα. Ο ίδιος πάντως προσπάθησε να δώσει άλλη εντύπωση: «Οποιος θέλει κόντρα, εδώ! Στην πολιτική ηγεσία, η οποία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη» είπε εξαπολύοντας πυρά κατά όσων τρομοκρατούν και πιέζουν, όπως είπε, δημόσιους λειτουργούς.
Pareaki Channel

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν ήδη αποστάσεις από τον Ν. Παππά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών και με τον Χρ. Καλογρίτσα. Μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αλλά και σε συζητήσεις με δημοσιογράφους, έλεγαν ότι «δεν θέλουν και δεν έχουν καμία ανάμειξη» και κυρίως να αποφεύγεται να λέγεται ότι πρόκειται να δημιουργηθεί «ΣΥΡΙΖΑ Channel», προτιμότερο (πρόσθεταν) να λέγεται… «Pareaki Channel», αφού μια παρέα, η γνωστή παρέα, δημιουργεί όλα αυτά τα ζητήματα.


Διαρροή με iPhones

Τι κι αν το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής που παραδόθηκε την Πέμπτη στον συριζαίο Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα πολιτικά κόμματα, διπλοκλειδώθηκε σε ειδική αίθουσα της Βουλής προκειμένου να μη διαρρεύσει στον Τύπο; Τι κι αν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής που είχαν πρόσβαση σε αυτό αναγκάζονταν να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός της ειδικής αίθουσας για να μην υπάρχουν υπόνοιες πως φωτογράφισαν μέρη του πορίσματος; Το περιεχόμενο του 120 σελίδων πορίσματος διέρρευσε τελικά. Πώς; Κάποιοι μου λένε πως το πόρισμα του SSM ήταν στα χέρια του νέου προέδρου της Τράπεζας Αττικής Τάκη Ρουμελιώτη ήδη από την παρελθούσα εβδομάδα και πως σε αυτόν απευθύνθηκαν αρκετοί βουλευτές και δημοσιογράφοι για πληροφορίες. Το αν τις έδωσε αυτές τις πληροφορίες μόνο ο ίδιος μπορεί να το πει. Εκτός κι αν ορισμένοι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν άφησαν έξω από την αίθουσα τα κινητά τους και το φωτογράφισαν. Να τα λέμε κι αυτά.


Το τρίδυμο της Αττικής

Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής που συνέταξε ο SSM μας ενημερώνει πως η τράπεζα είχε διάτρητες δομές εταιρικής διακυβέρνησης, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιοι της χρωστούσαν και πόσα, είχε ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, έδινε πλουσιοπάροχες αμοιβές σε συμβούλους και πως γενικά δεν υπήρχε κανόνας της σύγχρονης τραπεζικής που να μην τον έχει καταστρατηγήσει. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά ειδικά τα τελευταία χρόνια διαδραμάτιζε, όπως εμφανίζεται στο πόρισμα, ο Γιάννης Γαμβρίλης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος κατείχε επί σειρά ετών τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Αττικής. Για τον Γαμβρίλη μαθαίνω πως πνέει μένεα ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς συστηματικά αγνοούσε τις συστάσεις και προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι αντιπαθούντες τον Γαμβρίλη του αναγνωρίζουν την ικανότητά του να ελίσσεται. Από στενός συνεργάτης του προσφάτως αποθανόντος Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, του «συγκεντρωσιάρχη» του ΠαΣοΚ, ο Γαμβρίλης τα «βρήκε» ακόμα και με τη ΝΔ όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση το 2011. Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και κράτησε την προεδρία της Αττικής αποδεχόμενος τον Φεβρουάριο του 2014 ως CEO της τράπεζας τον Γκίκα Μάναλη που τοποθετήθηκε εκεί αφότου έκλεισε την ΕΡΤ. Η συνύπαρξη Μάναλη – Γαμβρίλη κράτησε έναν χρόνο και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Τώρα αυτό το τρίδυμο Γαμβρίλη – Μάναλη – Αντωνόπουλου βρίσκεται υπό διερεύνηση.

HeliosPlus